Βρειτε μας στα Social Media
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

81 Shares

Όποτε παρακολουθούμε βίντεο με πλάνα από το παρελθόν της Κρήτης, δεν γίνεται να μην νιώσουμε συγκίνηση και μια δόση ρομαντισμού για περασμένες δεκαετίες που το νησί διατηρούσε απόλυτα τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Μπορεί σήμερα οι Κρητικοί να σέβονται την παράδοση τους αλλά οι καθημερινές εικόνες έχουν αλλάξει αρκετά. Μια «βόλτα» από την Παλαιοχώρα στα Τόπόλια Χανίων το 1968 θα σας το επιβεβαιώσει…

Γράφει ο Αντώνης Τσαλίκης για το Daynight.gr

Ένας από τους σχετικά λιγοστούς ταξιδιώτες από το εξωτερικό που «ανακάλυπταν» την Κρήτη εκείνη την περίοδο, μεταξύ άλλων περιοχών επέλεξε να γνωρίσει από κοντά τα Τοπόλια και την Παλαιοχώρα.

Στην αρχή όπως αποτυπώνεται στο σύντομο αρχειακό βίντεο, επισκέπτεται τη μικρή εκκλησία του Προφήτη Ηλία λίγο έξω από το χωριό Στρόβλες. Στη συνέχεια, φτάνει στο εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος, κάτω από τον επαρχιακό δρόμο Στρόβλες – Παλαιόχωρα. Μία οικογένεια μπαίνει στην εκκλησία και ο «σκηνοθέτης» καταγράφει μοναδικές εικόνες από το εσωτερικό της.

Έπειτα, όλοι μαζί συνεχίζουν την διαδρομή κάνοντας άλλη μία στάση σε μια πηγή που ρέει ανάμεσα σε πέτρες. Η πινακίδα που αναγράφει “Ραντάρ Μουστάκος”, μας λέει ότι βρισκόμαστε στον Μουστάκο, στην τοπική κοινότητα των Βοτανίων των Χανίων, όπου βρισκόταν ένα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι σκηνές που ακολουθούν δεν γίνεται να είναι πιο ρομαντικές. Ένα κορίτσι κάθεται σε μια καρέκλα κάτω από ένα αμπέλι ενώ λίγο πιο πίσω «καίει» ο παραδοσιακός ξυλόφουρνος λίγο πριν ετοιμαστεί το ψωμί της ημέρας. Ένας ηλικιωμένος άντρας μας χαιρετά μπροστά από ένα σωρό από καυσόξυλα ενώ μία γυναίκα στο ρυάκι της περιοχής πλένει και δίνει ένα αχλάδι σε έναν νεαρό άνδρα….

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση CRETANPHYSIS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap