Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Επιστρέφουν τα «Πολιτιστικά Βαρδινογιάννεια» την Παρασκευή 12 Αυγούστου

Δημοσιεύτηκε

στις

Πολιτιστικά Βαρδινογιάννεια
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έπειτα απ’ την αναγκαστική παύση λόγω του κορονοϊού, τα πολιτιστικά Βαρδινογιάννεια επιστρέφουν μεθαύριο Παρασκευή, στην πλατεία Μικρασιατών στο Ρέθυμνο. Το «πολιτιστικό γεγονός της Κρήτης», όπως το αποκαλούν πολλοί, είναι αφιερωμένο – όπως κάθε χρόνο – στη μνήμη του Παύλου Βαρδινογιάννη. Η φετινή διοργάνωση όμως έχει μία σημαντική ιδιαιτερότητα: Θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά χωρίς τη φυσική παρουσία του Στέλιου Κιαγιαδάκη.

Έτσι, στις μεθαυριανές εκδηλώσεις, η Κρήτη θα τιμήσει τον «μεγάλο πρεσβευτή της»: Τον επί 30 συναπτά έτη «καπετάνιο» του Ομίλου Βρακοφόρων, που έφυγε για το μεγάλο ταξίδι το 2020.

Ο διάδοχός του στην προεδρία Γιάννης Πετράκης προσπαθεί να σηκώσει το τεράστιο βάρος της πλούσιας παρακαταθήκης που άφησε πίσω του ο «μέντοράς» του. Μαζί με τους συνεργάτες του συνεχίζουν στα …ζάλα του Στέλιου Κιαγιαδάκη, στον ίδιο δρόμο: Της παράδοσης και της προσφοράς στον τόπο.

Η «ευθύνη» είναι πολύ μεγάλη, όπως λέει στα «Ρ.Ν.» ο κ. Πετράκης, ο οποίος «ξεκλειδώνει» από την ψυχή του και μας παρουσιάζει την προσωπική του σχέση με τον άνθρωπο που τον επηρέασε όσο κανείς άλλος στη ζωή του. Παράλληλα, αναφέρεται στην ιστορία, στις μεγαλύτερες προσωπικότητές, στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Ομίλου.

«Η Κρήτη μας είναι κάτι διαφορετικό»

«Δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός, γιατί τυγχάνει να είμαι και γαμπρός του. Αλλά για εμένα υπήρξε ο μέντοράς μου, ο δεύτερός μου πατέρας. Δίπλα του έζησα γεγονότα και ταξίδια που ούτε καν ονειρευόμουν. Άνοιξα τους ορίζοντές μου. Ήταν ένας χαρισματικός άνθρωπος. Πρόσφερε στο κοινωνικό σύνολο» εξομολογείται ο κ. Πετράκης, μιλώντας για τον Στέλιο Κιαγιαδάκη.

«Ανέδειξε το Ρέθυμνο, συνέβαλε στην αναγνωρισιμότητά του και την εξωστρέφειά του σε θέματα Πολιτισμού. Διότι η Κρήτης μας δεν είναι μόνο τα άσχημα που ακούγονται. Η Κρήτη είναι κάτι διαφορετικό: είναι φιλοξενία, είναι Πολιτισμός, είναι παράδοση, είναι ντομπροσύνη».

Θεωρεί τον εαυτό του «τυχερό» κι «ευλογημένο» που συναναστράφηκε με τον ιστορικό πρόεδρο των Βρακοφόρων. «Το ότι είμαι γαμπρός του είναι μεγάλη τιμή για εμένα. Καμαρώνω και χαίρομαι. Και θέλω, όσο μπορώ, εγώ και οι συνεργάτες μου να βαδίσουμε στον δρόμο που χάραξε τόσα χρόνια. Να συνεχίσουμε την πορεία του Ομίλου με σεμνότητα, αξιοπρέπεια και με καινοτομίες. Να προσαρμοστούμε στη νέα γενιά, στις απαιτήσεις της εποχής μας, αλλά με σοβαρότητα και σεβασμό στην παράδοση».

«Το μεγαλύτερο σχολείο»

Ο κ. Πετράκης θα μας παραφράσει μία κουβέντα που άκουγε να του λέει σχεδόν πάντα ο Στέλιος Κιαγιαδάκης: «Μου έλεγε: «Γιάννη, το μεγαλύτερο σχολείο στη ζωή που πέρασα έχει ένα όνομα: Παύλος Ι. Βαρδινογιάννης». Τώρα μπορώ λοιπόν μπορώ να πω κι εγώ ως νέος πρόεδρος του Ομίλου κι ως Γιάννης, όπως τον έζησα, ότι το μεγαλύτερο σχολείο που έζησα ονομάζεται Στέλιος Κιαγιαδάκης».

Στις αρχές Απριλίου του 2020 η κρητική γη «αγκάλιασε» τον Στέλιο Κιαγιαδάκη. Μετά από ενάμιση μήνα, επειδή ο Όμιλος Βρακοφόρων ήταν «ακέφαλος» έγιναν εσωτερικές εκλογές. Τα ηνία δόθηκαν από τότε στον Γιάννη Πετράκη, ο οποίος πέρσι, στις επίσημες αρχαιρεσίες, με το καινούργιο Διοικητικό συμβούλιο απέκτησαν πενταετή θητεία, όπως ίσχυε.

Ο κ. Πετράκης κάνει λόγο για «μεγάλη ανανέωση». Όπως θα πει, ο Όμιλος ενισχύθηκε με νέα μέλη, ενώ οι παλιοί των ενθάρρυναν με την εξής φράση: «Προχωρήστε και είμαστε δίπλα σας».

Εκτός του ότι χαροποιήθηκε για την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του, νιώθω πολύ υψηλό το βάρος της ευθύνης που κουβαλά στις πλάτες του, μαζί με τους συνεργάτες του.

«Η παρακαταθήκη που μας άφησε ο Στέλιος Κιαγιαδάκης είναι τεράστια» συνηθίζει να επαναλαμβάνει. Και δεν έχει άδικο, διότι οι Βρακοφόροι έγιναν γνωστοί στα πέρατα του κόσμου.

«Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι»

Ο Όμιλος Βρακοφόρων ιδρύθηκε το 1973. Του χρόνου συμπληρώνει μισό αιώνα ζωής.

«Αν όλα πάνε καλά, του χρόνου στα 50 χρόνια θα εκδοθεί ένα βιβλίο «50 χρόνια Όμιλος Βρακοφόρων» μας πληροφορεί ο κ. Πετράκης, ανατρέχοντας στις ιστορικές προσωπικότητες του Ομίλου: «Ο πρώτος πρόεδρος ήταν ο Ιωάννης Σταυριδάκης (του Ευαγγέλου). Μαζί με τον πολύ καλό του φίλο, βουλευτή και πάνω από όλα ανθρωπιστή Παύλο Βαρδινογιάννη, ένωσαν την ιδέα τους, το μεράκι τους για την Κρήτη και ξεκίνησε αυτός ο φορέας. Για μια δεκαετία υπήρξε πρόεδρος ο Ιωάννης Σταυριδάκης, μετέπειτα από 1983 μέχρι το 1990 ανέλαβε ο ιστορικός συγγραφέας Μάρκος Πολιουδάκης και το 1990 ανέλαβε τα ηνία ο μακροβιότερος πρόεδρος, ο Στέλιος Κιαγιαδάκης. Επί τριάντα χρόνια ήταν μπροστάρης και ηγέτης. Όλοι οι προηγούμενοι πρόεδροι βοήθησαν πάρα πολύ στη διάδοση της παράδοσης και στήριξαν αυτή την προσπάθεια. Όλοι έβαλαν το λιθαράκι τους, αλλά επί προεδρίας Στέλιου Κιαγιαδάκη ανέβηκε πολύ ο πήχης.

Η αναγνωρισιμότητα που εισέπραξε ο Όμιλος, ως επί το πλείστον οφείλεται σε αυτόν» σχολιάζει ο νυν πρόεδρος των Βρακοφόρων, χαρακτηρίζοντας τον προκάτοχό του «πατριάρχη των δημοσίων σχέσεων» και «πρόεδρο των προέδρων» που «έκανε φίλους σε όλο τον κόσμο».

Ο Όμιλος πήγε παντού όλα αυτά τα χρόνια. «Είμαστε ένας διαφορετικός φορέας: Έχουμε σχολή χορού, θεατρικό και ριζίτικο τμήμα, αναβιωτές και τμήμα κεντητικής. Θα προσπαθήσουμε να ενσωματώσουμε κι άλλες δράσεις, οι οποίες θα αναδεικνύουν το ταλέντο κάποιων παιδιών που είναι στον Όμιλο, ώστε να δείξουν (τα χαρίσματά τους) σωστά κι ατόφια στη νέα γενιά» δεσμεύεται ο κ. Πετράκης. «Όλα αυτά που προσφέρουμε είναι για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι» συμπληρώνει.

Απ’ τα «Τζανιδάκεια» στα «Βαρδινογιάννεια»

Τα Βαρδινογιάννεια επιστρέφουν εφέτος. «Είναι το πολιτιστικό γεγονός της Κρήτης, οι επίσημες εκδηλώσεις μας, που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο τον Αύγουστο. Μετά την απώλεια του προέδρου μας έπρεπε να παρθούν αποφάσεις: Ότι η ιστορία του Ομίλου, όλο αυτό το έργο και η προσπάθεια του Στέλιου Κιαγιαδάκη, θα πρέπει να συνεχιστεί» σημειώνει ο κ. Πετράκης, δηλώνοντας «χαρούμενος και περήφανος που έχουμε παιδιά, και παλιούς και καινούργιους, άτομα που έχουν αγαπήσει κι έχουν τιμήσει τη φορεσιά του Ομίλου. Είπαν «είμαστε εδώ και συνεχίζουμε». Μου έδωσε πολύ μεγάλη δύναμη και στήριξη αυτό».

Ο ίδιος θα κάνει επίσης αναδρομή στα «Τζανιδάκεια»: «Ξεκινήσαμε το 1994 για να τιμήσουμε τον Αντώνη Τζανιδάκη, ο οποίος υπήρξε χορευτής του Ομίλου Βρακοφόρων και μέλος του συμβουλίου – ένα σεβαστό πρόσωπο στην κοινωνία του Ρεθύμνου».

Κι ύστερα ήρθαν τα πολιτιστικά Βαρδινογιάννεια: «Υπήρξε ηθικός αυτουργός της ίδρυσής μας ο Παύλος Βαρδινογιάννης. Η οικογένεια Βαρδινογιάννη ήταν πάντοτε δίπλα στον Όμιλο. Θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να κάνουμε τα πολιτιστικά Βαρδινογιάννεια. Οι εγκαταστάσεις του Ομίλου μας, άλλωστε, φέρουν την επωνυμία: «Παύλος Ι. Βαρδινογιάννης». Είναι τιμή μας και χαρά μας που προσπαθούμε αυτό το όνομα να το κρατήσουμε στη μνήμη όλου του κόσμου, γιατί η προσφορά της οικογένειας Βαρδινογιάννη είναι τεράστια στο κοινωνικό σύνολο, σε όλα τα επίπεδα. Ένα παραπάνω στον Όμιλό μας, που εξαιτίας του Παύλου Βαρδινογιάννη και του Ιωάννη Σταυριδάκη ξεκίνησε αυτός ο φορέας κι έχει γιγαντωθεί τα τελευταία 50 χρόνια» υποστηρίζει ο κ. Πετράκης.

Ο πρόεδρος των Βρακοφόρων αναπολεί τα πολιτιστικά Βαρδινογιάννεια του 2019, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, στο κηποθέατρο «Ν. Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο, εκδήλωση την οποία «έντυσε» μουσικά ο Βασίλης Σκουλάς.

«Ήταν μία απίστευτη βραδιά. Ο κόσμος δεν έφευγε. Πρέπει να μαζεύτηκαν πάνω από 4.000 άτομα. Ήταν η τελευταία εκδήλωση Στέλιου Κιαγιαδάκη» θυμάται ο κ. Πετράκης.

Δράσεις μέσα στην πανδημία

Τη δύσκολη, από όλες τις απόψεις, διετία της πανδημίας, ο Όμιλος Βρακοφόρων έκανε κάποιες στοχευμένες δράσεις, όπως στο Αρκάδι και στην Αθήνα.

«Ενημερωθήκαμε από την 5η ταξιαρχία Χανίων ότι ένα τμήμα μόνιμων στρατιωτικών, αξιωματικών / υπαξιωματικών, θέλουν να ντυθούν παραδοσιακά και να παρελάσουν με παραδοσιακές φορεσιές της Κρήτης. Ο Όμιλος έντυσε 18 άτομα και στην κεντρική παρέλαση στο Σύνταγμα, παρουσία υψηλών προσκεκλημένων της χώρας μας, όπως ο πρίγκιπας Κάρολος» επισημαίνει ο κ. Πετράκης.

Και πέρσι τον Οκτώβρη, όμως, οι Βρακοφόροι συμμετείχαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος σύλλογος Παραπληγικών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κάκωσης Νωτιαίου Μυελού.

Ο Όμιλος έδωσε επίσης το «παρών» στις ενθρονίσεις του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου και του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου, καθώς και στον τελικό κυπέλλου μπάσκετ, στα «Δύο Αοράκια» στο Ηράκλειο.

«Θέλουμε να στέλνουμε σωστά μηνύματα στην κοινωνία. Χαίρομαι που υπάρχουν πολλά νέα παιδιά στον Όμιλο τα οποία είναι δίπλα μας κι ό,τι κάνουν, το κάνουν αφιλοκερδώς, με αγάπη και σεβασμό» υπογραμμίζει ο κ. Πετράκης.

Η φετινή εκδήλωση

Στα φετινά πολιτιστικά Βαρδινογιάννεια θα χορέψουν πάνω από 30 χορευτές. Θα υπάρχει «ηλικιακή ποικιλία», όπως λέει ο πρόεδρος του Ομίλου Βρακοφόρων. Οι χορευτές θα είναι από 20 έως 65 ετών. Θα γίνει «ένα πάντρεμα για να τιμήσουμε τη μνήμη του Στέλιου Κιαγιαδάκη».

Εκτός από χορό, η μεθαυριανή εκδήλωση θα περιλαμβάνει και ομιλίες. Για τον άνθρωπο Στέλιο Κιαγιαδάκη, θα μιλήσουν μεταξύ άλλων: ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, η αντιπεριφερειάρχης Μαίρη Λιονή, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ Φραγκούλης Φράγκος, ο επίτιμος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων «Π.Ο.Π.Σ.» Στέφανος Τανιμανίδης, ο τέως αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Μιχάλης Καραμαλάκης και ο Βαγγέλης Στεφανάκης.

Τη μεγάλη αυτή εκδήλωση θα παρουσιάσει ο Αλέξης Κωστάλας, ενώ το μουσικό κομμάτι θα αναλάβουν ο Μιχάλης Κουνάλης με το συγκρότημά του και η Στέλλα Σειραγάκη.

Πηγή: rethnea

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ