Βρειτε μας στα Social Media
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι «Κομολίθοι» Ποταμίδας στη Κίσσαμο είναι δίχως αμφιβολία ένα από τα πιο παράξενα αλλά και εντυπωσιακά γεωλογικά φαινόμενα. Δεν είναι πάρα πολλά τα μέρη ανά τον κόσμο όπου ο επισκέπτης μπορεί να αντικρύσει τέτοιες εικόνες που πράγματι σπανίζουν και θυμίζουν σκηνικά από ταινία φαντασίας.

Οι κομολίθοι ή και αμμόλοφοι όπως τους αναφέρουν αρκετοί κρητικοί, έχουν παρομιαστεί με τα μετέωρα ή την καπαδοκία της Τουρκίας και αποτελούν όχι αδικαιολόγητα πόλο έλξης κάθε θερινή περίοδο για χιλιάδες επισκέτες…

Γράφει ο Αντώνης Τσαλίκης για το Daynight.gr

Μπορεί πολλοί να κάνουν παρομιώσεις με άλλες περιοχές, αλλά οι Κομολίθοι Ποταμίδας έχουν ιδιαιτερότητες που τους κάνουν ξεχωριστούς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες γεωλόγους σχηματίστηκαν πριν από εκατομμύρια χρόνια (ίσως 7 εκατομμυρια!) στον πυθμένα θάλασσας γι’ αυτό και επιφανειακά έχουν βρεθεί και μελετηθεί αρκετά θαλάσσια απολιθώματα.

Με το πέρασμα των αιώνων, οι ανέμοι και οι βροχές «σμίλεψαν» ότι είχε απομείνει από τον βυθό της θάλασσας και το αποτέλεσμα είναι αυτό που θαυμάζουμε στις μέρες μας!

Ολόκληρη η περιοχή που καταλαμβάνουν οι Κομολίθοι δίπλα στην καταπράσινη Ποταμίδα έχει αργιλώδες υπέδαφος για αυτό και οι εικόνες ιδιαίτερης «ερήμου» που την χαρακτηρίζουν. Μπορεί να κυριαρχεί η άμμος οπτικά λοιπόν, αλλά οι θάμνοι που κάθε χρόνο ανθίζουν σε ορισμένα σημεία των αμμόλοφων κάνουν το τοπίο ακόμη πιο περίεργο.

Ένας από τους αμέτρητους λάτρεις των τοπίων της Κρήτης έφτασε μέχρι την Ποταμίδα και κατέγραψε μοναδικά εναέρια πλάνα γύρω από το σπάνιο αυτό γεωλογικό φαινόμενο. Το αποτέλεσμα, ένα εξαιρετικό βίντεο στο youtube κανάλι Subatour

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ