Βρειτε μας στα Social Media
Διαφήμιση minoan

ΛΑΣΙΘΙ

Κρήτη: Η κυρία Μαρία μας ξεναγεί σε μια βόλτα στην περιοχή των Αλυκών

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μια βόλτα στην περιοχή των Αλυκών της Ελούντας έχει πάντα ενδιαφέρον… και δεν είναι μόνο η ομορφιά του τοπίου.

(α) Διαπίστωσα ότι αυτήν την περίοδο υπάρχει μεγάλη πλυμάτσα, όπως λένε οι Ελουντιανοί την παλίρροια, την άνοδο δηλαδή της θάλασσας (και όχι «ρήχη», δηλαδή άμπωτη, το χαμήλωμά της). Η θάλασσα έχει ανεβεί πολύ και καλύπτει ακόμα και τα διαχωριστικά που χωρίζουν τα τηγάνια, τις δεξαμενές αλατιού των αλυκών. Το νερό έχει καλύψει και τηγάνια που δύσκολα, τις μέρες μας, θα τα δούμε γεμάτα νερό.

(β) Μου έκαναν εντύπωση τα πάρα πολλά φύκια που είχε βγάλει η θάλασσα στην ανατολική περιοχή του Καναλιού της Ελούντας. Σύμφωνα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, πρόκειται για το θαλάσσιο φυτό ποσειδωνία, (Posidonia oceanica) που μοιάζει με φύκος. Φυτρώνει στον πυθμένα της θάλασσας σχηματίζοντας «λιβάδια». Συχνά τα ταινιόμορφα φύλλα του ξεβράζονται στις παραλίες, όπως τα είδα στην Ελούντα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό το είδος φυτού είναι ένας από τους αρχαιότερους ζώντες οργανισμούς στη Γη. Όπως λένε, τα φύκια είναι ένδειξη υγείας της παραλίας και δεν θα πρέπει να φοβάστε να κάνουμε μπάνιο, αν τα δούμε στο νερό.

(γ) Συνάντησα την κ. Μαρία να κάνει βόλτα. Μου έδειξε τα «χοχλίδια» της θάλασσας, που τα παλιά χρόνια μάζευαν οι ντόπιοι για μεζέ. Είδαμε και ένα καβρό. Κουβεντιάσαμε και «για τα παλιά», που πάντα έχουν ενδιαφέρον. Επέστρεψα στον Άγιο Νικόλαο πιο χαλαρός και με την ίδια πάντα σκέψη: Ζούμε σ’ έναν από τους πιο ωραίους τόπους της γης μας.

πηγή: anatolh.com

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ