Βρειτε μας στα Social Media

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Κρήτη: Λύθηκε το μυστήριο με το βουητό που «τράνταξε» τις Καμάρες – Τι είπε ο Λέκκας

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας έτυχε να βρίσκεται τις ημέρες αυτές στο νησί και επισκέφτηκε την περιοχή για επιτόπια αυτοψία.

Το μυστήριο με το βουητό που ακουγόταν την περασμένη εβδομάδα στις Καμάρες Ηρακλείου κλήθηκε να λύσει ο Καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του Ο.Α.Σ.Π. Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος έκανε αυτοψία στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, 28 Σεπτεμβρίου, ένας δυνατός κρότος, σκόρπισε τον τρόμο στους κατοίκους στις Καμάρες του δήμου Φαιστού, οι οποίοι ένιωθαν να χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους καθώς έγινε αισθητό και ένα τράνταγμα όμοιο με πτώση τεράστιου βράχου.

Μετά την αυτοψία, ο κ. Λέκκας ήταν καθησυχαστικός, ωστόσο διευκρίνισε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η επεξεργασία των δεδομένων και η έρευνα για να σχηματιστούν τα οριστικά, απολύτως ασφαλή συμπεράσματα.

Οι περιγραφές από τους έντρομους κατοίκους για το πώς τρανταζόταν το χωριό από τα έγκατα της γης, λίγο πριν τις 6 χθες το απόγευμα, με τους ίδιους να τρέχουν πανικόβλητοι για να βγουν από τα σπίτια και τα μαγαζιά τους, ήταν πραγματικά απίστευτες.

Το ανησυχητικό αυτό φαινόμενο επαναλήφθηκε άλλες δύο φορές, στις 10 το βράδυ και στις 9.30 το πρωί της Πέμπτης 29 Σεπτεμβρίου, όμως ήταν μικρότερης έντασης.

Αυτές είναι οι αιτίες που προκαλούν το βουητό στις Καμάρες

Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας έτυχε να βρίσκεται τις ημέρες αυτές στο νησί καθώς στις 7 και 8 Οκτωβρίου πρόκειται να συντονίσει το Εφαρμοσμένο Σεμινάριο Πεδίου “CretaProtect 2022 – Creta Maris Evacuation Drill Hersonissos – Arcalochori EQ – One Year After” στο πλαίσιο δράσεων του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος Καταστροφών και Κρίσεων”.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του εκεί, θέλησε να επισκεφθεί χθες τις Καμάρες για να διαπιστώσει από κοντά το λόγο της πρόσφατης δραστηριότητας του εδάφους και της ανάπτυξης των εδαφικών διαρρήξεων που παρατηρήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή.

Συνοδευόμενος από τον πρόεδρο Γιώργο Κουτεντάκη και άλλους εκπροσώπους της τοπικής κοινότητας, ο Ευθύμης Λέκκας πραγματοποίησε μια επιτόπια αυτοψία.

Αυτοψία Λέκκα στις Καμάρες NeaKriti

«Προσπαθούμε να αναλύσουμε το φαινόμενο και να δούμε βεβαίως τα αίτια, δεδομένου ότι είχαμε μερικές σεισμικές δονήσεις μικρού μεγέθους στη περιοχή και στη συνέχεια κάποιες μικρές διαρρήξεις του εδάφους. Επειδή πρόκειται για μια περιοχή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως και όλη η Κρήτη άλλωστε, ήθελα προσωπικά να δώ από κοντά το φαινόμενο αυτό, να δω το πού οφείλεται και φυσικά το πώς εξελίσσεται.

Σύμφωνα με την αυτοψία που κάναμε με τον κ. αντιδήμαρχο και με τον πρόεδρο, διαπιστώνουμε ότι έχουμε να κάνουμε βεβαίως με τις μικρές σεισμικές δονήσεις και έχουμε να κάνουμε και με τις εδαφικές διαρρήξεις, που κατά πάσα πιθανότητα οφείλονται στους σεισμούς, διότι συμπίπτουν χρονικά. Εδώ μιλάμε για μια περιοχή όπου στο παρελθόν έχουν σημειωθεί και κατολισθήσεις αλλά και σεισμικότητα», επισήμανε σε δηλώσεις του ο κ. Λέκκας.

«Είδαμε το ρήγμα με τον κ. Λέκκα. Τον ευχαριστούμε πολύ που ήρθε εδώ στο χωριό μας για να δει από κοντά τί συμβαίνει και να κάνει αυτοψία ως ειδικός. Πριν 2 χρόνια είχαμε κατολίσθηση. Όπως είπε ο κ. Λέκκας είναι σημεία που δίνουν σεισμούς . Περιμένουμε τα νεότερα και τις τελικές απαντήσεις», ανέφερε από τη πλευρά του ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γιώργος Κουτεντάκης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ