Βρειτε μας στα Social Media

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ

Ακίνητα και πανδημία: Το πλήγμα, οι αλλαγές στη φιλοσοφία και οι εξώσεις

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Του Αντώνη Παντινάκη
Εκπτώσεις αντί για… εξώσεις προτιμούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, η πλειοψηφία των οποίων κατασταλάζουν πλέον στις μακροχρόνιες και όχι στις βραχυχρόνιες μισθώσεις!
Αυτά που ξέραμε πριν την πανδημία του κορονοϊού, θα πρέπει να τα ξεχάσουμε, ελέω των ορατών διαφοροποιήσεων που διατρέχουν και (συν)διαμορφώνουν τους τελευταίους μήνες (και) το συγκεκριμένο πεδίο.
Οι εξώσεις έχουν μπει στον… “πάγο”, τουλάχιστον, μέχρι τις 30 Νοέμβρη, εντούτοις οι ιδιοκτήτες ακινήτων όλο το προηγούμενο διάστημα φαίνεται πως επέλεγαν τη μέση οδό, του συμβιβασμού με τους ενοικιαστές τους.
Το σκεπτικό των σπιτονοικοκύρηδων, απλό · και μας το ανέλυσε ο κ. Γιώργος Αράπογλου, δικηγόρος και νομικός σύμβουλος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων νομού Ηρακλείου:
“Στην παρούσα χρονική περίοδο, οι ιδιοκτήτες δεν επιδιώκουν την δικαστική οδό των εξώσεων, γιατί προτιμούν να κάνουν κάποια οικειοθελή μείωση προς τους ενοικιαστές, παρά να μείνει το ακίνητό τους ξενοίκιαστο και να μην έχουν κάποιο εισόδημα, και συν τοις άλλοις να επιβαρύνονται με φόρους και έξοδα που ακολουθούν το ακίνητο”.
Η καραντίνα φημολογείται έντονα, αλλά και διαρρέεται και από επίσημα χείλη, ότι θα παραταθεί (ίσως και με άλλη μορφή, με στοχευμένες απαγορεύσεις). Εν ολίγοις, θα πιάσει Δεκέμβρης για να δούμε την ολική άρση του δεύτερου lockdown. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να διευκρινιστεί εάν θα δοθεί παράταση και στην ΚΥΑ που απαγορεύει τις εξώσεις.
Αυτή τη στιγμή ισχύει η μείωση του 40%, στους πληττόμενους που δικαιούνταν μείωση και για τον μήνα Απρίλιο.
“Σε αυτή την περίπτωση”, διευκρινίζει ο κ. Αράπογλου, “συγκριτικά με τις μειώσεις του Απριλίου, οι ιδιοκτήτες δικαιούνται την επιστροφή του ποσού της μείωσης του 40% στο 50%: Δηλαδή, το 20% θα επιστραφεί στους ιδιοκτήτες στους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν δηλώσει στην εφαρμογή του taxisnet της ΑΑΔΕ”.
Γιώργος ΑράπογλουΟ κ. Γιώργος Αράπογλου
Όπως συμβουλεύει ο κ. Αράπογλου, “το βασικό στοιχείο που πρέπει να προσέχουν οι ιδιοκτήτες, είναι ότι αυτή η μείωση θα πρέπει να ισχύει μέχρι 31/12/2020, καθώς εάν συμφωνηθεί μείωση για περαιτέρω χρονικό διάστημα δεν θα δικαιούνται την έκπτωση του 12% που δικαιούνταν επί της μειώσεως του 40% του ενοικίου. Σε αυτή την περίπτωση, οι όποιες συμφωνίες για μειώσεις θα πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του 2020”.
Airbnb: Από τα check in στα… check out
Αλλαγή… πλεύσης παρατηρείται και στο είδος των μισθώσεων: Από τα πολλά κι απανωτά… check in των προηγούμενων ετών στο Airbnb, φτάσαμε στα μαζικά check out, στις μέρες μας!
Ο κ. Αράπογλου εξηγεί: “Πολλοί ιδιοκτήτες, όχι μόνο στην πόλη του Ηρακλείου, αλλά και σε πόλεις της υπόλοιπης Ελλάδα στράφηκαν εκ νέου προς την παραδοσιακή μίσθωση, την μακροχρόνια. Επιδιώκουν δηλαδή να έχουν έναν ενοικιαστή για τη συμβατική, μακροχρόνια διάρκεια και όχι για βραχυχρόνιες συμβάσεις”.

Πηγή: cretalive

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ