Βρειτε μας στα Social Media
Διαφήμιση minoan

ΚΡΉΤΗ

Στο Ηράκλειο για τους σεισμόπληκτους Τριαντόπουλος και Κεραμέως

Δημοσιεύτηκε

στις

Τριαντόπουλος Κεραμέως
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο Ηράκλειο βρίσκεται από το πρωί της Παρασκευής 4 Φεβρουαρίου 2022, κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό κ. Χρήστο Τριαντόπουλο και την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Συγκεκριμένα το κυβερνητικό κλιμάκιο, αποτελείται από το Χρήστο Τριαντόπουλο, υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιο για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, τον Λευτέρη Αυγενάκη, υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, τον γενικό γραμματέα υπουργείου Εσωτερικών, τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και Εταιρικού Συμφώνου, τον γενικό γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής, τη γενική γραμματέα υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Σχέσεων, τον γενικό γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, τον γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και τον ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής.

Στη σύσκεψη επιπλέον, πέραν του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη και του αντιπεριφερειάρχη, Νίκου Συριγωνάκη, συμμετέχουν οι δήμαρχοι Ηρακλείου (Βασίλης Λαμπρινός), Μινώα-Πεδιάδας (Μανόλης Φραγκάκης), Αρχανών-Αστερουσίων (Μανόλης Κοκοσάλης) και Χερσονήσου (Γιάννης Σέγκος).

Επίσης παρόντες είναι ο μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, Ανδρέας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ και ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ηρακλείου.Στην διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιείται σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης, θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τους σεισμόπληκτους, μέτρα ενίσχυσης και την περαιτέρω στήριξή τους.

Ο κ. Τριαντόπουλος επανέλαβε για ακόμη μια φορά πως συνολικά έχουν διατεθεί 45 εκατ. ευρώ σε περίπου 5.000 αιτούντες, «η μεγαλύτερη βοήθεια που έχει δοθεί ποτέ».

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, το κυβερνητικό κλιμάκιο θα μεταβεί στο Αρκαλοχώρι, όπου θα παραδοθούν στους σεισμόπληκτους πέντε ακόμα οικίσκοι, προσφορά των ομάδων της Super League 2, παρουσία του προέδρου της SL2, Λεωνίδα Λεουτσάκου και των εκπροσώπων των ΠΑΕ της Κρήτης που αγωνίζονται στην SL2 (Αντώνης Ροκάκης – Χανιά, Μιχάλης Νικολιδάκης – Επισκοπή, Γιώργος Τουτζάρης – Εργοτέλης, Στέλιος Παπαδημητρίου – Ηρόδοτος, Θανάσης Χινόπουλος – Ιεράπετρα).

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις σε σχολεία και θα διεξαχθούν συναντήσεις εργασίας στο δημαρχείο Μινώα Πεδιάδας για το νέο χωροταξικό σχέδιο Αρκαλοχωρίου, αλλά και για την παρουσίαση σχήματος στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων, παρουσία του Εμπορικού Συλλόγου Αρκαλοχωρίου.

Στη συνέχεια το κυβερνητικό κλιμάκιο θα μεταβεί στα Πεζά για σύσκεψη στο δημαρχείο με τον δήμαρχο Αρχανών-Αστερουσίων, Μανόλη Κοκοσάλη και τοπικούς φορείς και θα επισκεφθεί τον οικισμό Οικίσκων και σχολεία του δήμου.

Πρώτη πληρωμή προκαταβολής στις σεισμόπληκτες επιχειρήσεις της Κρήτης – Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η σχετική απόφαση

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του υπουργού Οικονομικών για την ενίσχυση των σεισμόπληκτων επιχειρήσεων της Κρήτης με τίτλο «Χορήγηση ενίσχυσης με τη μορφή προκαταβολής για την αποζημίωση των πληγέντων από τους σεισμούς της 24ης Ιουλίου και 27ης Σεπτεμβρίου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης» (ΦΕΚ Β’ 323/01.02.2022).

Η απόφαση -την οποία γνωστοποίησε με ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο αρμόδιος υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος- προβλέπει την καταβολή 127.525,5 ευρώ σε 23 σεισμόπληκτες επιχειρήσεις.

Σημειώνεται, ότι το εν λόγω ποσό είναι το καθαρό ποσό που δικαιούνται οι επιχειρήσεις ως προκαταβολή (25% της εκτιμηθείσας ζημιάς), έπειτα από την αφαίρεση του ποσού που ήδη έχουν λάβει υπό τη μορφή πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης επιχειρήσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, δήλωσε: «Με τη δημοσίευση της πρώτης απόφασης του υπουργού Οικονομικών για τη χορήγηση ενίσχυσης με τη μορφή προκαταβολής για την αποζημίωση των σεισμόπληκτων επιχειρήσεων της Κρήτης, ξεκινά ουσιαστικά η φάση χορήγησης προκαταβολής έναντι επιχορήγησης επιχειρήσεων, προκειμένου οι σεισμόπληκτες επιχειρήσεις να λάβουν το 25% της εκτιμηθείσας ζημιάς, αφαιρούμενου του ποσού που έχουν λάβει ήδη μέσω της διαδικασίας της πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης. Πιο συγκεκριμένα, με την εν λόγω υπουργική απόφαση, οι 23 πρώτοι δικαιούχοι λαμβάνουν σήμερα, Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου, προκαταβολή 127.525 ευρώ, ποσό, στο οποίο, αν συνυπολογιστεί και η πρώτη αρωγή που έχουν λάβει οι επιχειρήσεις που έκαναν αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr, ανέρχεται στο 25% της εκτιμηθείσας ζημιάς τους».

Σύμφωνα κυβερνητικά στελέχη, άλλες 37 επιχειρήσεις ήδη έχουν λάβει το ποσό της πρώτης αρωγής που υπερκαλύπτει το 25% της εκτιμηθείσας ζημιάς που δικαιούνται κατά τη φάση της προκαταβολής και άρα δεν έλαβαν την προκαταβολή κατά τη σημερινή πληρωμή.

Θα ακολουθήσουν και άλλες σχετικές υπουργικές αποφάσεις για τη χορήγηση προκαταβολής, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με την Περιφέρεια Κρήτης, ενώ με την ωρίμανση του εν λόγω έργου από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας θα καθοριστεί από την Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής το τελικό ποσοστό κρατικής αρωγής επί της εκτιμηθείσας ζημιάς.

Από τα ίδια στελέχη τονίζεται ότι μετά από αίτημα της Περιφέρειας Κρήτης η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των φακέλων των σεισμόπληκτων επιχειρήσεων επεκτάθηκε -με σχετική τροποποίηση της υπουργικής απόφασης- από το τέλος Ιανουαρίου, στην 28η Φεβρουαρίου 2022.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ