Ρέθυμνο
Το χωριό του Ρεθύμνου που «γεννάει» ήρωες!
Κάποτε μου έλεγε ο παππούς μου για ένα αληθινό παραμύθι που γράφτηκε στην Πόλη και την Αγιά Σοφιά και για ένα χωριό στην πιο άγνωστη περιοχή του νομού Ρεθύμνου που από τις πηγές του Κρυονερίτη εκτός από νερό… αναβλύζει η κρητική λεβεντιά σε όλο της το μεγαλείο!
Στα δυτικά του Ρεθύμνου, βρίσκεται η εντυπωσιακή Αργυρούπολη, που δεν σε αφήνει εύκολα να την αποχωριστείς περνώντας από εκεί και πίνοντας από το νερό που αναβλύζει ανάμεσα στα δέντρα.
Ωστόσο στο δικό μας ταξίδι μια δροσερή μέρα του Ιουλίου προορισμός μας ήταν το νερό του Κρυονερίτη, νότια και πιο ανατολικά στο νομό Ρεθύμνου.
Στις Αλώνες που γέννησαν τον ήρωα αρχιμανδρίτη Ελευθέριο Νουφράκη.
Γιος ηρωικού προσώπου, βαφτίστηκε Εμμανουήλ αλλά είχε μέσα του μια φλόγα που έκαιγε. Το μακρινό 1919 σε ταξίδι για τη μακρινή Ουκρανία ο διοικητής του 34ου Συντάγματος Πεζικού, Χρήστος Τσολακόπουλος, επέτρεψε μια ομάδα ανθρώπων να εξέλθουν από το πλοίο για να επισκεφθούν τον τοποτηρητή του θρόνου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Μητροπολίτη Προύσσης Δωρόθεο.
Πριν όμως οδηγηθεί προς το Φανάρι, η ομάδα των Ελλήνων αξιωματικών επέλεξε την Αγιά Σοφιά αφού το ζήτησε ο παπά Λευτέρης. Όλα τα μέλη της ομάδας με αποφασιστικές κινήσεις μπαίνουν στον επιβλητικό ναό κάνοντας τον σταυρό τους, με τον Παπα-Λευτέρη να αναφωνεί: «Εισελεύσοµαι εις τον οίκον Σου, προσκυνήσω προς Ναόν Αγιόν Σου εν φόβω…».
Όταν όμως στο σημείο έφτασαν Τούρκοι αρχικά έμειναν με το στόμα ανοικτό! Στη συνέχεια όμως άρχισαν να κινούνται με απειλητικές διαθέσεις, με το κλίμα να ηλεκτρίζεται επικίνδυνα για τους τέσσερις Ελληνες αξιωματικούς και τον Παπα-Λευτέρη με το «Δι’ ευχών».
Η… τουρκική επίθεση δεν άργησε να έρθει! Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας-που ήταν η συνέχεια από τη διακοπή της άλωσης του 1453(!)-και όση ώρα ο Παπα-Λευτέρης μάζευε τα πράγματά του, ομάδα Τούρκων κινήθηκε απειλητικά κατά των Ελλήνων.
Υπήρξε όμως παρέμβαση Αγγλων και Γάλλων στρατιωτικών που ήταν μέσα στην Αγια-Σοφιά, αλλά και ενός Τούρκου αξιωματικού που συγκράτησε τον όχλο! Βλέπετε η επίθεση εναντίον πέντε Ελλήνων αξιωματικών μέσα στην Αγια-Σοφιά, την ίδια ώρα που στα ανοιχτά του Βοσπόρου ήταν αγκυροβολημένες δύο Ελληνικές Μεραρχίες και η Κωνσταντινούπολη βρισκόταν υπό την επικυριαρχία των Συμμάχων θα δημιουργούσε μεγάλα προβλήματα στην Τουρκία που εκείνη την εποχή ήταν στην πλευρά των ηττημένων!
Όταν η Μελίνα Μερκούρη θύμισε παπα Νουφράκη…
Επιτρέψτέ μου κλείνοντας να αφιερώσω αυτό το κείμενο στη μνήμη του παπά Νουφρακη αλλά και της Μελίνας Μερκούρη που όταν ήταν υπουργός Πολιτισμού δεν δίστασε να ψάλλει την Υπερμαχω Στρατηγό μέσα στην Αγιά Σοφιά στην Πόλη και μπροστά στον Τούρκο ομόλογό της αλλά και να θυμηθώ τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο που είχε ζητήσει το ίδιο από την αποστολή της ΑΕΚ το 2004 με προπονητή τοτε τον Φερνάντο Σάντος, όταν η Ένωση είχε επισκεφτεί το Πατριαρχείο στο πλαίσιο του εορτασμού 80 χρόνων από την ίδρυση της. Ήμουν εκεί τότε και είδα ακόμα και φανατικούς οπαδούς να ακολουθούν τον Βαρθολομαίο και να μοιάζουν οι στιγμές με μικρό θαύμα…
Διαβάστε τη συνέχεια του καταπληκτικού αφιερώματος από τον Γιώργο Μιμίκο στο neakriti
*Φωτογραφία εξωφύλλου: Χριστόφορος Χειλαδάκης