Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Κρήτη: Μια ολόκληρη… πόλη έβαλε λουκέτο

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

13.900 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο από το 2009 έως και το 2017 μόνο στο Ηράκλειο.Ποιες περιοχές δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα.

Μια ολόκληρη… πόλη έβαλε λουκέτο μέσα σε 8 χρόνια με βάση τους αριθμούς που αφορούν το κλείσιμο επιχειρήσεων στο Ηράκλειο από το 2009 έως και το 2017. Έτσι λοιπόν 13.900 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο από το 2009 έως και το 2017 στο Ηράκλειο, ενώ το ίδιο διάστημα άνοιξαν 12.766 επιχειρήσεις. Οι αριθμοί αυτοί αποτυπώνουν με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο το πόσο έχει χτυπηθεί από την παρατεταμένη οικονομική κρίση η αγορά της πόλης, με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής” της “ΚΡΗΤΗ TV” να μην επιτρέπουν σε καμία περίπτωση τον εφησυχασμό.
Αν κανείς μελετήσει τους αριθμούς όπως αυτοί παρουσιάστηκαν στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής”, θα διαπιστώσει ότι ο κλάδος που έχει χτυπηθεί περισσότερο στο Ηράκλειο είναι το τμήμα εμπορίου αλλά και οι υπηρεσίες, καθώς σε αυτό το διάστημα έβαλαν λουκέτο 5.124 και 4.941 επιχειρήσεις αντίστοιχα, ενώ πολύ καλύτερα είναι τα πράγματα για το τμήμα τουρισμού, όπου έκλεισαν 280 επιχειρήσεις, αλλά και για το τμήμα των εξαγωγών, όπου έβαλαν λουκέτο 112 επιχειρήσεις.
Στον αντίποδα, το ίδιο διάστημα που τα λουκέτα στο Ηράκλειο έπεφταν “βροχή”, άνοιξαν 12.766 επιχειρήσεις, με τις περισσότερες ενάρξεις να αφορούν το τμήμα των υπηρεσιών και το εμπόριο, ισοσταθμίζοντας κάπως την ήδη αρνητική κατάσταση.

Όσον αφορά το 2017, στο Ηράκλειο έκλεισαν 1.138 επιχειρήσεις και άνοιξαν 1.092. Δραματική η εικόνα με βάση τους αριθμούς και για την ελληνική επικράτεια, καθώς από το 2007 έως και το 2017 σε όλη τη χώρα έκλεισαν 273.007 επιχειρήσεις και άνοιξαν 215.947. Ούτε λίγο λοιπόν ούτε πολύ, σε όλη την Ελλάδα κατέβασε ρολά… μια πόλη λίγο μεγαλύτερη από το Ηράκλειο. Ωστόσο ενθαρρυντικό είναι το στοιχείο ότι τα δύο τελευταία χρόνια, αλλά και τους πρώτους μήνες του 2018 έχει μειωθεί, έστω και οριακά, η ροή των λουκέτων στην αγορά της Κρήτης.
Στη διάρκεια της εκπομπής “Ώρα Αιχμής” της “ΚΡΗΤΗ TV” οι φορείς της αγοράς αναφέρθηκαν στα μεγάλα ανοικτά ζητήματα της τοπικής οικονομίας, τονίζοντας ότι ακόμα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν έχει ένα επί της ουσίας σχέδιο που θα μπορούσε να δώσει κίνητρα ανάκαμψης στις τοπικές οικονομίες, που αποτελούν και τη βάση για την ενίσχυση του κρατικού μηχανισμού αλλά και των τζίρων.

Τα βασικά προβλήματα

Η παγιοποίηση των υψηλών φορολογικών επιβαρύνσεων όπως είναι η αύξηση της προκαταβολής του φόρου, η αύξηση του ΦΠΑ, των ειδικών τελών αλλά και ο φορολογικός συντελεστής στο 29% “γονατίζουν” στην κυριολεξία την ντόπια επιχειρηματικότητα, που προσπαθεί να αντισταθεί στις δυσκολίες της εποχής. Όπως τόνισαν καταστηματάρχες από ολόκληρη την Κρήτη, που μίλησαν στα πλαίσια της μεγάλης δημοσιογραφικής έρευνας της εκπομπής, υπάρχουν αρκετές μέρες στην Κρήτη όπου ένα μεγάλο ποσοστό εμπορικών καταστημάτων έχει μηδενικό τζίρο, δηλαδή μέσα σε μια εμπορική μέρα στο κατάστημα δεν μπαίνει ούτε ένας καταναλωτής για να αγοράσει. Μάλιστα, η δημοσιογραφική έρευνα ανέδειξε ότι καμία αγορά της Κρήτης δεν έχει θέσει προς το παρόν τις βάσεις για ένα θετικό ισοζύγιο, με την ένδυση και την υπόδηση να μετρούν πλέον τις δραματικές πληγές τους.

Σε επίπεδο πόλης Ηρακλείου η οδός Αγίου Μηνά εξακολουθεί να είναι ο δρόμος των λουκέτων και ακολουθούν η λεωφόρος Καλοκαιρινού, η οδός 1821 αλλά και οι οδοί Αβέρωφ και Έβανς. Δυστυχώς λουκέτα πλέον έχουν καταγραφεί και σε έναν από τους πιο εμπορικούς δρόμους πανελλαδικά, όπως είναι ο πεζόδρομος της Δαιδάλου.
Σε Χανιά και Ρέθυμνο τα περισσότερα λουκέτα καταγράφονται στους πιο εμπορικούς δρόμους των πόλεων, όπως είναι οι οδοί Κυδωνίας και Κισσάμου στα Χανιά, και η οδός Αρκαδίου στο Ρέθυμνο, αλλά και η λεωφόρος Κουντουριώτου. Η εικόνα βέβαια δεν αλλάζει και για τις πόλεις τους Λασιθίου.

Στην ενδοχώρα

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια τα λουκέτα μαστίζουν και την ενδοχώρα του νησιού, με την κατάσταση σε πολλά σημεία να είναι πολύ δύσκολη, μιας και σε κωμοπόλεις και κεφαλοχώρια έβαλαν λουκέτα ακόμα και επιχειρήσεις που είχαν συνδυάσει το όνομα και τις υπηρεσίες τους με ολόκληρη την περιοχή. Μεσάρα, Αρκαλοχώρι, Ασήμι και Καστέλι Πεδιάδος στο Ηράκλειο, Πέραμα στο Ρέθυμνο, αλλά και Κίσσαμος στα Χανιά δυστυχώς μετρούν τις δικές τους πληγές. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια στις περιοχές αυτές οδηγήθηκαν σε λουκέτο και δεκάδες ελαιοτριβεία, που πριν το 2009 ήταν από τις πιο εύρωστες επιχειρήσεις στο νησί. “Κερασάκι στην τούρτα” αποτέλεσαν και τα φαινόμενα φοροδιαφυγής που έχουν καταγραφεί και στην οικονομία του πρωτογενούς τομέα, όπως είναι τα ελαιουργεία. Μάλιστα, μέσα στο 2017 υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις που αφορούσαν και την Κρήτη. Τα συγκεκριμένα ελαιοτριβεία εντοπίστηκαν να έχουν πουλήσει τόνους λαδιού χωρίς τα απαραίτητα παραστατικά.
Το πρώτο λουκέτο με 48ωρη διάρκεια μπήκε στο Ηράκλειο. Το συγκεκριμένο ελαιοτριβείο δεν είχε εκδώσει τιμολόγιο για 19 τόνους λαδιού, ύψους 63.000 ευρώ. Στη Λαμία εντοπίστηκε ελαιοτριβείο που δεν έκοψε παραστατικά ύψους 18.000 ευρώ και στην Ιεράπετρα 14.000 ευρώ. Οι έλεγχοι έγιναν στο πλαίσιο ειδικής επιχείρησης σε ιδιωτικά ελαιοτριβεία. Ειδικότερα, και φέτος καταγράφηκε μεγάλος αριθμός ελαιοπαραγωγών που έδωσαν την παραγωγή τους σε ιδιωτικά ελαιοτριβεία, αντί για τους τοπικούς συνεταιρισμούς, χωρίς να τηρούνται παραστατικά, ενώ και η διακίνηση του ελαιολάδου στη συνέχεια γίνεται με παράνομο τρόπο, με αποτέλεσμα να αποκρύπτονται εισοδήματα και να συντελείται εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Στο “σφυρί” τα 15 πρώτα ακίνητα οφειλετών
Ο εφιάλτης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στην Κρήτη

Τα πρώτα 15 ακίνητα οφειλετών του Δημοσίου βγαίνουν στο σφυρί με ένα κλικ. Όπως τονίστηκε στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής” της “ΚΡΗΤΗ TV”, η λίστα περιλαμβάνει ακίνητα όλων των κατηγοριών: από κατοικίες, γραφεία και οικόπεδα έως αποθήκες και πάρκινγκ.

Όλα τα ακίνητα ανήκουν σε επιχειρηματίες που στα χρόνια της κρίσης χρεωκόπησαν και σήμερα θα τα δουν να εκποιούνται από τον υπολογιστή των συμβολαιογράφων. Η νέα αυτή πραγματικότητα απειλεί πλέον και την κρητική αγορά, με την κατάσταση να περιπλέκεται όταν υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες σε ένα ακίνητο.
Μάλιστα, όσο περνάει ο καιρός, η λίστα με τα ακίνητα οφειλετών του Δημοσίου που θα βγαίνουν στο ηλεκτρονικό “σφυρί” θα μεγαλώνει. Μπορεί σε πρώτη φάση οι πλειστηριασμοί να αφορούν μεγαλο-οφειλέτες, αλλά σταδιακά η εφορία θα αγριέψει…

Με τους δανειστές να πιέζουν ήδη για τη διενέργεια χιλιάδων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για να εισπραχθούν οι απλήρωτοι φόροι, που συνολικά υπερβαίνουν τα 100 δισ. ευρώ, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα πατήσει γκάζι. Θα αρχίσει να εκποιεί σπίτια, οικόπεδα, καταστήματα, χωράφια αλλά και κινητά περιουσιακά στοιχεία (αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, έργα τέχνης) που έχουν στην κατοχή τους φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο, ακόμα και μερικών χιλιάδων ευρώ.
Η πρώτη κατοικία φορολογουμένων με χρέη στην εφορία δε γλιτώνει από το ηλεκτρονικό “σφυρί”. Η νομοθεσία επιτρέπει κατασχέσεις ακινήτων για ληξιπρόθεσμες οφειλές που υπερβαίνουν τα 500 ευρώ. Οι οφειλέτες για να σώσουν την πρώτη κατοικία τους θα πρέπει να έχουν υπαχθεί ή να υπαχθούν μέχρι το τέλος του έτους στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη.

Παραεμπόριο

«Το παραεμπόριο είναι ένας βασικός βραχνάς για την Κρήτη. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στο Ηράκλειο. Όσον αφορά τα λουκέτα, ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος από τους αριθμούς που δίνονται από τα επιμελητήρια», τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Ηρακλείου Μανώλης Κουμαντάκης.

«Αν εξαιρέσουμε τον πιο εμπορικό πεζόδρομο στο κέντρο των Χανίων, το πρόβλημα με τα λουκέτα είναι μεγάλο και ορατό εδώ και πολλά χρόνια. Τα πράγματα στα Χανιά θα ήταν πολύ πιο δύσκολα αν δεν υπήρχε ο τουρισμός» σημείωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Χανίων Νίκος Βουρλάκης.

«Το Ρέθυμνο έχει την περίοδο του καρναβαλιού που κάπως σώζει την κατάσταση όσον αφορά τους τζίρους. Ωστόσο και εδώ ο Αύγουστος είναι πάντα ο καλύτερος μήνας όσον αφορά τα καταστήματα» επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Πολιουδάκης.

«Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί προκαλούν μεγάλο τρόμο στην αγορά του Αγίου Νικολάου. Στον Άγιο ακόμα και εγώ που είμαι έμπορος διστάζω να ψωνίσω με αυτή την οικονομική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί», υποστήριξε ο πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Αγ. Νικολάου Οδυσσέας Παπαδάκης.

«Από τις αγορές της Κρήτης και τα λουκέτα στο νησί βγήκε, δυστυχώς, μια πολύ μεγάλη στρατιά ανέργων, που πολύ δύσκολα βρίσκουν νέα δουλειά», εκτιμά ο πρόεδρος του Εργατικού κέντρου Λασιθίου Μανόλης Πεπόνης.

«Οι μικρομεσαίοι έχουν πληρώσει πολύ ακριβά το μάρμαρο της κρίσης. Υπάρχουν επιχειρήσεις που έκλεισαν και κάποιες άλλες που μπορεί να απέλυσαν σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων τους» σχολιάζει από την πλευρά του ο Μπάμπης Λεκάκης, πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ.

«Τους πρώτους μήνες του 2018 φαίνεται μια μικρή ανάκαμψη, ωστόσο με τα μέχρι τώρα δεδομένα όσον αφορά τα λουκέτα δε φαίνεται να έχουν τεθεί οι βάσεις για να γίνει κάτι ουσιαστικό προς το καλύτερο, σε σχέση πάντα με τα προηγούμενα χρόνια», εκτιμά ο γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανόλης Σφυρής.

Τα βασικά προβλήματα της επιχειρηματικότητας

* Η παγιοποίηση των υψηλών φορολογικών επιβαρύνσεων (αύξηση προκαταβολής φόρου, αύξηση ΦΠΑ και ειδικών τελών, αύξηση φορολογικού συντελεστή στο 29%)
* Η συσσώρευση οφειλών
* Η αδυναμία εξεύρεσης αγορών για την αντιστάθμιση της ισχνής καταναλωτικής ζήτησης

Λουκέτα από το 2012 έως το 2017 στη χώρα

– Έκλεισαν 273.007 επιχειρήσεις
– Άνοιξαν 215.947 επιχειρήσεις

Λουκέτα στο Ηράκλειο

– 1.138 λουκέτα το 2016
– 1.092 λουκέτα το 2017

Οι επιχειρήσεις που έκλεισαν στο Ηράκλειο (2009-2017)

2009: 1.432
2010: 1.762
2011: 1.729
2012: 1.976
2013: 1.615
2014: 1.831
2015: 1.389
2016: 1.140
2017: 1.026
Σύνολο: 13.900

Οι επιχειρήσεις που άνοιξαν στο Ηράκλειο (2009-2017)

2009: 1.573
2010: 1.724
2011: 2.269
2012: 1.493
2013: 1.491
2014: 1.048
2015: 1.151
2016: 1.007
2017: 1.010
Σύνολο: 12.766

Τα λουκέτα ανά κατηγορία (2009-2017)

– Τμήμα Εμπορίου: 5.124
– Τμήμα Υπηρεσιών: 4.941
– Τμήμα Μεταποιήσεων: 3.443
– Τμήμα Τουριστικό: 280
– Τμήμα Εξαγωγών: 112

Οι επιχειρήσεις που άνοιξαν ανά κατηγορία (2009-2017)

– Τμήμα Υπηρεσιών: 5.687
– Τμήμα Εμπορίου: 4.415
– Τμήμα Μεταποιήσεων: 2.180
-Τμήμα Τουριστικό: 452
– Τμήμα Εξαγωγικό: 32

Ο χάρτης των λουκέτων στο Ηράκλειο

– Οδός Αγίου Μηνά
– Λεωφόρος Καλοκαιρινού
– Οδός 1821
– Οδός Αβέρωφ
– Οδός Έβανς

Ο χάρτης των λουκέτων στα Χανιά

– Οδός Κυδωνίας
– Οδός Κισσάμου
– Οδός Ανδρέα Παπανδρέου

Ο χάρτης των λουκέτων στο Ρέθυμνο

– Οδός Αρκαδίου
– Λεωφόρος Κουντουριώτη
– Οδός Εθνικής Αντιστάσεως
– Οδός Μάρκου Πορτάλιου

Πηγή: neakriti.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ