ΚΡΉΤΗ
Κρήτη: «Χαριστική βολή» στην εστίαση-Μείωση 20% στο τζίρο με το νέο ωράριο
Για «χαριστική βολή» στον κλάδο της εστίασης μετά τη λήψη νέων μέτρων στις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές της χώρας, που επιβάλουν στα καταστήματα να παραμένουν κλειστά από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7 το πρωί, κάνουν λόγο στελέχη του κλάδου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», το νέο μέτρο αναμένεται να επιφέρει περαιτέρω μείωση στον τζίρο της εστίασης, της τάξεως του 20%, καθώς με το νέο ωράριο λειτουργίας από τη μια ο κόσμος θα περιορίσει τις εξόδους του και από την άλλη όσοι βγαίνουν θα καταναλώνουν λιγότερο με αποτέλεσμα την πτώση των πωλήσεων.
Σημειώνεται ότι μετά την άρση του lockdown, 1 στα 3 καταστήματα εστίασης δεν ξανάνοιξε, ενώ εκείνα που λειτουργούν βλέπουν τις πωλήσεις τους μειωμένες κατά 40% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
«Οι επιχειρήσεις των κλάδου βρίσκονται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, καθώς παρά τη μεγάλη πτώση του τζίρου τους πρέπει να έχουν επάρκεια προϊόντων και υπηρεσιών για να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές, να πληρώνουν κανονικά το προσωπικό τους, τους λογαριασμούς ρεύματος και νερού και το ενοίκιό τους, έστω και μειωμένο. Με το νέο ωράριο λειτουργίας στην Αττική, οι πωλήσεις μας εκτιμάμε ότι θα μειωθούν περαιτέρω κατά 20%. Οπότε μιλάμε σωρευτικά για πτώση της τάξεως του 60%», αναφέρει στον «Ε.Τ.» στέλεχος της αγοράς.
Μάλιστα, ο ίδιος δεν αποκλείει να υπάρξουν λουκέτα, ειδικά σε μπαρ που λειτουργούν μετά τα μεσάνυχτα, καθώς δεν μπορούν να ανοίξουν νωρίτερα.
Την ίδια ώρα, ο κλάδος ζητά να ληφθούν πρόσθετα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης από την πλευρά της κυβέρνησης, ώστε να «ανακουφίσει» τις πληττόμενες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν «στεγνώσει» από ρευστό. Στο πλαίσιο αυτό, εκπρόσωποι της εστίασης προτείνουν την καταβολή μειωμένου ενοικίου κατά 40% έως το τέλος του χρόνου, την πλήρη επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, αλλά και μείωση του ΦΠΑ.
Σημειώνεται ότι το περιορισμένο ωράριο αφορά στις εξής περιοχές: στην Περιφέρεια Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας, στους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω.
Πηγή: dikaiologitika