Βρειτε μας στα Social Media

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Ξανά στην Κρήτη ο Τριαντόπουλος: «Συνεχίζεται η στήριξη και αποκατάσταση των σεισμόπληκτων περιοχών»

Δημοσιεύτηκε

στις

Χρήστος Τριαντόπουλος
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, επισκέφθηκε, εκ νέου, τη σεισμόπληκτη περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης, όπου μαζί με τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, και τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Ευάγγελο Τουρνά, είχαν διευρυμένες συσκέψεις με αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς και επισκέφθηκαν σχολεία και χώρους προσωρινής φιλοξενίας σεισμόπληκτων σε οικίσκους τοποθετημένους σε κατάλληλα διαμορφωμένες δομές.

Κατά τη διάρκεια των συσκέψεων αναλύθηκε η υλοποίηση των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης των σεισμόπληκτων περιοχών της Κρήτης, η οποία και συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς. Συγκεκριμένα, και παράλληλα με την εφαρμογή των μέτρων που αφορούν την αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και την αναστολή των ασφαλιστικών υποχρεώσεων, την αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητής και ακίνητης περιουσίας, και την υλοποίηση και δρομολόγηση λοιπών μέτρων στήριξης, αξίζει να σημειωθεί ότι:

  • Η χορήγηση της πρώτης αρωγής από το Υπουργείο Οικονομικών έναντι στεγαστικής συνδρομής, έναντι επιχορήγησης προς επιχειρήσεις και για την αποζημίωση οικοσκευής συνεχίζεται προς όσους έχουν υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr. Λαμβάνοντας υπόψη και τη σημερινή πληρωμή, έχουν χορηγηθεί συνολικά 31,3 εκατ. ευρώ σε 3.384 αιτούντες σεισμόπληκτους συμπολίτες μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ η δηλωτική διαδικασία στην πλατφόρμα ολοκληρώθηκε, η διαδικασία καταβολών της πρώτης αρωγής συνεχίζεται κατόπιν ελέγχων και διασταυρώσεων, ειδικά σε περιπτώσεις όπου οι αιτήσεις απέχουν από την εικόνα που προκύπτει από τις αυτοψίες και τα λοιπά στοιχεία, ενώ, προκειμένου να μη μείνει κανένας και καμία δικαιούχος εκτός του πλαισίου ενίσχυσης που προσφέρει η πρώτη αρωγή, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών αξιολογούν τα υφιστάμενα δεδομένα, ώστε σε ύστερο χρόνο, σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αίτησης στην πλατφόρμα για συγκεκριμένες περιπτώσεις. 
  • Η έκτακτη χρηματοδότηση προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, πρώτου και δευτέρου βαθμού, διαμορφώνεται, στην παρούσα φάση, στα 9,8 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, έχει εγκριθεί και δρομολογείται η δέσμευση πίστωσης 8 εκατ. ευρώ προς την Περιφέρεια Κρήτης για την αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές και δίκτυα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ενώ έχουν εκδοθεί αποφάσεις έκτακτης χρηματοδότησης 1.260.000 ευρώ προς τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας και 530.000 ευρώ προς τον Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών για αποκαταστάσεις, διαμόρφωση συνθηκών φιλοξενίας των σεισμόπληκτων σε οικίσκους, προώθηση των κατεδαφίσεων, καθώς και σίτιση και φιλοξενία των δικαιούχων – με τη συνεισφορά των ιδιωτών δωρητών να είναι σημαντική ειδικά στο σκέλος της φιλοξενίας και της σίτισης. Πρόκειται για έκτακτη χρηματοδότηση που, φυσικά, θα αυξηθεί την επόμενη περίοδο, μέσα από νέες φάσεις, καθώς ωριμάζει ο σχεδιασμός για τις σχετικές ανάγκες. 
  • Η διάθεση λυόμενων σχολικών αιθουσών και οικίσκων συνεχίζεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και την Κτιριακές Υποδομές ΑΕ (ΚΤΥΠ) από την πρώτη στιγμή, υλοποιώντας ένα πρόγραμμα κοντά στα 3,9 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η ΚΤΥΠ έχει στείλει ή δρομολογεί την αποστολή τις επόμενες ημέρες περίπου 80 σχολικών αιθουσών, με τους αντίστοιχους βοηθητικούς χώρους, ενώ προχώρησε άμεσα και στην επισκευή δύο σχολικών συγκροτημάτων με ελαφρές βλάβες, με το άθροισμα του έργου της να ανέρχεται στα 2,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει δρομολογήσει τη διάθεση 124 οικίσκων (64 έχουν ήδη διατεθεί και 60 θα φτάσουν τις επόμενες ημέρες) συνολικού κόστους 1,4 ευρώ, ενώ ανάλογα με τις ανάγκες το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δύναται να προχωρήσει και σε νέο διαγωνισμό. Σημαντική είναι, φυσικά, και η συνεισφορά των ιδιωτών δωρητών σε οικίσκους και σχολικές αίθουσες, που αυξάνει περαιτέρω τις δυνατότητες κάλυψης των αναγκών που έχουν δημιουργηθεί στις σεισμόπληκτες περιοχές. 
  • Το πλαίσιο παροχής της στεγαστικής συνδρομής προχωρά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ώστε μετά τη χορήγηση της πρώτης αρωγής έναντι της στεγαστικής συνδρομής, αλλά και την ολοκλήρωση των χιλιάδων ελέγχων -ταχείες αυτοψίες (πρωτοβάθμιος έλεγχος) και επανέλεγχοι (δευτεροβάθμιος έλεγχος)-, οι σεισμόπληκτοι συμπολίτες μας να μπορέσουν να επισκευάσουν ή να ανακατασκευάσουν το κτίριό τους που έχει πληγεί από τον σεισμό με τη χρηματοδοτική στήριξη από το κράτος, με το ύψος της συνολικής στήριξης στο πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής να εκτιμάται -όπως έχει εγκριθεί- στα 175 εκατ. ευρώ. Επίσης, για την καλύτερη λειτουργία του εν λόγω πλαισίου και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, λειτουργεί σχετικό γραφείο στο Αρκαλοχώρι. 
  • Η διαδικασία της επιχορήγησης προς τις πληττόμενες επιχειρήσεις μέσω του Υπουργείου Οικονομικών για ζημιές σε λοιπά στοιχεία του ενεργητικού τους προχωρά από τις αρμόδιες επιτροπές κρατικής αρωγής της Περιφέρειας που διενεργούν τις αυτοψίες και τις εκτιμήσεις αναφορικά με τις ζημιές των επιχειρήσεων, ώστε το αμέσως επόμενο διάστημα να σταλούν προς το Υπουργείο συγκεντρωτικές καταστάσεις των δικαιούχων και να δρομολογηθεί η φάση της επιχορήγησης. 

Επιπρόσθετα, αξίζει να σημειωθεί ότι, μεταξύ άλλων, από το Υπουργείο Εσωτερικών, την τελευταία περίοδο, εντάχθηκαν έργα στο πρόγραμμα «Α. Τρίτσης» που αφορούν υποδομές στους Δήμους Μινώα-Πεδιάδας και Αρχανών-Αστερουσίων, από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δρομολογείται η άμεση έναρξη σωστικών εργασιών ύψους 1,5 εκατ. ευρώ στα μνημεία που επλήγησαν από τον σεισμό, και από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δρομολογείται η έκτακτη χρηματοδότηση για άμεση αποκατάσταση ζημιών που αφορούν δίκτυα και υποδομές ύδρευσης της πληγείσας περιοχής, ενώ ταυτόχρονα δρομολογείται η χρηματοδότηση μελετών ανασυγκρότησης και αποκατάστασης σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές.

Σε ένα πλαίσιο, λοιπόν, στενής συνεργασίας με όλους τους εμπλεκομένους -Υπουργεία, τοπική αυτοδιοίκηση και παραγωγικοί φορείς- συνεχίζεται με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς, όπως από την πρώτη στιγμή, η υλοποίηση των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης των σεισμόπληκτων περιοχών της Κρήτης. Μέτρα, μέσα από τη σημαντική χρηματοδοτική στήριξη της πολιτείας, για την πρώτη αρωγή προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, για τα σχολεία και τις υποδομές, για τη φιλοξενία και την υποστήριξη των σεισμόπληκτων, για τα σπίτια και τα κτίρια που επλήγησαν και, φυσικά, για τα μνημεία. Μέτρα στήριξης στα οποία προστίθενται και οι ιδιαίτερα σημαντικές προσφορές και χορηγίες των ιδιωτών με άμεσο αποτέλεσμα αρωγής και ανακούφισης στους σεισμόπληκτους συμπολίτες μας.

Ο στόχος της Κυβέρνησης παραμένει διττός. Να φτάσει το σύνολο των μέτρων στήριξης ταχύτατα σε αυτούς που τα δικαιούνται και τα έχουν ανάγκη και να προχωρήσει η αποκατάσταση όσο πιο γρήγορα γίνεται, μέσα από τη συνεργασία όλων.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ