Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

«Να πούμε τώρα και για τους βιασμούς παιδιών στην Κρήτη;»

Δημοσιεύτηκε

στις

Κρήτη
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα άρθρο που, όπως αναφέρει ο ίδιος, δεν έχει σκοπό να προκαλέσει αλλά να θίξει ένα υπαρκτό πρόβλημα, έγραψε ο Μάριος Διονέλλης στο προσωπικό του ιστολόγιο.

Ένα άρθρο που έρχεται μετά τον καταιγισμό που ξέσπασε από την υπόθεση του νεκρού βρέφους από τη Συρία, του οποίου οι γονείς κατηγορήθηκαν -λανθασμένα- για σεξουαλική κακοποίηση, μετά την αρχική εκτίμηση των ιατροδικαστών.

Στο άρθρο του, ο κ. Διονέλλης κάνει μια ανασκόπηση στην υποθέσεις βιασμού και κακοποίησης ανηλίκων που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη.

 

Το άρθρο του κ. Διονέλλη

Ίσως κάποιοι περιμένουν, ως ελάχιστη εξιλέωση, την ανακοίνωση ποινών από τα πειθαρχικά όργανα των δύο κλάδων.

Δεν ξέρω αν θα έρθουν, αλλά και να έρθουν λίγο θα αλλάξουν την κατάσταση.

Θα πρότεινα να αξιοποιήσουμε αλλιώς την ιερή οργή μας. Με αφορμή τον διασυρμό μιας οικογένειας προσφύγων από τη Συρία, για τον οποίο διασυρμό κανένας δεν θα ζητήσει συγνώμη, πέρασα μερικές ώρες στον υπολογιστή αναζητώντας ειδήσεις από το αρχείο των τριών τελευταίων ετών. Ειδήσεις για τις οποίες αρκετοί εδώ στο νησί λέμε, καιρό τώρα, πως κάποτε θα πρέπει επιτέλους να τις βάλουμε σε μια σειρά και να συζητήσουμε σοβαρά για αυτές. Ίσως αυτή να είναι μια καλή αφορμή. Επιδιώκω να συζητήσουμε, όχι να σας προκαλέσω.

Μια που εκτεθήκαμε ως κοινωνία και ως δημοσιογράφοι προσπαθώντας να αναδείξουμε «Τί γίνεται επιτέλους με αυτούς τους πρόσφυγες που βιάζουν τα παιδιά τους» τουλάχιστον ας αξιοποιήσουμε την παταγώδη αποτυχία μας. Ας συζητήσουμε επιτέλους «Τι γίνεται με αυτούς τους Έλληνες που βιάζουν τα παιδιά τους» και ειδικά εδώ στην Κρήτη.

Παρακάτω θα βρείτε ειδήσεις για καταδίκες στο νησί (αν αντέχετε να τις ανοίξετε όλες) για αδικήματα που έχουν να κάνουν με σεξουαλική βία εις βάρος ανηλίκων. Και δυστυχώς δεν είναι fake news, δεν είναι περιπτώσεις που οφείλονται σε λάθος του ιατροδικαστή όπως στην περίπτωση του μικρού κοριτσιού από τη Συρία. Είναι περιπτώσεις πέρα για πέρα αληθινές, που έφτασαν στην καταδίκη (όσες έχουν ήδη εκδικαστεί) ή στην προφυλάκιση των κατηγορουμένων (για τις πιο πρόσφατες) με βάση τα στοιχεία των Αρχών. Είναι θέματα ταμπού για την κρητική κοινωνία, και μάλιστα όχι μόνο στην ενδοχώρα της Κρήτης όπως και εγώ νόμιζα αρχικά, αλλά και στα αστικά κέντρα. Εδώ μιλάμε για γιατρούς σε νοσοκομεία, για γυμναστές σε μεγάλους αθλητικούς συλλόγους, για καλοστεκούμενα μέλη της κοινωνίας μας κτλ.

Θα μπορούσαν όλοι οι παρακάτω τίτλοι να ξεκινούν ή να περιλαμβάνουν το «Κρητικός πατέρας», ή το «Κρητικός ηλικιωμένος» ή το «Οικογένεια κρητικών» κτλ;

Ναι θα μπορούσαν. Αλλά θα ήταν απολύτως λάθος, όπως λάθος ήταν και η ανάδειξη της εθνικότητας του ανθρώπου που βρέθηκε άδικα στα μανταλάκια (μαζί με όλους τους ομοεθνείς του) ενώ θρηνούσε για το παιδί του.

Για τον Σύριο πατέρα κάναμε λάθος.

Για την Κρήτη όμως οι παρακάτω ειδήσεις είναι αληθινές.

Κυρίως όμως είναι πολλές και εξωφρενικά συχνές (περίπου μία τον μήνα αν προσέξετε τις ημερομηνίες). Δεν έχω στοιχεία από άλλες περιφέρειες (εγώ την Κρήτη καλύπτω δημοσιογραφικά τα τελευταία 10 χρόνια). Ίσως να υπάρχουν αντίστοιχα πολλές ειδήσεις και στη Θεσσαλία ή στη Θράκη ή στην Ηπειρο. Δεν έχω εικόνα. Έχω μόνο την αίσθηση (ξαναλέω, την αίσθηση) πως, ειδικά εδώ, κάτι συμβαίνει.

Μερικές μεθοδολογικές επεξηγήσεις:

Οι αναφορές που ακολουθούν δεν είναι κάποιου είδους στατιστική, ούτε επιστημονική καταγραφή του προβλήματος, ούτε κάποια επίσημη καταγραφή από τα στοιχεία των αστυνομικών ή δικαστικών αρχών του νησιού. Μόνη πηγή είναι το ρεπορτάζ. Μάζεψα τις σχετικές ειδήσεις των τελευταίων ετών, που περάσαμε στο κρητικό κομμάτι του site της «Εφ.Συν.» (λειτουργεί από το τέλος του 2016). Είμαι σίγουρος πως και τα υπόλοιπα τοπικά ΜΜΕ έχουν αντίστοιχο πλούσιο αρχείο και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Στα links περιλαμβάνονται ειδήσεις για σεξουαλικά εγκλήματα ΜΟΝΟ εις βάρος ανηλίκων και όχι ενηλίκων (π.χ. δεν είναι η δολοφονία της Susan Eaton).

Δεν επιδιώκω να σας προκαλέσω. Επιδιώκω να ανοίξω τη συζήτηση και κυρίως με ανθρώπους ειδικότερους από εμένα. Μιλώ για ένα θέμα που υπάρχει στο νησί και που νομίζω πως πρέπει να το δούμε. Καμία γενίκευση δεν χωράει εδώ, όπως δεν θα χωρούσε και για τους Σύριους ακόμα και αν ήταν αλήθεια η αρχική είδηση για τον θάνατο του κοριτσιού, όπως διακινήθηκε.

Οι γενικεύσεις φέρνουν τον φασισμό. Δεν επιδιώκω να πω ότι οι «Κρητικοί βιάζουν τα παιδιά τους». Και μην το τολμήσετε ούτε εσείς, οι εκτός του νησιού, να το κάνετε γιατί θα αδικήσετε έναν υπέροχο λαό.

Υπέροχο τόσο, όσο και ο λαός της Συρίας.

Οι ειδήσεις με αντίστροφη χρονολογική σειρά:

16.02.2020

Κρήτη: Στη φυλακή ο ορθοπεδικός που ασέλγησε σε 12χρονη
29.01.2020

Ηράκλειο: Ένοχος και στο Εφετείο γιατρός για ασέλγεια σε ανήλικο
24.01.2020

Κρήτη: Νέα καταδίκη ηλικιωμένου για ασέλγεια σε ανήλικη
27.12.2019

Ποινή – χάδι για βιασμό φοβερής αγριότητας
11.12.2019

Κατηγορεί τον πατέρα της ότι τη βίαζε επί 15 χρόνια
24.10.2019

Ένοχος αλλά ελεύθερος ο πατέρας για ασέλγεια στον 4χρονο γιο του
12.07.2019

Ένοχος ξανά ο χρυσαυγίτης γυμναστής για τον βιασμό ανήλικης αθλήτριας
01.07.2019

Ηράκλειο: Καταδικάστηκε για την ασέλγεια σε ανήλικο
15.04.2019

Ηράκλειο: Προφυλακιστέος για τον βιασμό του ανήλικου ανιψιού του
27.03.2019

Καταδικάστηκε ο 74χρονος που ασέλγησε σε 9χρονη
12.03.2019

Προσωρινά κρατούμενος για ασέλγεια σε ανήλικο κορίτσι
24.02.2019

Ηράκλειο: Συνελήφθη ηλικιωμένος που ασέλγησε σε κοριτσάκια
15.02.2019

Χανιά: Μειώθηκε η ποινή 72χρονου για ασέλγεια σε 5χρονη
11.01.2019

Χανιά: Στη φυλακή για την υπόθεση ασέλγειας σε μαθήτριες
15.11.2018

Χανιά: Ένοχοι για τον βιασμό 13χρονης με νοητικά προβλήματα
17.10.2018

Ηράκλειο: Καταδικάστηκε για ασέλγεια σε ανήλικη
10.07.2018

Ηράκλειο: Ένοχος για ασέλγεια σε βάρος της ανήλικης κόρης του
14.06.2018

Μεσαρά: Ποινική δίωξη σε 70χρονο για ασέλγεια σε ανήλικη
20.09.2017

Ηράκλειο: 12 χρόνια κάθειρξη σε ηλικιωμένο για βιασμό 8χρονης
19.12.2016

Δικάζεται 69χρονος για ασέλγεια σε ανήλικο κορίτσι
Και φυσικά η υπόθεση των τελευταίων χρόνων στην Κρήτη που στιγμάτισε (και στιγματίζει ακόμα) μια ολόκληρη πόλη, το Ρέθυμνο:

10.11.2016

Ένοχος ξανά ο Νίκος Σειραγάκης – 401 χρόνια κάθειρξη

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ