Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Το επιβεβαίωσαν οι εξετάσεις που έγιναν σήμερα-Είναι τελικά αγριόγατος

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση
0 Shares

Τελικά το μικρό άγριο θηρίο, που πιάστηκε σε παγίδα κτηνοτρόφου στα Λευκά Όρη, είναι ο άγριο γάτος της Κρήτης ή όπως αλλιώς τον ξέρουμε στο νησί, ο θρυλικός «φουρόγατος».

Το πρωί της Τετάρτης έγιναν στο ζώο σε κτηνιατρείο της πόλης των Χανίων, μία σειρά από εξειδικευμένες μετρήσεις, υπό την καθοδήγηση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, οι οποίες και επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για αγριόγατο.

Όπως είπε στο kriti24.gr, ο κ. Πέτρος Λυμπεράκης, από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και το Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, μία σειρά από εξειδικευμένες μετρήσεις που έγιναν στο ζώο, αποδεικνύουν ότι δεν πρόκειται για ένα κοινό γάτο, αλλά για τον άγριο γάτο, το ζώο με τις πολύ σπάνιες εμφανίσεις, που ζει στα βουνά του νησιού.

Συγκεκριμένα μετρήθηκαν αναλυτικά οι διαστάσεις του ζώου( σώμα, πόδια, ουρά κλπ), ενώ έγιναν μία σειρά από αναλυτικές μετρήσεις στο κεφάλι, όπως στα αυτιά την μύτη κλπ, ενώ μελετήθηκε και το χρωματικό του πρότυπο και έγινε σύγκριση με τα στοιχεία που έχει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη διάθεσή του, από άγριους γάτους που είχαν βρεθεί στο παρελθόν.

Παράλληλα ελήφθησαν και δείγματα αίματος για να γίνουν πιο εξειδικευμένες εργαστηριακές εξετάσεις.

Την τελική επιβεβαίωση θα δώσουν τα αποτελέσματα της εξέτασης του DNA, παρόλα αυτά υπάρχει ήδη η βεβαιότητα ότι πρόκειται για «φουρόγατο», καθώς όλα τα στοιχεία που μελετήθηκαν, συνηγορούν σε αυτό.

Όπως σημείωσε ο κ. Λυμπεράκης, ο «φουρόγατος» θα παραμείνει σήμερα υπό την προστασία των υπαλλήλων του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς και αύριο αναμένεται να απελευθερωθεί και να επιστρέψει στο φυσικό του περιβάλλον.

Ευχαριστούμε για τις φωτογραφίες τον κ. Αντώνη Γεωργουσάκη

Πηγή:kriti24

 

0 Shares

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ