Βρειτε μας στα Social Media

ΥΓΕΙΑ

Ο κορονοϊος ξεφεύγει από νόσηση και εμβόλιο: Ποιοι κάτω των 59 ετών πρέπει να κάνουν 4η δόση

Δημοσιεύτηκε

στις

εμβολιαστικό κέντρο
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην 4η δόση εμβολίου covid στον γενικό πληθυσμό αναφέρθηκε η Μαρία Θεοδωρίδου Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Όπως παραδέχτηκε τα δεδομένα για το πρόσθετο όφελος είναι προσωρινώς περιορισμένα. Ωστόσο, η επιτροπή επανήλθε στη σύστασή της που είναι αμετάβλητη, καθώς θεωρεί ότι η 4η δόση (2η αναμνηστική) θα μειώσει την πιθανότητα νοσηλειών.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για 4η δόση στις ηλικίες 30 έως 59 ετών πρέπει να είναι εξατομικευμένη και να συνοδεύεται από τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού.

Η Μαρία Θεοδωρίδου υπενθύμισε στις 3 Μαΐου η επιτροπή εμβολιασμού είχε διατυπώσει την σύσταση για δεύτερη αναμνηστική δόση (4η δόση) σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω και σε όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα και διαμένουν σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων.

Είπε ακόμα ότι λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας και της ανοσοδιαφυγής του ιού αλλά και των νέων παραλλαγών της Όμικρον και της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων παρατηρούμε διεθνώς έναν αυξημένο αριθμό μολύνσεων οι οποίες ευτυχώς λόγω κυρίως του εμβολιασμού οδηγούν σε μικρότερο αριθμό νοσηλειών.

Για τον λόγο αυτό η επιτροπή επανήλθε στη σύστασή της που είναι αμετάβλητη καθώς η δόση αυτή θα μειώσει την πιθανότητα νοσηλειών.

Περιορισμένα τα δεδομένα για 4η δόση εμβολίου covid

Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού κάτω των 60 ετών η επιτροπή επισημαίνει ότι τα δεδομένα για το πρόσθετο όφελος είναι προσωρινώς περιορισμένα. Αλλά συνεκτιμώντας την ασφάλεια των εμβολίων η επιτροπή συνιστά να παρέχεται η δυνατότητα 4ης δόσης εξατομικευμένα αν το επιλέξουν με σύμφωνη ιατρική γνώμη. Ο κύριος λόγος του εμβολιασμού, τόνισε, είναι η προστασία από σοβαρή νόσηση.

Για τα νέας γενιάς εμβόλια και σε ποια φάση βρίσκονται η Μαρία Θεοδωρίδου απάντησε: «Υπάρχει μια προσδοκία και πεποίθηση ότι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε τα νέας γενιάς εμβόλια. Είναι ακόμα στο στάδιο κλινικής μελέτης και υπάρχει προβληματισμός για το ποια θα είναι πιο κατάλληλα και αν θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες. Μέχρι να γίνουν και να εφαρμοστούν απαιτείται χρόνος και αν έχουμε στα χέρια μας ένα εμβόλιο που προστατεύει σε μεγάλο ποσοστό είναι λάθος να περιμένουν για ένα καλύτερο εμβόλιο του Φθινοπώρου ή του Χειμώνα. Μακάρι να το έχουμε».

Σημείωσε επίσης ότι η επιτροπή αδικήθηκε γιατί οι συστάσεις γίνονται εν κενώ. Υπάρχουν μελέτες και εργασίες από το Ισραήλ και τον Καναδά που δείχνουν ότι επιτυγχάνεται ενίσχυση της ανοσιακής αντίδρασης.

Πρόεσθεσε δε, ότι αισθανόμαστε πιο σταθερά όταν έχουμε αποτελέσματα μετά από μεγαλύτερης διάρκειας παρατήρηση των εμβολίων και σημείωσε: Ίσως αναλογιζόμενοι ότι πιο νωρίς από τους άλλους αρχίσαμε την 3η δόση που αποδείχθηκε σωτήρια αυτή σας την αναστολή να εμπιστευθείτε την επιτροπή να την επανεξετάσετε.

Απάντησε ακόμη, ότι δεν θα γίνει υποχρεωτική η 4η δόση ούτε από το φθινόπωρο.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι έχουν γίνει 332.000 εμβολιασμοί σε άτομα άνω των 60 ετών.

Δείτε την ενημέρωση για την 4η δόση εμβολίου covid

Πηγή: ieidiseis

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ