ΚΡΉΤΗ
Μεγάλο το πρόβλημα της ανομβρίας στην Κρήτη | ΦΩΤΟ
Η παρατεταμένη ανομβρία προκαλεί δράματα σε όλη την Κρήτη , ενόψει και της ελαιοκομικής περιόδου – που εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα
“Εκορύζασα” (από την κόρυζα, που είναι ασθένεια των πουλιών) λέμε στην Κρήτη … Δίψασα, ξέμεινα από δυνάμεις…και η κατάσταση με την ανομβρία στην Κρήτη έχει χτυπήσει “κόκκινο” και η ελπίδα όλων έχει αποτεθεί στις βροχές των επόμενων ημερών…που προβλέπει η ΕΜΥ.
Η δραματική κατάσταση της φετινής ανομβρίας δεν έχει προηγούμενο και ο εφιάλτης του νερού “στοιχειώνει” τις τοπικές κοινωνίες που βλέπουν τον πιο πολύτιμο πόρο τους να εξαντλείται και να χάνεται.
Το Cretalive επιχειρεί ένα οδοιπορικό για να αναδείξει το πρόβλημα που με αφορμή την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου γίνεται ακόμα πιο έντονο !
Βιάννος : Λάδι χωρίς στάλα νερό !
Είναι ίσως η πιο επιβαρυμένη περιοχή μαζί με την Μεσαρά στο νομό Ηρακλείου. Από τη μια λόγω του νότου σημειώνονται ελάχιστες βροχοπτώσεις και από την άλλη η συνεχής ανάγκη για νερό στα πρώιμα κηπευτικά κάνει τους κατοίκους να σηκώνουν τα χέρια ψηλά!
“Τα νότια παραλία της Βιάννου ετοιμάζονται να μπουν στη νέα ελαιοκομική χρόνια χωρίς ψιχάλα βροχής. Σε 15 μέρες αρχίζει το λιομάζωμα και στην Βιάννο υπάρχουν χωριά που έχει να βρέξει από τον περασμένο Φλεβάρη. Αυτό που συμβαίνει φέτος δεν έχει προηγούμενο” λέει στο Cretalive ο δήμαρχος Παύλος Μπαριτάκης.
“Έχουμε 95 γεωτρήσεις που δεν έχουν σταματήσει ούτε λεπτό χειμώνα καλοκαίρι και πραγματικά εάν δεν βρέξει άμεσα – να σταματήσουν για λίγο τα μηχανήματα – δεν ξέρω πόσο θα αντέξουμε” προσθέτει ο δήμαρχος που διευκρινίζει πως φέτος έχει μεσοβεντέμα στο λάδι αλλά είναι άγνωστο το τι εισόδημα λόγω ξηρασίας θα μπει στην τσέπη του παραγωγού.
Χερσόνησος : Το Φράγμα (και το Σφεντύλι) που “στοιχειώνουν”
Μια βόλτα στο φράγμα Αποσελέμη και η εικόνα του μισοβυθισμένου Σφεντυλίου που το φάντασμα του έχει ανέλθει από τα λιμνάζοντα νερά είναι ικανό να σε πείσει πως έχει ξεραθεί ο τόπος.
Το χωριό έχει αναδυθεί, το νερό ενώ έχει γίνει καπνός και η προσδοκία για όλους όσοι ήλπιζαν ότι ο Αποσελέμης θα μας σώσει από τον εφιάλτη της λειψυδρίας αποδεικνύεται χίμαιρα.
“Πρέπει άμεσα να σταματήσει η άντληση από το φράγμα” λέει ο δήμαρχος Γιάννης Μαστοράκης που θεωρεί πως πρέπει άμεσα να σταματήσει η άντληση γιατί γιατί τα δύσκολα της έλλειψης νερού είναι πίσω. Όσο για την περιοχή του και τα προβλήματα είναι πολλά και κυρίως σε χωριά όπως ο Μοχός και η Ανώπολη που δεν έχουν δίκτυα άρδευσης.
Δήμος Μινώα Πεδιάδος : Φουντώνει ο “πόλεμος” των χωριών
Στα χωριά του Δήμου Μινώα μπορεί να μην έχουν βγει ακόμα τα τσεκούρια του πολέμου αλλά το εμφυλιοπολεμικό κλίμα μεταξύ τοπικών κοινωνιών για το πολυπόθητο νερό αφήνει τα σημάδια του. Κόψιμο του νερού, κλείσιμο της βάνας και αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα “πλούσια” και τα “φτωχά” χωριά που δεν έχουν δικές τους πήγες ύδρευσης προβληματίζουν το Ζαχαρία Καλογεράκη.
“Οι 97 γεωτρήσεις του Δήμου έχουν στερέψει και η εικόνα είναι ακόμα πιο δύσκολη όταν αποτυπώνεται στις “αποθήκες νερού” και λιμνοδεξαμενές. Τα φράγματα σε Αμουργέλλες, Πάρτιρα και Ινι είναι στο κόκκινο και οριακά κινούνται και οι λιμνοδεξαμενές σε Καραβάδο και Σκινιά. Ζητήσαμε παράταση της αρδευτικής περιόδου που λήγει στο τέλος του μήνα αλλά αν δεν βρέξει πραγματικά … δεν υπάρχει σωσμός” προσθέτει ο δήμαρχος.
Είναι γεγονός πως μεσοσταθμιστικά οι γεωτρήσεις του δήμου έχουν κατέβει κάτω από τα 37,5 μέτρα απο εκεί που θα έπρεπε να αντλείται το νερό.
Αρχάνες – Αστερούσια : Βλάβη και ζημιές από την υπεράντληση
Με τα φράγματα στα Αρμανώγεια και τα Δαμάνια να έχουν στεγνώσει, τις Αρχάνες να είναι στο “κόκκινο” λόγω και των αναγκών άρδευσης για το επιτραπέζιο σταφύλι και τα χωριά της Μεσαράς που γειτονεύουν με το δήμο Μινώα να στενάζουν, ο Μανώλης Κοκοσάλης ρίχνει το βάρος του στο να μην υπάρξει πρόβλημα ύδρευσης στην περιοχή του.
“Φέτος, αντιμετωπίσαμε πολλές ζημιές και βλάβες σε κάποιες γεωτρήσεις αφού τα μηχανήματα, σε αρκετές δεν σταμάτησαν λεπτό. Δώσαμε οδηγίες στο να περιορίσουν τις υδροφιλικές καλλιέργειες οι κάτοικοι του δήμου αλλά κάπως θα πρέπει να ζήσουν και αυτοί” λέει με πάσα ειλικρίνεια ο δήμαρχος της περιοχής. ΄
Έτσι κι αλλιώς, το θέμα “άρδευση νερού” τσουρουφλίζει τους δήμους που βλέπουν πως δεν μπορούν να διαχειριστούν την καυτή πατάτα του νερού, μπαίνοντας κατ ουσίαν με τα μπούνια μέσα στα οικονομικά τους.
Πηγή: cretalive