Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Επίδομα θέρμανσης: Νέες εξελίξεις για τις ορεινές περιοχές της Κρήτης

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ανάμικτα συναισθήματα και μερική ικανοποίηση φέρνουν στους φορείς και τους κατοίκους των ορεινών περιοχών της Κρήτης οι εξελίξεις γύρω από το επίδομα θέρμανσης.

Το καλό μαντάτο είναι πως οι ορεινές περιοχές Οροπέδιο, Ανώγεια, Βιάννος, Αμάρι, Σφακιά και Κάντανος-Σέλινο αλλάζουν επιτέλους κατηγορία κλιματικής ζώνης, ανεβαίνοντας από τη Δ’ στη Γ’ ζώνη. Η αλλαγή ζώνης σημαίνει επιχορήγηση μέχρι το ανώτερο, τα 200 ευρώ για τους έγγαμους και τα 160 ευρώ (το ανώτερο) για τους άγαμους δικαιούχους, έναντι 125 και 120 ευρώ αντίστοιχα που εισέπρατταν μέχρι τώρα, ανήκοντας στη Δ’ κλιματική ζώνη.

Το κακό της υπόθεσης είναι πως δε γίνεται, φέτος τουλάχιστον, η ζητούμενη και δίκαιη, με βάση τα αντικειμενικά δεδομένα, αλλαγή ζώνης. Το πιο σωστό, όπως το διεκδικούν οι Δήμοι και οι τοπικοί φορείς για τις περιοχές αυτές της Κρήτης με το τόσο ψυχρό κλίμα και τη βαρυχειμωνιά, θα ήταν να υπάγονται στην Α’ ή στη Β’ ζώνη, όπου η ενίσχυση για τη θέρμανση ανέρχεται μάξιμουμ σε 625 και σε 375 ευρώ, αντίστοιχα. Ως εκ τούτου, μιλάμε για μερική αποκατάσταση της αδικίας και μερική ανακούφιση των δικαιούχων σε επίπεδο Κρήτης.

Το δεύτερο κακό της υπόθεσης είναι πως οι καταβολές της ενίσχυσης, λόγω ακριβώς των μεταβολών στις ζώνες που προωθούνται, θα αργήσουν. Οι δικαιούχοι της Κρήτης, όπως και της υπόλοιπης χώρας, θα πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι το Φεβρουάριο. Σύμφωνα με κεντρικά δημοσιεύματα, ο χρόνος που θα απαιτηθεί από την έκδοση της υπουργικής απόφασης μέχρι να υποβληθούν οι αιτήσεις, να ελεγχθούν και να διασταυρωθούν τα στοιχεία τους, να εγκριθούν οι πληρωμές και να πιστωθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων υπολογίζεται σε δύο μήνες.

Μέχρι τότε όμως, μέχρι το Φεβρουάριο, πώς ακριβώς θα παλέψουν οι άνθρωποι αυτοί, που είναι οικονομικά ασθενείς, το δριμύ κρύο που επικρατεί ήδη στο Οροπέδιο, στα Ανώγεια και στις υπόλοιπες ορεινές περιοχές της Κρήτης;

«Είναι μια ευχάριστη εξέλιξη και μια εν μέρει δικαίωση των προσπαθειών της δημοτικής Αρχής. Το είχαμε ζητήσει και το είχαμε τεκμηριώσει ως Δήμος, παρουσιάζοντας αναλυτικές καταστάσεις προηγούμενων ετών στον υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να ενταχθούμε στην πρώτη ζώνη για το επίδομα θέρμανσης. Είμαστε σε αναμονή, προκειμένου το υπουργείο, για την επόμενη περίοδο πλέον, να δικαιώσει τους κατοίκους των ορεινών Δήμων και να λαμβάνουν το επίδομα της Α’ κατηγορίας», ανέφερε, εκφράζοντας την εν μέρει ικανοποίησή τους για τις εξελίξεις, ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης εμφανίστηκε και εκείνος θετικός αλλά και επιφυλακτικός: «Είναι ένα θετικό βήμα η αλλαγή της κατηγορίας από τη Δ’ στη Γ’ ζώνη για ορεινούς δήμους της Κρήτης. Θεωρούμε ότι θα πρέπει και η Πολιτεία να μας κατατάξει, όπως και τους υπόλοιπου δήμους, στην Α’ κατηγορία, που σημαίνει μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης», επισήμανε ο δήμαρχος Βιάννου.

Η εν μέρει θετική εξέλιξη για τους ορεινούς δήμους της Κρήτης προαναγγέλθηκε στο πλαίσιο συνάντησης που πραγματοποιήθηκε προχθές στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ της υφυπουργού Οικονομικών κ. Κατερίνας Παπανάτσιου και του βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλη Θραψανιώτη.

 

Τα ποσά ανά κλιματική ζώνη

Για κάθε κατοικία, ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα θέρμανσης για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα για τους άγαμους και για τα πρώτα 100 μέτρα για τους έγγαμους και μονογονεϊκές οικογένειες.

– Στην Α’ κλιματική ζώνη, η ανώτατη κατανάλωση είναι 25 λίτρα ανά τετραγωνικό και η ανώτατη συνολική κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά κατοικία είναι 2.500 λίτρα για τον έγγαμο και 2.000 λίτρα για τον άγαμο, δηλαδή το επίδομα θα φτάνει έως τα 625 ευρώ για τον έγγαμο για 100 τ.μ. και άνω (25 λίτρα x 0,25 ευρώ x 100 = 625 ευρώ) και έως 500 ευρώ για τους άγαμους για 80 τ.μ.

– Στη Β’ κλιματική ζώνη η ανώτατη κατανάλωση είναι 15 λίτρα ανά τετραγωνικό και η ανώτατη συνολική κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά κατοικία είναι 1.500 λίτρα για τον έγγαμο και 1.200 λίτρα για τον άγαμο. Δηλαδή το επίδομα θα φτάνει έως τα 375 ευρώ για τον έγγαμο για 100 τ.μ. και άνω, και έως 300 ευρώ για τους άγαμους για 80 τ.μ.

– Στη Γ’ κλιματική ζώνη (όπου περνούν πλέον και οι περιοχές της Κρήτης) η ανώτατη κατανάλωση είναι 8 λίτρα ανά τετραγωνικό και η ανώτατη συνολική κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά κατοικία είναι 800 λίτρα για τον έγγαμο και 640 λίτρα για τον άγαμο. Δηλαδή το επίδομα θα φτάνει έως τα 200 ευρώ για τον έγγαμο για 100 τ.μ. και άνω, και έως 160 ευρώ για τους άγαμους για 80 τ.μ.

– Στη Δ’ κλιματική ζώνη, η ανώτατη κατανάλωση είναι 5 λίτρα ανά τετραγωνικό και η ανώτατη συνολική κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά κατοικία είναι 500 λίτρα για τον έγγαμο και 400 λίτρα για τον άγαμο. Δηλαδή το επίδομα θα φτάνει έως τα 125 ευρώ για τον έγγαμο για 100 τ.μ. και άνω, και έως 100 ευρώ για τους άγαμους για 80 τ.μ.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

 

Πηγή: neakriti

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ