Βρειτε μας στα Social Media
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Η νησίδα Σπιναλόγκα μπορεί να είναι σήμερα ένας από τους πιο γνωστούς τουριστικούς προορισμούς της Κρήτης, αλλά το παρελθόν της τον 20 αιώνα είναι γεμάτο ιστορίες δυστυχίας, πόνου και κοινωνικών προκαταλήψεων. Η νόσος του Χάνσεν είναι άμεσα συνδεδεμένη με το μικρό αυτό νησάκι στον κόλπο της Ελούντας, καθώς εκεί συγκεντρώνονταν ή μάλλον πιο σωστά απομονωνόντουσαν οι “λεπροί” για δεκαετίες.

Γράφει ο Αντώνης Τσαλίκης για το daynight.gr

Πάνω σε αυτή τη μικρή έκταση ωστόσο “έχτιζαν” μια νέα ζωή εν μέσω δυσκολιών της οποίας, η ιδιαιτερότητα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και δεν είναι πολλοί εκείνοι που το γνωρίζουν με λεπτομέρειες.

Το νησί των λεπτών όπως έμεινε στην ιστορία, έκρυβε πολλά μυστικά και άγνωστες πληροφορίες για την καθημερινότητα του μέχρι την εποχή που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας αφηγήσεις από ανθρώπους που ζούσαν πάνω στη Σπιναλόγκα ή την επισκέπτονταν για διάφορους λόγους ανάγκης.

Κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1980-1990 και αφού βεβαίως το λεπροκομείο είχε της Σπιναλόγκας είχε κλείσει από το 1957, οι ιστορίες των λεπρών μαθεύτηκαν στο ευρύ κοινό και η Ελλάδα έμαθε και είδε σε πλάνα όλα όσα συνέβαιναν σε έναν “παράλληλο” κόσμο για πολλά χρόνια.

Το παρακάτω βίντεο-απόσπασμα από την εκπομπή “Μηχανή του Χρόνου” μας επιστρέφει νοερά σε εκείνη την θλιβερή εποχή που η Σπιναλόγκα ήταν τόπος ουσιαστικά εξορίας και πόνου:

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ