Ρέθυμνο
Ρέθυμνο: Ζευγάρι 30άρηδων εγκατέλειψε το Σάσεξ για το Χουμέρι! | ΦΩΤΟ
Το συνταξιοδοτικό τους όνειρο έκανε πραγματικότητα 30 χρόνια νωρίτερα, ένα ζευγάρι millenials στην Αγγλία, που παράτησε την δουλειά του και μετακόμισε σε έναν ειδυλλιακό χωριό της Κρήτης όπου ζει με μόλις 5.000 λίρες τον χρόνο.
Η 30χρονη Στεφ και ο 34χρονος Ματ Τροτ από το Σάσεξ της Αγγλίας, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την δουλειά τους (έβγαζαν βόλτα σκυλιά) τον Αύγουστο του 2018 και μετακόμισαν στο μικρό χωριό Χουμέρι του Ρεθύμνου. Το ζευγάρι, μέχρι πρότινος ζούσε με τους γονείς της Στεφ αλλά και σε ένα τροχόσπιτο προκειμένου να αποταμιεύσει χρήματα για να αγοράσουν ένα σπίτι στην Αγγλία. Ωστόσο, αποφάσισαν να το κάνουν τελικά αυτό 30 χρόνια νωρίτερα και να μετακομίσουν σε ένα χωριό στην Κρήτη όπου πάντα ονειρεύονταν να περάσουν όταν θα γερνούσαν.
Ζουν εναλλακτικά με μόλις 5.000 λίρες τον χρόνο
Το ζευγάρι έδωσε τελικά 50.000 λίρες από τα 75.000 που είχε καταφέρει να συγκεντρώσει για να αγοράσει τελικά ένα σπίτι δύο υπνοδωματίων στο ήσυχο αυτό χωριό, που περιβάλλεται από ελαιόδεντρα και όπως λέει ήταν «η καλύτερη απόφαση» που έχουν πάρει ποτέ.
Μάλιστα, πιστεύοντας στην προστασία του περιβάλλοντος, η Στεφ και ο Ματ, λένε πως προσπαθούν να διατηρήσουν έναν βιώσιμο τρόπο ζωής, χρησιμοποιώντας έναν ηλιακό φούρνο για μαγείρεμα, έχουν τον δικό τους κήπο λαχανικών, ένα σύστημα φιλτραρίσματος για το νερό, μια τουαλέτα κομποστοποίησης ενώ χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια μόνο όταν είναι απαραίτητο.
Όσο ζούσαν με τους γονείς της Στεφ στην Αγγλία, χρησιμοποίησαν τις 75.000 λίρες που είχαν συγκεντρώσει για να αγοράσουν την ιδιοκτησία στην Κρήτη. Το ζευγάρι αγόρασε μάλιστα και ένα πέτρινο εγκαταλελειμμένο σπίτι, δίνοντας τις τελευταίες 25.000 λίρες που είχε στην άκρη, το οποίο επί του παρόντος ανακαινίζει και σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ως Airbnb το επόμενο έτος.
Η αγάπη για την Ελλάδα, τους οδήγησε στην Κρήτη
Όπως είπε η Στεφ: «Δεν μπορούσαμε να αντέξουμε τον τρόπο ζωής που θέλαμε στο Ηνωμένο Βασίλειο,η αγορά ακινήτου ήταν πολύ εκτός των ορίων μας. Ο στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε μια ζωή με λιγόερα έξοδα, χωρίς να χρειάζεται να δουλεύουμε πολύ – τώρα που δεν έχουμε υποθήκη, δεν πρέπει να δουλεύουμε τόσο πολύ όσο συνηθίζαμε στην Αγγλία. Λατρεύαμε τις δουλειές μας. Πολλοί άνθρωποι μας ρωτούσαν γιατί θέλαμε να φύγουμε, αφού κάναμε την καλύτερη δουλειά στον κόσμο».
Και συνέχισε λέγοντας: «Θα μπορούσαμε να την κάνουμε για πολλά χρόνια. Ζούσαμε στο σπίτι των γονιών μου, νοικιάσαμε μάλιστα, κάποια στιγμή και ένα τροχόσπιτο ώστε να αποταμιεύσουμε περισσότερα χρήματα, αλλά δεν μπορούσαμε να βγάλουμε τόσα πολλά. Ονειρευόμασταν να μετακομίσουμε στην Ελλάδα όταν θα βγαίναμε στην σύνταξη, αλλά τελικά αποφασίσαμε να το κάνουμε νωρίτερα. Η οικογένειά μου πήγαινε στην Ελλάδα κάθε χρόνο για διακοπές έτσι έχω ευχάριστες αναμνήσεις και ο Ματ είχε επισκεφθεί την χώρα όταν ήταν 18 ετών, επομένως είχαμε μια κοινή αγάπη γι’ αυτό το μέρος».
Το ζευγάρι των millenials εργάζεται μόνο κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, με την Στεφ σε ένα ξενοδοχείο με μειωμένο ωράριο και ο Ματ, ως βοηθός νοσηλευτή, επιστρέφει στην Αγγλία για μία περίοδο έξι εβδομάδων.
Φιλικοί προς το περιβάλλον: μαγειρεύουν το χειμώνα στην σόμπα και το καλοκαίρι σε ηλεκτρικό φούρνο
Και παρόλο που οι μισθοί τους στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν περίπου 20.000 λίρες ετησίως, το ζευγάρι ισχυρίζεται ότι ο εναλλακτικός τρόπος ζωής τους επιτρέπει να ζουν με λιγότερες από 5.000 λίρες.
Η Στεφ πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να είμαστε φιλικοί προς το περιβάλλον και να επιστρέψουν στην φύση όσο το δυνατόν περισσότερα, αλλά ο στόχος μας είναι να είμαστε φιλικοί προς το περιβάλλον όσο μπορούμε. Έχουμε κόψει τα χημικά και έχω αρχίσει να φτιάχνω τα δικά μου προϊόντα ομορφιάς. Προσπαθούμε επίσης, να μειώσουμε την χρήση του πλαστικού και έχουμε επαναχρησιμοποιούμενα αντικείμενα για τα πάντα. Τον χειμώνα μαγειρεύουμε στην σόμπα και το καλοκαίρι χρησιμοποιούμε τους ηλεκτρικούς μας φούρνους για να καταναλώνουμε όσο τον δυνατόν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια».
Και τέλος τονίζει: «Κάποιοι μπορεί να πιστεύουν πως είμαστε τεμπέληδες, αλλά ο στόχος μας είναι να δώσουμε πίσω. Μαζεύουμε χρήματα για να στειρώσουμε τις αδέσποτες γάτες, φυτεύουμε οπωροφόρα δέντρα για να μπορεί να έρθει ο καθένας από το χωριό και να πάρει φρούτα. Καθαρίζουμε τις παραλίες». Το ζευγάρι λέει ότι η μετακόμιση στην Κρήτη ήταν «η καλύτερη απόφαση που θα μπορούσαν να πάρουν» και πως δεν σκοπεύουν να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο σύντομα.
Πηγή: iefimerida