Ρέθυμνο
Ρέθυμνο: Έπαθε χημική πνευμονία αλλάζοντας μια φιάλη υγραερίου!
Ένα περιστατικό που θα μπορούσε να έχει ακόμα πιο άσχημα αποτελέσματα από όσα υπήρξαν, σημειώθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε με θύμα μια νεαρή γυναίκα που στην προσπάθειά της ν’ ασφαλίσει μια φιάλη υγραερίου εισέπνευσε μεγάλη ποσότητα υγραερίου με αποτέλεσμα μα νοσηλευθεί με χημική πνευμονία.
Ειδικότερα, πρόκειται για την κ. Νόνη Νάτσου, η οποία τα τελευταία πέντε χρόνια κατοικεί με την οικογένεια της στο Γεράνι Ρεθύμνου. Η κ. Νάτσου επικοινώνησε μαζί μας προκειμένου να μοιραστεί την περιπέτειά της, ώστε μέσω αυτής να υπάρξει περισσότερη προσοχή στους χρήστες φιαλών υγραερίου. Η ίδια μας περιέγραψε: «Την περασμένη εβδομάδα, ένας περίεργος θόρυβος, όπως αυτός που ακούγεται όταν έχει σκάσει λάστιχο ακούστηκε από το εξωτερικό μέρος του σπιτιού και κοντά σε σημείο που έπαιζαν παιδιά. Ο θόρυβος ήταν έντονος και στην αρχή θεώρησα ότι προέρχεται από τον ηλιακό θερμοσίφωνα. Ανέβηκα στο τοιχίο που χωρίζει το σπίτι μου με το σπίτι της διπλανής οικογένειας προκειμένου να δω τι έχει συμβεί στον ηλιακό θερμοσίφωνα. Καθώς βρισκόμουν εκεί ένας κύριος που ήταν κοντά που είπε ότι από την άλλη πλευρά του τοιχίου που ήμουν και κυριολεκτικά κάτω από τα πόδια μου –στη διπλανή αυλή- υπήρχε μια φιάλη υγραερίου η οποία έχανε αέριο. Μέχρι να κατέβω και να προσπαθήσω να την κλείσω, έφτασε κι εκείνος για να βοηθήσει, αφού το αέριο που έβγαινε από τη φιάλη με πίεση είχε ήδη αρχίσει ν’ απλώνεται. Μάλιστα η οσμή ήταν τόσο έντονη που οι περίοικοι κάλεσαν την πυροσβεστική.»
Στην ερώτηση για τι συνέβη και ξεκίνησε να χάνει υγραέριο η συγκεκριμένη φιάλη, η κ. Νότση είπε: «Η φιάλη του υγραερίου είχε χρησιμοποιηθεί το προηγούμενο βράδυ, που στο γειτονικό σπίτι είχαν κάποιο τραπέζι. Προφανώς, μετά την χρήση της φιάλης αποσυνδέθηκε το σώμα που χρησιμοποιούσαν για το ψήσιμο, αλλά το λάστιχο που τα σύνδεε είχε μείνει πάνω στη φιάλη ή οποία είχε μείνει ανοιχτή από τον κεντρικό διακόπτη. Την επομένη, ο ήλιος έκαψε το ίσως και μερικά φθαρμένο λάστιχο και ξεκίνησε να χάνει με πίεση το υγραέριο. Το αποτέλεσμα αυτού ήταν σύντομα να χάσω τις αισθήσεις μου, να λάβω οξυγόνο και πρώτες βοήθειες από την Πυροσβεστική που εν τω μεταξύ είχε φτάσει και να μεταφερθώ στο Νοσοκομείο κι από εκεί λόγω των πολύωρων καθυστερήσεων, με δική μου ευθύνη, στο κέντρο «Ίασις» στα Χανιά, όπου μου διαγνώστηκε χημική πνευμονία από κατάποση υγραερίου και λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού.
Κλείνοντας η κ. Νάτσου, τόνισε ότι θέλησε να μοιραστεί την περιπέτειά της με τους αναγνώστες του «Ρέθεμνος», προκειμένου να ελέγχουν επισταμένα τις φιάλες υγραερίου μετά τη χρήση τους, καθώς, από μια μικρή αμέλεια μπορεί να γίνει κάποιο μεγάλο ατύχημα».
Η κ. Νάτσου που βρίσκεται ακόμα σε περίοδο ανάρρωσης, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον πυροσβέστη που της παρείχε το πρώτο οξυγόνο που όπως είπε την επανέφερε κι άρχισε να έχει επαφή με το περιβάλλον».
Πηγή: ert