Ρέθυμνο
Οι πανέμορφες Μαργαρίτες που «ανθίζουν» στον Ψηλορείτη! | ΦΩΤΟ
Η ανεξάντλητη Κρήτη κρύβει υπέροχους θησαυρούς που αξίζει κανείς να ανακαλύψει. Από χωριά- διαμαντάκια μέχρι μέρη απίστευτου φυσικού κάλλους, όποιο μέρος της κι αν επισκεφτεί κανείς σίγουρα του μένει για πάντα αξέχαστο.
Οι Μαργαρίτες, είναι ένα από αυτά, οι οποίες «ανθίζουν» στους βόρειους πρόποδες του Ψηλορείτη σε υψόμετρο 300 μ. και συναντώνται σε απόσταση 27 χλμ. από την πόλη του Ρεθύμνου. Ο πολιτιστικός πλούτος, το ευχάριστο κλίμα, η εύφορη και πλούσια γη συνθέτουν το ψηφιδωτό της μακραίωνης ιστορίας τους, καθώς ο οικισμός άκμαζε ήδη από το τέλος του Βυζαντίου και την αρχή της Ενετοκρατίας.
Το χωριό αποκαλείται και ως το χωριό των πιθαράδων, αφού η αγγειοπλαστική παράδοση και δημιουργία των κατοίκων του είναι εμφανής σε κάθε γωνιά του. Η τέχνη του πηλού, που σήμερα είναι το σήμα κατατεθέν του χωριού, συνδέεται με τον πλούτο κοιτασμάτων αργιλοχώματος στην περιοχή και είναι άρρηκτα δεμένη με την ιστορία του, αναδεικνύοντας τις Μαργαρίτες μεταξύ των μεγαλύτερων κέντρων κεραμικής στην Ελλάδα.
Εδώ, θα περπατήσει κανείς σε γραφικά δρομάκια και θα παρατηρήσει παντού κεραμικά έργα, από το σήμα κατατεθέν του χωριού. Μεγάλες πήλινες γλάστρες –οι περίφημες μαργαριτσανές στάμνες– έξω από κάθε σπίτι, κεραμικά κρεμασμένα στους τοίχους και πιθάρια που κοσμούν τους ανθοστολισμένους κήπους κλέβουν σίγουρα τις εντυπώσεις. Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του χωριού, πέρα από τις δημιουργίες των κατοίκων του, το Μουσείο Κεραμικής, στην πλατεία του χωριού, όπου μπορεί να θαυμάσει κανείς τη μεγάλη συλλογή κεραμικών δημιουργιών που αναδεικνύει την τέχνη των ντόπιων.
Έξω από τις Μαργαρίτες βρίσκεται ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία ολόκληρου του νομού Ρεθύμνου, ο υστερομινωικός θολωτός τάφος που χρονολογείται από το 1350 π.Χ. και στον οποίο ανακαλύφθηκαν τα οστά τεσσάρων ενηλίκων και δύο παιδιών.
Το ενδιαφέρον, φυσικά, κεντρίζει και το φυσικό τοπίο της περιοχής, με εκπληκτικά δάση από κυπαρίσσια να «αγκαλιάζουν» το χωριό. Αξίζει να ακολουθήσει κανείς το μονοπάτι που οδηγεί στο φαράγγι ή να επισκεφτεί το σπήλαιο δυτικά χωριού, το οποίο συνδέεται με τις παραδόσεις των Κρητών για το Διγενή Ακρίτα.
Πηγή: newsbeast