Ρέθυμνο
Επιχειρηματίες ζητούν να σταματήσει η φορτοεκφόρτωση των πλοίων | ΦΩΤΟ
Αγανακτισμένη επιστολή προς το δήμο και το Λιμενικό Ταμείο έστειλαν οι επιχειρηματίες, αλλά και οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή του Κιουλούμπαση και του περιφερειακού.
Καταγράφουν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά, κυρίως με την διέλευση βαρέων οχημάτων όλη μέρα και μέχρι αργά το βράδυ, με αποτέλεσμα την σοβαρή όχληση και την «αποτροπή» των επισκεπτών να δειπνήσουν στις ταβέρνες της περιοχής.
Ζητούν από το Λιμενικό Ταμείο να απαγορεύσει από τις 19.00 το βράδυ την φορτοεκφόρτωση των πλοίων και επιχειρηματολογούν, τονίζοντας:
«Εμείς, όλοι οι καταστηματάρχες και κάτοικοι που μένουμε στην οδό Κεφαλογιάννηδων «Περιφερειακός ή Κιουλούμπασης» διαμαρτυρόμαστε, γιατί καταντήσαμε όμηροι της κάθε λογής δραστηριότητας που γίνεται σε αυτό το κομμάτι της πόλης μας.
Όλοι οι τουρίστες που είτε μένουν στο Ρέθυμνο είτε έρχονται από όλη την Κρήτη, για να επισκεφτούν το κάστρο και το μουσείο σαν τουριστικά αξιοθέατα δεν πιστεύουν στα μάτια τους με αυτά που βλέπουν στην περιοχή και τα οποία εμείς οι κάτοικοι και καταστηματάρχες βιώνουμε όλο το 24ωρο. Μηχανάκια –μικρού και μεγάλου κυβισμού- να μετατρέπουν το δρόμο σε πίστα ταχύτητας και ανταγωνισμού, χωρίς όριο ταχύτητας. Να περνούν τα τρενάκια όλη την ημέρα μέχρι τις 12 το βράδυ. Να έρχονται περίπου 30 πούλμαν μέχρι τις 12 το βράδυ, για να φέρουν ή να πάρουν τουρίστες από τα ξενοδοχεία «Ideon, Palazzo, Rimondi, Vecchio, Fortezza, Corina», με αφετηρία υποχρεωτικά τη στάση εμπρός στο Ideon.
Σε όλα τα προαναφερθέντα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι νταλίκες που φορτοεκφορτώνουν: α) τα καράβια, τα οποία καθημερινά ξεφορτώνουν ζωοτροφές, αδρανή υλικά, σίδερα για τις βιομηχανίες που υπάρχουν στο νομό Ρεθύμνης, β) το καράβι με βενζίνες και γ) το καράβι που φέρνει νταλίκες με εμπορεύματα και το οποίο μας φέρνει στη μνήμη μας τα δύο καράβια «Αρκάδι» και «Πρέβελη».
Δεν έχουμε αντίρρηση να λειτουργούν όλα τούτα και να υπάρχει ευημερία για όλους αυτούς τους τομείς, για το καλό του τόπου. Όμως πρέπει να γίνεται με μέτρο, όπως πριν από τρία χρόνια. Δηλαδή, τότε κάθε μέρα από ένα έως τρία καράβια ξεφόρτωναν με τις νταλίκες τα προαναφερθέντα προϊόντα στο εθνικό ωράριο που δούλευαν και οι λιμενεργάτες. Τώρα, κουβαλούν κάθε μέρα μέχρι τις 12 το βράδυ, κάποιες φορές και ολονύχτια(!), καθημερινές και Σαββατοκύριακα, με αποτέλεσμα τα μαγαζιά μας –ταβέρνες, καφετέριες, πιτσαρίες- της οδού αυτής -«Περιφερειακός» – να τα έχουν εξοντώσει. Τόσο τα γκαρσόνια για να διαβούν το δρόμο και να σερβίρουν όσο και οι τουρίστες που θέλουν να πάνε στην τουαλέτα κάνουν ακροβασίες ανάμεσα στα προαναφερθέντα εμπόδια. Σημειωτέον! Έχουμε μετατρέψει τις τουαλέτες των καταστημάτων μας σε δημόσια ουρητήρια, φυσικά για το καλό του τουρισμού! Θα μπορούσαμε να γράφουμε τόσα που να μην φτάνουν τα φύλλα μιας εφημερίδας…
Ζητάμε από το Δήμαρχο και από το Λιμενικό Ταμείο η φορτοεκφόρτωση των καραβιών να απαγορευτεί μετά τις 19.00, διότι από τις 19.00 έως τις 21.00 βγαίνουν οι τουρίστες για φαγητό και βλέποντας αυτό το χάλι εξαφανίζονται από την περιοχή. Η δικαιολογία των πρακτόρων ότι το ναύλο έχει περιορισμένες ώρες για να φύγουν τα καράβια είναι φτηνή και ψευδής, διότι κανένα καράβι δεν ξεφορτώνει μονημερίς αλλά σε δύο ή τρεις ημέρες. Αντί λοιπόν την δεύτερη ή την τρίτη ημέρα να αδειάσει στις 11.00 και 12.00 το μεσημέρι, να αδειάσει το απόγευμα στις 17.00 και 18.00, για να απελευθερωθεί στο εξής η περιοχή από νταλίκες και για να υπάρχει η δυνατότητα και για μας να δουλέψουμε και να μπορούν οι επιχειρήσεις μας να είναι αποδοτικές, για να είμαστε και εμείς συνεπείς στις υποχρεώσεις μας προς εσάς.
Κύριε Δήμαρχε, τα ακίνητά μας σε αυτήν την περιοχή τα πήραμε με την ανταλλαγή των πληθυσμών στο Διωγμό της Μικράς Ασίας το 1922. Ταβέρνες στην περιοχή υπήρχαν από το ’50: «η Ταβέρνα του Παντελή Αναγνωστάκη, του Μπαλάση, μετέπειτα του Τάσου του Τσακάλη, του Κατσίκη…». Ζήσαμε τον θεμέλιο λίθο του λιμανιού από τον Κων/νο Καραμανλή –εκεί που είναι η είσοδος του parking τώρα- και γι’ αυτό απαιτούμε από τους μετέπειτα επιχειρηματίες και από εσάς κυρίως του Λιμενικού Ταμείου σεβασμό στις επιχειρήσεις μας, στο αναφαίρετο δικαίωμα της κοινής ησυχίας σε όλα τα σπίτια του Κιουλούμπαση, για να παντρέψουμε αρμονικά τη συνύπαρξη όλων των δραστηριοτήτων.
Με αγανάκτηση σας προσκομίζουμε αυτήν την επιστολή».
Την επιστολή υπογράφουν δεκάδες επιχειρηματίες της περιοχής.
Πηγή: goodnet.gr