Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Εγκαινιάστηκε από τον Τάκη Θεοδωρικάκο το νέο κτήριο του Αστυνομικού Τμήματος Αμαρίου

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκη Θεοδωρικάκου και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου κ. Κωνσταντίνου Σκούμα τελέστηκαν την Παρασκευή το πρωί στο Φουρφουρά, τα εγκαίνια του νέου κτηρίου που θα στεγάσει το Αστυνομικό Τμήμα Αμαρίου

Την τελετή, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Λάμπης Συβρίτου και Σφακιών κ.κ. Ειρηναίος, συντόνισε ο Γενικός Αστυνομικός Περιφερειακός Διευθυντής Κρήτης, Υποστράτηγος, κ. Γεώργιος Λυμπινάκης.

Η παράδοση παραλαβή του κτηρίου πραγματοποιήθηκε από τον Δήμαρχο Αμαρίου κ. Παντελή Μουρτζανό στον Αστυνομικό Διευθυντή Ρεθύμνου κ. Ευάγγελο Αλεβυζάκη.

Υπενθυμίζεται ότι ο χώρος παραχωρήθηκε δωρεάν στην ΕΛ.ΑΣ με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμαρίου, ο οποίος σε συγχρηματοδότηση με την Περιφέρεια Κρήτης προέβη στην ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων εργασιών διαμόρφωσης του σε ένα σύγχρονων προδιαγραφών Αστυνομικό Τμήμα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κα Μαίρη Λιονή, ο Βουλευτής Ρεθύμνου κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Υπολιμενάρχης Ρεθύμνου κ. Κυριάκος Παττακός, καθώς και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ανωγείων κ. Μιχάλης Δραμουντάνης.

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός, ανέφερε:

«Θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σήμερα εδώ, στο Αμάρι, στην Κοινότητα Φουρφουρά, στην παράδοση – παραλαβή και στα εγκαίνια του νέου σύγχρονου χώρου που θα φιλοξενεί για τα επόμενα 30 χρόνια το Αστυνομικό Τμήμα Αμαρίου.

Όπως γνωρίζετε, ο Δήμος μας έχει ως έδρα την Αγία Φωτεινή και ιστορική έδρα τον Φουρφουρά και αποτελεί τη συνέχεια της πρώην Επαρχίας Αμαρίου. Ο τόπος μας βρίσκεται γεωγραφικά στην καρδιά της Κρήτης και οι άνθρωποι του διατηρούν ανεξίτηλα όλα τα ήθη και τα έθιμα της γνήσιας Κρητικής παράδοσης. Έννοιες όπως η φιλοξενία, η ντομπροσύνη, η ειλικρινής φιλία και το φιλότιμο, τις συναντάμε και στις 26 Κοινότητες του Δήμου μας.

Ως απόστρατος Ανώτατος Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας είμαι σήμερα ιδιαίτερα χαρούμενος και παράλληλα συγκινημένος και ο λόγος είναι προφανώς διττός.

Αρχικά, η παρουσία της πολιτικής αλλά και της φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας σε ανώτατο επίπεδο στον τόπο μας, η οποία μας τιμάει ιδιαίτερα, με κάνει να αναπολώ όμορφες μνήμες αλλά και δύσκολες στιγμές από τα 32 χρόνια που υπηρέτησα στο Σώμα. Οι διαχρονικές φιλίες που αποκόμισα και διατηρώ με αρκετούς από εσάς, όπως ο καλός μου φίλος και σημερινός Γενικός Περιφερειακός Διευθυντής Αστυνομίας Κρήτης Υποστράτηγος κ. Γεώργιος Λυμπινάκης, με τον οποίο συνυπηρετήσαμε στην Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων σε δύσκολες εποχές, είναι πραγματικά ανεκτίμητες και με κάνουν να αισθάνομαι ιδιαίτερα οικεία ανάμεσα σας.

Ωστόσο, κύριος λόγος αυτών των συναισθημάτων αποτελεί το γεγονός ότι μέσα από την πορεία μου στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας έχω την δυνατότητα να αντιλαμβάνομαι πλήρως τη σημασία της ύπαρξης ενός σύγχρονου και λειτουργικού Αστυνομικού Τμήματος στην περιοχή μας, προσεγγίζοντας την αναβάθμιση των αστυνομικών υπηρεσιών σε ένα δήμο με ιδιαίτερα γεωγραφικά χαρακτηριστικά όπως ο δικός μας, τόσο μέσα από τα μάτια των δημοτών, αλλά όσο και μέσα από τα μάτια της ίδιας της υπηρεσίας.

Απευθυνόμενος λοιπόν στους συνδημότες μου, θέλω να κάνω μια σύντομη ιστορική αναδρομή.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις μεθοδεύσεις του παρελθόντος, όταν το 2015 έγινε προσπάθεια κατάργησης του Αστυνομικού Τμήματος Αμαρίου και η αστυνόμευση του Δήμου μας θα γινόταν από Αστυνομικό Τμήμα όμορου Δήμου κάτι το οποίο τελικά αποτρέψαμε!

Οφείλαμε λοιπόν, διδασκόμενοι από το χθες, όταν τέθηκε ζήτημα ότι το επόμενο βήμα εφόσον δεν βρεθεί κατάλληλος δημοτικός χώρος το αποτέλεσμα θα είναι η κατάργηση του Αστυνομικού μας Τμήματος, να ανταποκριθούμε άμεσα – όπως και πράξαμε με την ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου – προτείνοντας το μοναδικό άμεσα διαθέσιμο κτήριο το οποίο μπορούσε να διαμορφωθεί κατάλληλα σε ένα σύγχρονο Αστυνομικό Τμήμα. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε και τους αείμνηστους ευεργέτες της Κοινότητας Φουρφουρά, τον Εμμανουήλ Σαρμνάνη με δαπάνες του οποίου κατασκεπάστηκε το κτήριο και τα αδέρφια Αντώνη και Μύρων Βορνάκης, οι οποίοι παραχώρησαν δωρεάν το οικόπεδο.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις των Τεχνικών υπηρεσιών, από το 2005, της τότε Νομαρχίας Ρεθύμνου και έπειτα της Διεύθυνσης Τεχνικών της Αστυνομίας, το προγενέστερο ιδιωτικό κτήριο στέγασης του Αστυνομικού Τμήματος, το οποίο και αυτό είχε παραχωρηθεί δωρεάν εδώ και 50 και πλέον έτη από την οικογένεια Κασιμάτη, κρίθηκε ακατάλληλο και κατεδαφιστέο.

Η θετική μας λοιπόν απάντηση στο αίτημα του Αστυνομικού Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ρεθύμνου κ. Ευάγγελου Αλεβυζάκη και της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου για άμεση ανεύρεση κατάλληλου δημοτικού χώρου για στέγαση του Αστυνομικού Τμήματος Αμαρίου ήταν για μας αυτονόητη, καθώς οποιαδήποτε διαφορετική στάση θα μπορούσε να ελλοχεύει κινδύνους για να καταργηθεί το Αστυνομικό Τμήμα από την περιοχή μας.

Σήμερα, λοιπόν ως Αμαριώτες, οι οποίοι αντιλαμβανόμαστε τον Δήμο μας ενιαίο και αδιάσπαστο, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ικανοποιημένοι. Το εν λόγω οίκημα παραχωρείται στην ΕΛ.ΑΣ. δωρεάν για τα επόμενα 30 χρόνια και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι αποτελεί ίσως το πιο σύγχρονο Αστυνομικό Τμήμα σε επίπεδο Κρήτης. Το γεγονός αυτό σε συσχέτιση με την ταυτόχρονη παρουσία του Υπουργού κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκου, καθώς και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου κ. Κωνσταντίνου Σκούμα, διασφαλίζει ότι θα συνεχίσει να υφίσταται το Αστυνομικό Τμήμα στο Αμάρι για πολλές δεκαετίες ακόμα.

Σε αυτό το σημείο, θέλω να ευχαριστήσω για τη βοήθεια τους, τους Βουλευτές του νομού μας κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη και κ. Ανδρέα Ξανθό. Παράλληλα, ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη και την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου κα Μαίρη Λιονή, οι οποίοι εξασφάλισαν τη συγχρηματοδότηση εκτέλεσης των εργασιών κατάλληλης διαμόρφωσης του κτηρίου σε σύγχρονο Αστυνομικό Τμήμα, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Διεύθυνσης Τεχνικών της ΕΛ.ΑΣ.

Όλοι μας αντιληφθήκαμε από την πρώτη στιγμή τη σημασία διατήρησης, αναβάθμισης και ενίσχυσης του Αστυνομικού Τμήματος στο Αμάρι, προς όφελος των υπηρετούντων Αστυνομικών και εν τέλει των ίδιων των δημοτών μας οι οποίοι πιστεύουμε θα έχουν μια καλύτερη εξυπηρέτηση σε ένα περιβάλλον που αρμόζει στο ρόλο που επιτελεί η Ελληνική Αστυνομία, όχι μόνο ως Σώμα δίωξης εγκλήματος, αλλά και ως υπηρεσία εξυπηρέτησης των πολιτών.

Κλείνοντας, θα ήθελα να υπενθυμίσω πως τα κτήρια, όσο καλά και σύγχρονα να είναι, παραμένουν άψυχα.

Εμείς ως Δημοτική Αρχή με τη βοήθεια της Περιφέρειας Κρήτης κάναμε αυτό που έπρεπε σε ότι αφορά το κτηριακό. Η πλήρης επάνδρωση του Αστυνομικού Τμήματος με το αναγκαίο και κατάλληλο προσωπικό, καθώς και με τα σύγχρονα υλικά και μέσα εναπόκειται όμως – κ. Υπουργέ και κ. Αρχηγέ – σε εσάς.

Δεν νοείται σε έναν ορεινό Δήμο το Αστυνομικό Τμήμα να μην διαθέτει ένα σύγχρονο περιπολικό όχημα 4Χ4, το οποίο είναι άκρως απαραίτητο για την αστυνόμευση των απομακρυσμένων και δύσβατων περιοχών του Δήμου μας.

Η τεράστια έκταση που εκτείνεται ο Δήμος μας και που καλύπτει υπηρεσιακά το Αστυνομικό Τμήμα Αμαρίου, καθώς και οι συνήθεις παραβατικές συμπεριφορές που παρατηρούνται σε αγροτοκτηνοτροφικούς Δήμου και σχετίζονται με φαινόμενα αδεσποτίας, καταπατήσεων γης, ζωοκλοπών, καθώς και σημαντικών αγροζημιών και φθορών ξένης ιδιοκτησίας, καθιστούν αναγκαία την αύξηση των ένστολων περιπολιών και κατ’ επέκταση την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του Αστυνομικού μας Τμήματος ως άμεση προτεραιότητα.

Η παρουσία και μόνο των Αστυνομικών σε ένα φιλήσυχο Δήμο όπως ο δικός μας αρκεί για να αποτρέπει και να προλαμβάνει την τέλεση αξιόποινων πράξεων. Σύμφωνα με τον Ιπποκράτη: «Ασφάλεια εστί το προνοείν και προλαμβάνειν. Το δε προνοείν και προλαμβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν». Δηλαδή, ασφάλεια είναι να προλαβαίνεις κάτι πριν συμβεί και το να προλαβαίνεις κάτι πριν συμβεί είναι καλύτερο από το να προσπαθείς να διορθώσεις κάτι εκ των υστέρων.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ και αξιότιμε κ. Αρχηγέ,

Σας ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μας κάνατε και βρίσκεστε σήμερα εδώ, ανάμεσα μας. Καθώς είναι η πρώτη φορά που η πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. σε ανώτατο επίπεδο επισκέπτεται τον Δήμο μας.

Η εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους δημότες μας, που σε πείσμα των καιρών παραμένουν στα χωριά τους παρά τις όποιες δυσκολίες και αγωνίζονται καθημερινά να ζήσουν με αξιοπρέπεια μακριά από τα αστικά κέντρα είναι για εμάς ως Δημοτική Αρχή ύψιστη προτεραιότητα που απαιτεί διαρκή και μεθοδική προσπάθεια από τη μεριά όλων.

Σε αυτή την κατεύθυνση η παρουσία σας σήμερα εδώ έχει ένα ιδιαίτερο συμβολισμό.

Και για το λόγο αυτό – κ. Υπουργέ και κ. Αρχηγέ – σας ευχαριστώ και πάλι».

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ