ΚΡΉΤΗ
Ποιος νομός της Κρήτης πλησιάζει το ποσοστό ανοσίας – Τι γίνεται με τα κρούσματα στα σχολεία
Οι εμβολιασμοί στην Κρήτη, τα κρούσματα σε μαθητές και το παράδειγμα της Γαύδου, σχολιάστηκαν από τον αντιπρόεδρο των Εποπτών Δημόσιας Υγείας Αντώνη Παπαδάκη.
Την πεποίθηση ότι η σχολική χρονιά στην Κρήτη ξεκίνησε πολύ καλά, εξέφρασε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στον Σωτήρη Μεταξά, ο αντιπρόεδρος των Εποπτών Δημόσιας Υγείας Αντώνης Παπαδάκης.
Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδάκης, οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και οι Διευθυντές παρεμβαίνουν όταν έχουν ενημέρωση από τον υπεύθυνο COVID του κάθε σχολείου για τα κρούσματα και σε συνεργασία με τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας παίρνουν αποφάσεις.
«Έχει ξεκινήσει καλά η σχολική χρονιά, βοηθάει ο καλός καιρός και ότι έχουμε μεγάλο αριθμό εμβολιασμένων εκπαιδευτικών.
Κάποια παιδιά έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό τους και είναι υψηλό το ποσοστό. Πάντως, σαν υπηρεσία Περιφέρειας δεν έχουμε ακόμη στοιχεία, δεδομένου ότι είναι λιγοστά»,.
Ο κ. Παπαδάκης ανέφερε ότι συνολικά σε όλη την Κρήτη έχουμε γύρω στα 20 με 25 κρούσματα στα σχολεία την ημέρα, τα οποία αφορούν μαθητές, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους. «Είναι αριθμός μικρός για την Κρήτη. Δεν έχουμε εφαρμογή του νέου πρωτοκόλλου για κλείσιμο κάποιας τάξης και πόσο μάλλον σχολείων. Εμείς έχουμε επιφυλάξεις και με αυτό το πρωτόκολλο. Το περσινό το είδαμε, δούλεψε καλύτερα. Αλλά στον αντίποδα έχουμε πολλά τεστ και είναι πολύ σημαντικό. Είναι μέτρο πρόληψης, μην το δουν οι συμπολίτες μας ως κάτι παραπάνω».
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη τα αντανακλαστικά των γονέων είναι πλέον καλύτερα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. «Και μόνο η υποψία φτάνει, λαμβάνω καθημερινά τηλεφωνήματα που με ρωτούν αν υπάρχει κρούσμα στο τάδε σχολείο. Τα αντανακλαστικά είναι τέτοια και πολύ διαφορετικά.
Οι επιφυλάξεις έχουν να κάνουν με το 50+1 κρούσματα. Είναι ποσοστό υψηλό δεν ξέρουμε κατά πόσο θα προφυλάξουν τα τεστ που προβλέπονται αν εμφανιστεί ένα κρούσμα. Προτεραιοποιούνται τα παιδιά που κάθονται μπροστά, δίπλα, αριστερά, δεξιά. Ξεκινούν μαζικά τεστ. Σίγουρα ως μέτρο είναι ασφαλές όμως δεν γνωρίζουμε την αντίδραση των γονέων που πιθανόν να σταματήσουν τα παιδιά από το σχολείο και να σταματήσουν τα τεστ».
Όπως επεσήμανε ο κ. Παπαδάκης, πρέπει να μας χαροποιεί ως Κρήτη η αποκλιμάκωση, ειδικά στο Ηράκλειο αφού για μεγάλο χρονικό διάστημα, βιώσαμε lockdown. «Είχαμε τον τουρισμό, βλέπουμε την αποκλιμάκωση και αν δεν είχαμε τα κρούσματα στα σχολεία θα ήταν μικρότερος ο αριθμός.
Πρέπει να πούμε ότι η Κρήτη κατόρθωσε και αυτή τη στιγμή είναι πάνω από το μέσο όρο εμβολιασμών στην Ελλάδα, είτε λέγεται πρώτη δόση είτε ολοκληρωμένος εμβολιασμός.
Έχουμε νομό της Κρήτης που πλησιάζει το 70% το Λασίθι. Ακολουθεί το Ηράκλειο, τα Χανιά και υστερεί λίγο από το μέσο όρο το Ρέθυμνο. Είμαστε πολύ καλά. Δόθηκε εκ νέου η ώθηση με το άνοιγμα των σχολείων, δόθηκαν απαντήσεις σε όσους καθημερινά προβάλουν αντίλογο σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Η Κρήτη είναι σε καλό δρόμο, το θέμα “μετανάστευσε” Βόρεια. Το υπουργείο Υγείας δεν αφήνει να ξεφύγει η κατάσταση. Εμείς το διασφαλίζουμε και αν προσέξουμε τα σχολεία θα περάσουμε καλά το φθινόπωρο».
Μάλιστα, ο κ. Παπαδάκης τόνισε πως στον επιδημιολογικό χάρτη ο δήμος Γαύδου είναι στις «πράσινες» περιοχές, κάτι που σιγά – σιγά αποτυπώνεται και τα επίσημα στοιχεία.
Κλείνοντας, ο κ. Παπαδάκης ανέφερε πως το μεγάλο πρόβλημα είναι όταν ένα παιδί πηγαίνει στο σχολείο χωρίς να έχει κάνει πρώτα το απαιτούμενο self test. «Δεν είναι κακό κάποιος να νοσήσει, το κακό είναι το κρύψει, να μην το ελέγξει και να μην απομονωθεί, να περάσει την καραντίνα σπίτι του.
Θα προχωράμε, δεν υπάρχει νόημα να λέμε να μην κάνει το τεστ, είναι εγκληματική ενέργεια αφού τέτοιες ηλικίες δεν είναι εμβολιασμένα τα παιδιά να τα στέλνουμε χωρίς τεστ και απλά να γράφουμε ότι το έκανε και είναι αρνητικό. Αυτό θα το συναντήσουμε μπροστά μας».
Πηγή: kriti360.gr