ΚΡΉΤΗ
Μαύρες μέρες για τον Τουρισμό στην Κρήτη
Καταστροφικό διήμερο, που βάζει οριστικό τέλος στις – κουτσές ούτως ή άλλως – ελπίδες ότι η τουριστική περίοδος θα μπορούσε να τραβήξει τουλάχιστον ως τις αρχές Οκτωβρίου, ήταν η Δευτέρα και η Τρίτη αυτής της εβδομάδας.
Την Τρίτη, η Ολλανδία προστέθηκε στη λίστα των χωρών που επιβάλλουν καραντίνα σε όσους επιστρέφουν από όλα τα ελληνικά νησιά, με υποχρεωτικό 10ήμερο απομόνωσης, πράγμα που αναμένεται να σταματήσει σχεδόν ολοκληρωτικά την εισροή οργανωμένων Ολλανδών τουριστών, όπως έγινε και με τα γκρουπ των τουριστών από την Αγγλία, που τη Δευτέρα είχε ανακοινώσει τη δική της καραντίνα 14 ημερών. Νωρίτερα, το ίδιο είχαν κάνει Σκωτία και Ουαλία, πράγμα που σημαίνει ότι τουρισμός από Μ. Βρετανία… τέλος.
Εάν κάποιος διατηρούσε αμφιβολίες, οι ταξιδιωτικές εταιρίες φρόντισαν να τις ξεδιαλύνουν, με την TUI UK να ανακοινώνει ότι διακόπτει άμεσα όλα τα ταξίδια από την Αγγλία προς Χανιά, Ηράκλειο και άλλους προορισμούς στην Ελλάδα, ως τις 22 Σεπτεμβρίου. Σε παρόμοιο μοτίβο και η αεροπορική εταιρία Jet2, η οποία αναστέλλει το πρόγραμμα πτήσεων για 72 ώρες, και μετά… βλέπουμε. Η εταιρία αυτή μετέφερε αεροπορικώς σε Χανιά και Ηράκλειο συνολικά 1800-1900 επισκέπτες από την Αγγλία κάθε εβδομάδα. Ένας από τους κορυφαίους ολλανδικούς tour operators, η Corendon, επίσης ανακοίνωσε τερματισμό όλων των πτήσεων προς Ελληνικά νησιά.
Φορείς της τουριστικής αγοράς περιέγραφαν με μελανά χρώματα την κατάσταση. Στα Χανιά, όπου ήδη λειτουργούν λιγότερα από τα μισά ξενοδοχεία, η Ένωση Ξενοδόχων δια χειλέων του προέδρου της, περιμένει κλείσιμο ξενοδοχειακών μονάδων πολύ σύντομα, καθώς οι Άγγλοι αποτελούσαν τη δεύτερη σημαντικότερη αγορά φέτος. Οι πληρότητες σε κάποια ξενοδοχεία αναμένεται να πέσουν τόσο πολύ, που θα καταλήξει να είναι ασύμφορο το να παραμείνουν σε λειτουργία.
Τελευταία μεγάλη αγορά που προς το παρόν παραμένει ανοικτή, είναι εκείνη της Γερμανίας. Επίσης, κάποια κίνηση υπάρχει από Αυστρία και άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Σε καμία περίπτωση όμως, δεν θεωρείται αρκετή για να διατηρήσει σε λειτουργία όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες.
Το χτύπημα που δέχθηκε ο τουριστικός τομέας είναι βαρύτατο και δεν μπορεί παρά να έχει συνέπειες στην κοινωνία της Κρήτης. Είναι γνωστό τοις πάσι, ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι στον κλάδο έκαναν το “κομπόδεμά” τους το καλοκαίρι, δουλεύοντας τουλάχιστον από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, και στη συνέχεια ξόδευαν αυτά τα χρήματα, σε συνδυασμό με το επίδομα ανεργίας. Φέτος όμως ο κλάδος λειτούργησε μόνο δύο μήνες και με σαφώς λιγότερες “στροφές” σε σχέση με μια συνηθισμένη χρονιά, τα έσοδα ήταν πολύ λιγότερα και άπαντες εισέπραξαν πολύ λιγότερα. Το ίδιο και με τα εμπορικά καταστήματα κάθε είδους, τις ταβέρνες και γενικότερα όλες τις επιχειρήσεις που παραδοσιακά περίμεναν έσοδα από τον τουρισμό.
Η έλλειψη των χρημάτων αυτών που δεν μπήκαν στο οικονομικό σύστημα της Κρήτης, αναμένεται να εκφραστεί με μειωμένη ζήτηση για κάθε είδους προϊόντα, πράγμα που θα δημιουργήσει πρόσθετες δυσκολίες στις τοπικές επιχειρήσεις. Όσο για τα 534 ευρώ της αναστολής ή τα 400 ευρώ του επιδόματος ανεργίας, θα επιτρέψουν στην πλειοψηφία των ανθρώπων απλά να επιβιώσουν φυτοζωώντας, αλλά είναι απολύτως ανεπαρκή για οτιδήποτε περισσότερο από αυτό.
Με αυτά τα δεδομένα, τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός, αποκτούν ακόμα σημαντικότερο χαρακτήρα.
Πηγή: zarpanews