Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Ο Κρητικός ορθοπεδικός που έβαλε προσθετικό πόδι σε τίγρη!

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένας κορυφαίος Κρητικός γιατρός της διασποράς, ο πολυβραβευμένος Παναγιώτης Γιαννούδης, καθηγητής Ορθοπεδικής και Τραυματιολογίας στο Πανεπιστήμιο και το Νοσοκομείο του Λιντς στη Βρετανία, βρέθηκε στην κορυφή της διεθνούς ειδησεογραφίας αυτή τη φορά όχι μόνο για το πολύτιμο έργο του, αλλά για μια μοναδική στα χρονικά επέμβαση τοποθέτησης ενός προσθετικού ποδιού σε έναν ηλικίας 7 χρονών τίγρη της Βεγγάζης, στην Ινδία.

Ο “Σαχεμπράο”, όπως είναι το όνομα του άγριου ζώου, είχε πέσει στην παγίδα ενός λαθροθήρα στο χωριό Γκοντομοχάντι στην επαρχία Τσανταπούρ το 2012. Λίγο καιρό αργότερα το ζώο εμφάνισε γάγγραινα και οι κτηνίατροι αποφάσισαν να ακρωτηριάσουν το αριστερό του πόδι για να μην κινδυνεύσει η ζωή του. Έκτοτε η τίγρης ζούσε σε συνθήκες αιχμαλωσίας στο κέντρο προστασίας άγριας ζωής “Γκορεβάντα” στο Ναγκπούρ.

Ο τίγρης υιοθετήθηκε τo 2016 από τον ορθοπαιδικό χειρουργό Σουσρούτ Μπαμπουλκάρ, ο οποίος εργαζόταν στο εν λόγω κέντρο και επεξεργαζόταν την ιδέα τοποθέτησης ενός προσθετικού μέλους στο άτυχο ζώο. Άρχισε τότε να επικοινωνεί με ιατρικές ομάδες του εξωτερικού, αναζητώντας ειδικούς στον τομέα, και κατέληξε, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική “Telegraph” καθώς και αρκετά άλλα ξένα ΜΜΕ, στον κορυφαίο στον τομέα των καταγμάτων και της αναγέννησης των οστών, τον κρητικής καταγωγής διαπρεπή γιατρό στο Λιντς Παναγιώτη Γιαννούδη.

Είδηση σε μεγάλες διεθνείς εφημερίδες

Η πρώτη επέμβαση πήγε καλά και η εξέλιξη της υγείας του ζώου είναι αρκετά ενθαρρυντική, ώστε σε διάστημα τριών με τεσσάρων εβδομάδων, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, να αποκτήσει η τίγρης το προσθετικό της πόδι και να αρχίσει να ξαναζεί μια φυσιολογική ζωή.

Η πρώτη αυτή στα χρονικά επέμβαση έχει αποτελέσει είδηση σε μεγάλες εφημερίδες του εξωτερικού και αναπαράγεται από τη μια μετά την άλλη τις ιστοσελίδες, που καταγράφουν το δύσκολο και πρωτοποριακό του εγχειρήματος. Η διάρκειας 40 λεπτών εγχείρηση πραγματοποιήθηκε από μια μεγάλη επιστημονική ομάδα στο ινδικό καταφύγιο άγριας ζωής όπου ζούσε η τίγρης, με τον δρ. Παναγιώτη Γιαννούδη σε βασικό ρόλο.

Το δύσμοιρο ζώο εδώ και 7 χρόνια μετά τον ακρωτηριασμό του δεν αντιμετώπιζε μόνο τα κινητικά προβλήματα, αλλά και τον πόνο, ο οποίος είχε επιδεινωθεί τόσο τους τελευταίους μήνες, που ο “Σαχεμπράο” ούρλιαζε κυριολεκτικά σε κάθε βήμα που επιχειρούσε να κάνει. Οι ορθοπαιδικοί είναι σχεδόν σίγουροι, σε ποσοστό 99%, ότι μόλις το ζώο αναρρώσει θα έχει ανακουφιστεί από τον πόνο, με την τοποθέτηση του τεχνητού μέλους να είναι εκείνη που θα του ξαναδώσει τη ζωή που στερήθηκε τόσα χρόνια.
Όπως αναφέρουν διεθνή μέσα που εστιάζουν στην παγκόσμια πρωτοπορία της επέμβασης, η ιδέα στριφογύριζε στο μυαλό του δρ. Μπαμπουλκάρ από τον Φεβρουάριο, οπότε και ξεκίνησε να τη συζητά με μέλη της επιστημονικής κοινότητας, φτάνοντας ως το Πανεπιστήμιο του Λιντς, το οποίο επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον να συμμετέχει ως συνεργάτης στην πρωτοποριακή αυτή επέμβαση στην τίγρη, με τον κρητικής καταγωγής γιατρό να αναλαμβάνει το δύσκολο έργο.

Ο κορυφαίος Κρητικός επιστήμονας

Μια έρευνα στο διαδίκτυο αποκαλύπτει την πλούσια επιστημονική και κοινωνική δράση του Κρητικού ορθοπεδικού δρ. Παναγιώτη Γιαννούδη, ο οποίος έχει ιδρύσει και την πρωτοπόρα φιλανθρωπική και μη κερδοσκοπική οργάνωση “Day One”, την πρώτη του είδους στη Βρετανία, η οποία μέσω και του κέντρου που λειτουργεί παρέχει νέες μεθόδους που βοηθούν τους πολυτραυματίες, μετά από ατυχήματα, ασθενείς να επανασυνδεθούν με την κοινωνία μετά την τραυματική εμπειρία τους, να ελαχιστοποιήσουν τα προβλήματά τους και να έχουν όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Το εν λόγω κέντρο, που έχει δημιουργήσει ο Έλληνας επιστήμονας, θεωρείται ως ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα στην επιστημονική κοινότητα και από τα καλύτερα στον κόσμο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ασθενών με πολλαπλά τραύματα. Ο δρ. Γιαννούδης, με πλούσιο επιστημονικό έργο και πληθώρα δημοσιεύσεων, έχει λάβει και την κορυφαία διάκριση που καθιέρωσε το Πανεπιστήμιο και η κοινωνία του Λιντς, τον τίτλο του “Αφανούς ήρωα”. Ο δρ. Γιαννούδης επελέγη το 2015 με συντριπτική πλειοψηφία μεταξύ 700 υποψηφίων, σε μια διαδικασία κατά την οποία ψήφιζαν οι πολίτες, οι γιατροί και οι ασθενείς, ως “Αφανής ήρωας” για τη μεγάλη επιστημονική και κοινωνική του προσφορά στον χώρο της υγείας.
Επίσης, ο δρ. Παναγιώτης Γιαννούδης, πέραν της μεγάλης προσφοράς του στον τομέα της επιστήμης, έχει διακριθεί και για τη δράση του στην ελληνική ομογένεια. Παράλληλα βοηθάει όσο μπορεί τους Έλληνες που ζουν στη χώρα, έχοντας πολλούς ομογενείς στην επιστημονική του ομάδα, η οποία συνεχίζει να συγκεντρώνει διακρίσεις με πρωτοποριακές πολλά υποσχόμενες επεμβάσεις.

Πηγή: neakriti

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ