ΚΡΉΤΗ
Κρήτη: Ο πόλεμος με τα κουνούπια μόλις ξεκίνησε!
Σε… «γη της Επαγγελίας» έχει μετατραπεί η Κρήτη φέτος για τα κουνούπια, τους ψύλλους και τα τσιμπούρια, που λόγω των πολλών βροχών, του υγρού κλίματος και των λιμναζόντων υδάτων ζουν… «ζωή και κότα» ήδη, αν κρίνει κανείς από την εμφανέστατη παρουσία πολλών ενοχλητικών εντόμων, όπως οι ίδιοι οι δημότες του Ηρακλείου και της Κρήτης γενικότερα διαπιστώνουν καθημερινά.
Κι αυτό δεν έχει καμία σχέση με όσα ξέραμε τα προηγούμενα χρόνια, καθώς οι συνθήκες του καιρού φέτος ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές για να αρχίσουν από τώρα και μετά να πολλαπλασιάζονται τα επιβλαβή και ενοχλητικά έντομα που βρίσκονται ανάμεσά μας…
Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης προετοιμάζει τα «όπλα» της για την καταπολέμηση των κουνουπιών, ενώ την ίδια ώρα οι κτηνίατροι καλούν όλους τους πολίτες που έχουν ζώα, είτε συντροφιάς, είτε παραγωγικά, να λάβουν άμεσα μέτρα για να μην εκθέσουν τους εαυτούς τους αλλά και την ευρύτερη κοινωνία σε περιπέτειες εξαιτίας των καταστάσεων που θα δημιουργούσε μια έξαρση τέτοιων προβλημάτων και κρουσμάτων!
Αναλυτικότερα, με τα πλέον σύγχρονα μέσα έχει «ριχτεί» στον «πόλεμο» κατά των κουνουπιών η Περιφέρεια Κρήτης. Οι αρμόδιοι επιχειρούν με drone και αμφίβια οχήματα στο νησί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των κουνουπιών, που φέτος, λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων στη διάρκεια του χειμώνα, αναμένεται να είναι πολύ πιο σύνθετο.
Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, από τις 2 χιλιάδες έως 2,5 χιλιάδες εστίες που είχαν εντοπιστεί πέρυσι, φέτος η αύξηση ξεπερνάει κάθε προηγούμενο, καθώς υπολογίζεται ότι έχουν ξεπεράσει τις 5,5 χιλιάδες.
Ο «πόλεμος» με τα κουνούπια μόλις αρχίζει
Η εφημερίδα «Νέα Κρήτη» απευθύνθηκε όμως χτες Τετάρτη και στον κτηνίατρο Πολυχρόνη Νικηφοράκη, ο οποίος μίλησε κι αυτός για ένα σοβαρό φέτος πρόβλημα που δε θα πρέπει να αφήσει αδιάφορο κανέναν άνθρωπο ο οποίος είναι ιδιοκτήτης ζώων, είτε συντροφιάς είτε παραγωγής.
«Φέτος θα είναι μια δύσκολη χρονιά για όλα τα εξωπαράσιτα. Άρα μιλάμε για τα κουνούπια γενικότερα. Και όταν μιλάμε για τα ζώα συντροφιάς, μας ενδιαφέρει ένα συγκεκριμένο είδος σκνίπας που μεταδίδει τη λεϊσμάνια, κάτι που σημαίνει ότι θα έχουμε θέμα. Ο πολλαπλασιασμός είναι έντονος τον Απρίλιο, οπότε αυτά που βλέπουμε τώρα ακόμα δεν είναι “η κορυφή του παγόβουνου”… Θα πολλαπλασιαστούν και άλλα. Και θα πρέπει να είναι ενήμεροι οι ιδιοκτήτες για να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα.
Tαυτόχρονα και σε δεύτερο επίπεδο που είναι τα προβλήματα με τους ψύλλους και τα τσιμπούρια, θα πρέπει όλοι να είναι προετοιμασμένοι διότι ξαφνικά θα μπει το καλοκαίρι και θα μας “πιάσει” απροετοίμαστους. Και τους ιδιοκτήτες των ζώων και τους τετράποδους φίλους μας, οπότε θα πρέπει ήδη να πάρουμε τα προληπτικά μέτρα για να μη βρεθούμε αντιμέτωποι με το πρόβλημα. Δηλαδή να μη γεμίσει ο σκύλος ψύλλους και μετά θα πρέπει να καθαρίσουμε τον σκύλο. Να καθαρίσουμε τον χώρο που ζει. Γιατί μετά αυτό θα είναι πολύ πιο δύσκολο. Και έχουμε ρισκάρει να έχει κολλήσει και κάποιος άλλος σκύλος από τα εξωπαράσιτα αυτά»…
Προβλήματα με ψύλλους και τσιμπούρια, παρά το κρύο
Στο ερώτημα αν έχει ήδη κάποια εικόνα να μας μεταφέρει, ο Πολυχρόνης Νικηφοράκης απαντάει: «Τώρα ξεκινάει η καλοκαιρινή περίοδος, οπότε δεν έχουμε ακόμα πολλά στοιχεία στη διάθεσή μας. Αλλά ξεκινάει με έντονα χαρακτηριστικά. Δηλαδή έχουμε ήδη αρκετά θέματα με ψύλλους, τσιμπούρια κ.λπ. Παρόλο που ο καιρός είναι ακόμα κρύος και δεν έχει αρχίσει να καλοκαιριάζει, ήδη το πρόβλημα δείχνει ότι θα είναι αρκετά έντονο τους ζεστούς μήνες. Δεν είναι ακόμα οι συνθήκες τέτοιες, αλλά παρ’ όλα αυτά έχουμε στοιχεία. Οπότε αυτό που συμβουλεύω είναι να πάρουμε όλοι προληπτικά μέτρα τώρα τον Απρίλιο, ώστε τον Μάη, που θα είναι ο δύσκολος μήνας, να βρει τα ζώα προστατευμένα από σκνίπες, ψύλλους και τσιμπούρια»…
Όπως εξηγεί ο ίδιος, «χρειαζόμαστε πολύ καλή καθαριότητα. Αυτό ισχύει και για τα παραγωγικά ζώα, αλλά και για τον χώρο που ζουν και τα ζώα συντροφιάς, εάν ζουν εκτός σπιτιού. Δηλαδή αν ζουν στους κήπους μας θέλει πολύ καλή καθαριότητα και του χώρου, για να μην έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα. Ο ψύλλος και το τσιμπούρι πολλαπλασιάζεται στο χώμα και ανεβαίνει στο ζώο για να κάνει… γεύμα. Οπότε στους σκύλους που ζουν έξω στο περιβάλλον πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, όπως είμαστε και για τα ζώα τα παραγωγικά»…
Καταλήγοντας, ο κ. Νικηφοράκης απαντά ότι ο άσβεστος ασβέστης είναι καλός για τους εξωτερικούς χώρους, σε συνδυασμό βέβαια και με φάρμακα που υπάρχουν για τις περιπτώσεις αυτές, ενώ στα σπίτια μέσα τα αντικουνουπικά, οι σήτες κ.λπ. είναι αυτονόητα μέσα προστασίας μας από τα κουνούπια. Και να μην ξεχνάμε ότι όσο μπορούμε δεν πρέπει να αφήνουμε στάσιμα νερά στους χώρους έξω από τα σπίτια μας, για να μη βοηθήσουμε κι εμείς στον πολλαπλασιασμό των κουνουπιών.
Πηγή: neakriti.gr