ΚΡΉΤΗ
Εστίαση στην Κρήτη: Πήγαν… περίπατο τα μέτρα | Στοίχημα ο τουρισμός
Το πρώτο δεκαήμερο μετά το “άνοιγμα” της, συμπληρώνει η εστίαση και στην Κρήτη, με αρκετά συμπεράσματα να έχουν ήδη εξαχθεί τόσο για τα “μέτρα” κάτω από τα οποία επιχειρήθηκε – μετά από έξι και πλέον μήνες που τα ρολά αυτών των επιχειρήσεων είχαν κατέβει – όσο και για την συμπεριφορά όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, επιχειρηματιών, προσωπικού των χώρων αυτών και φυσικά των ίδιων των πελατών.
Δέκα ημέρες μετά την πολυαναμενόμενη “πρεμιέρα”, εύκολα διαπιστώνει κάποιος, ότι η δίψα των πρώτων ημερών (Δευτέρα του Πάσχα και η μεταχρονολογημένη Πρωτομαγιά) έδωσε την θέση της στο “μούδιασμα” και αυτό με την σειρά του, οδήγησε σ’ ένα “παραγωγικό” Σαββατοκύριακο, στο οποίο οι περισσότερες επιχειρήσεις που λειτούργησαν, είδαν τα ταμεία τους να “ζεσταίνονται”. Ποιο είναι όμως το βασικότερο συμπέρασμα που έχει προκύψει όλες αυτές τις ημέρες, για τη “μεγάλη εικόνα” της εστίασης: ότι τα μέτρα, έχουν πάει περίπατο.
Τι κι αν οι “ειδικοί” – εκείνοι δηλαδή που εισηγούνται – αλλά κι εκείνοι που αποφασίζουν για τα “ανοίγματα” αλλά και για τα μέτρα που τα συνοδεύουν, για εβδομάδες ολόκληρες, έδιναν “μάχες” για το πως θα επιχειρούσαν το κομβικό για την κατάσταση της οικονομίας “άνοιγμα”…; Τι κι αν έγιναν σχεδιασμοί, τι κι αν εκδόθηκαν Φ.Ε.Κ., στην πράξη, οι περιορισμοί, καταργήθηκαν εν τη γενέσει τους.
Έλεγχοι δεν γίνονται πουθενά…
Οι αποστάσεις μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων, που σε προγενέστερο χρόνο, τον Ιούνιο του 2020 δηλαδή, αποτέλεσαν έναν δισεπίλυτο γρίφο, αυτή την φορά η “εφαρμογή” τους, διέπεται από εντελώς διαφορετική “λογική”: Να χωρέσουν όλοι! Την ίδια ώρα, που οι αριθμητικοί περιορισμοί τίθενται εν αμφιβόλω, σε κυρίαρχο, αναδεικνύεται το ζήτημα της τήρησης των θεσπισμένων μέτρων, από την πλευρά των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών. Κατά κοινή ομολογία, τουλάχιστον σε ότι αφορά το μέχρι σήμερα κατάσταση, οι έλεγχοι απουσιάζουν, με ότι αυτό συνεπάγεται.
“Μια δεύτερη κακή τουριστική χρονιά, θα είναι καταστροφική για την ελληνική – αλλά και ακόμη περισσότερο – για την τοπική οικονομία. Αυτό επιβάλλεται να κατανοήσουμε όλοι, που αυτές τις ημέρες κατεβαίνουμε με τις παρέες μας στα δημοφιλή στέκια και πίνουμε τις καφεδάρες και τις κρασάρες μας, σαν να πέθανε ο κορωνοϊός…”
Το συμπέρασμα αυτό, συνοδεύεται και από μια “κρυφή” παραδοχή: ότι δεν υπάρχει “διάθεση” εντατικοποίησης των ελέγχων, με “κυβερνητική” ανοχή. Το οικονομικό δηλαδή διακύβευμα της περιόδου αυτής, δείχνει να “στέλνει” σε δεύτερη ή και τρίτη μοίρα την υγειονομική δύσκολη πραγματικότητα, δημιουργώντας μια ισορροπία τρόμου, με εξαιρετικά επικίνδυνες προοπτικές, τώρα που η χώρα και η οικονομία τους, “παλεύουν” για να ξανασηκωθούν, πάνω σε κινούμενη άμμο…
Τα μέτρα απαξιώνονται στην… πράξη!
Όσο τα μέτρα δεν τηρούνται, τόσο και η “ατομική” ευθύνη, πηγαίνει και αυτή με την δική της σειρά περίπατο. Οι πολίτες, ούτως ή άλλως “κουρασμένοι” από τον πολύμηνο εγκλεισμό αλλά και με τα αναγκαστικά περιοριστικά μέτρα που τον “συνόδευαν” όλο αυτό το χρονικό διάστημα, άφησαν – σχεδόν – πίσω τους την πανδημία. Η μάσκα σε πολλές περιπτώσεις “έφυγε” ακόμη και από το λαιμό – εκεί που την έφερε δηλαδή η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών εδώ και πολύ καιρό – τα SMS σχεδόν εξαφανίστηκαν – τυπικά θα πάψουν από τις επόμενες ημέρες – αλλά ήδη έχουν μπει για πολλούς στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, όπως συμβαίνει και με το ωράριο των επιτρεπόμενων μετακινήσεων. Επί της ουσίας λοιπόν, κι επειδή η εύρυθμη λειτουργία όλων των παραπάνω “ατομικών μέτρων” είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με την “επιτήρηση” τους, από τις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές, όταν οι έλεγχοι απουσιάζουν, είναι προφανές ότι απαξιώνεται και η “εφαρμογή” τους.
Η εστίαση αποτελεί τον “προάγγελο” του τουρισμού…
“Οι αποστάσεις μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων, που σε προγενέστερο χρόνο, τον Ιούνιο του 2020 δηλαδή, αποτέλεσαν έναν δισεπίλυτο γρίφο, αυτή την φορά η “εφαρμογή” τους, διέπεται από εντελώς διαφορετική “λογική”: Να χωρέσουν όλοι!”
Η εστίαση αποτελεί τον προπομπό του μεγαλύτερου και του σημαντικότερου ανοίγματος της ελληνικής οικονομίας: αυτό του τουρισμού. Ως επιχειρηματίες, εργαζόμενοι και πολίτες, έχουμε υποχρέωση να καταθέσουμε το σύνολο των δυνάμεων μας, για να πετύχει το εν λόγω άνοιγμα, αλλά και να γίνει με τον μέγιστο δυνατό δείκτη ασφάλειας. Κι επειδή οι συνέπειες της μη τήρησης των μέτρων από το άνοιγμα της εστίασης, θα φανούν στους πραγματικούς δείκτες της πανδημίας, πάρα πολύ σύντομα, τουλάχιστον στον τομέα του τουρισμού, είναι επιβεβλημένο να υπάρξει ΠΡΟΣΟΧΗ αλλά και ΕΥΛΑΒΙΚΗ ΤΗΡΗΣΗ των κανόνων. Μια δεύτερη κακή τουριστική χρονιά, θα είναι καταστροφική για την ελληνική – αλλά και ακόμη περισσότερο – για την τοπική οικονομία. Αυτό επιβάλλεται να κατανοήσουμε όλοι, που αυτές τις ημέρες κατεβαίνουμε με τις παρέες μας στα δημοφιλή στέκια και πίνουμε τις καφεδάρες και τις κρασάρες μας, σαν να πέθανε ο κορωνοϊός…
Πηγή: kriti360.gr