ΚΡΉΤΗ
Διαβάστε πως θα φτιάξετε τις νοστιμότερες Κρητικές χορτόπιτες!
Χόρτα…Αλεύρι…Και θέληση και όλοι μπορούμε να φτιάξουμε αυτές τις πίτες της όμορφης Κρήτης μας. Είναι οι πιο νόστιμες πίτες που υπάρχουν…
Έτσι τουλάχιστον λένε όσοι τις έχουν δοκιμάσει…Γιατί; Μα γιατί τα χόρτα τα βρίσκουμε μόνοι μας από τα όμορφα χωράφια. Είναι τώρα η εποχή τους και βρίσκουμε: σέσκουλα, αγριόπρασα, αγριοσπανάκι, μάραθα, μυρώνια, τσόχους αλλά και άλλα πολλά, μα πάρα πολλά…
Πιάστε καλάθι και μαχαίρι και πάμε στην εξοχή…
Υλικά:
- 1 κιλό αλεύρι
- 1 κ.σ. ρακή
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 2 κ.σ. λάδι
- χυμό 1/2 λεμόνι
- 1 και1/2 ποτήρι του νερού νερό
για τη γέμιση:
- 2 κιλά χόρτα διάφορα
- 3 δροσερά κρεμμύδια
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 μάτσο άνηθο
- 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση:
~ γέμιση ~
Πλένουμε και ψιλοκόβουμε όλα τα χορταρικά μας.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι, τα κρεμμύδια τα δροσερά και τα ξερά, ανακατεύουμε καλά για 2-3 λεπτά, τώρα προσθέτουμε και τα υπόλοιπα χορταρικά μας και λίγο αλάτι για να βγουν τα νερά από τα χόρτα και τα τσιγαρίζουμε, τα αφήνουμε να ψηθούν σε σιγανή φωτιά. Προσέχουμε μήπως χρειαστεί κατά το ψήσιμο να προσθέσουμε νερό ζεστό για να ψηθούν εντελώς. Αφού ψηθούν, τα πιπερώνουμε και τα αλατίζουμε δοκιμάζοντάς τα μήπως και χρειάζονται και άλλο αλάτι, τα βάζουμε στο σουρωτήρι μας για να φύγουν όλα τα υγρά τους και να κρυώσουν. Τα αφήνουμε στην άκρη και πάμε να φτιάξουμε το ζυμάρι για να ανοίξουμε τα φύλλα για τις χορτόπιτές μας.
Στο σημείο αυτό μπορούμε να προσθέσουμε και 250 με 300 γραμμάρια φέτα και να έχουμε δυο διαφορετικές γεύσεις.
~ ζυμάρι ~
Βάζουμε το λάδι, το αλάτι, το λεμόνι, τη ρακή, το νερό και τέλος σιγά-σιγά το αλεύρι. Το ζυμώνουμε και θέλουμε να έχουμε ένα ζυμάρι που να μην κολλάει στα χέρια μας και να ανοίγουμε εύκολα φύλλο. Το αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά περίπου να ξεκουραστεί. Εν τω μεταξύ έχουμε ψήσει τα χόρτα μας και τα έχουμε αφήσει να κρυώσουν. Ανοίγουμε φύλλο, το γεμίζουμε και τις βάζουμε σε μια πιατέλα. Αφού τις έχουμε όλες φτιάξει, παίρνουμε ένα μεγάλο τηγάνι, βάζουμε λάδι και αφού ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά, αρχίζουμε να βάζουμε 3-4 χορτόπιτες. Παίρνουν χρώμα και τις γυρίζουμε από την άλλη μεριά, τις βάζουμε σε χαρτί κουζίνας και τις απολαμβάνουμε με ρακή;…Με κρασί;…Αρκεί να έχουμε μια όμορφη παρέα….
Όσα χόρτα και ζυμάρι περισσέψουν τα διατηρούμε στην κατάψυξη για μια άλλη μέρα.
Μπορούμε να κάνουμε μπόλικες χορτόπιτες και να τις βάλουμε στην κατάψυξή μας.
Με το ίδιο ζυμάρι μπορούμε να φτιάξουμε και τα τυροπιτάκια μας.
Στην υγειά σας και καλή σας όρεξη,
από τη μαμά τη Μαριλένα