ΚΡΉΤΗ
Κίστος «Ο Κρητικός» : Το θαυματουργό φυτό με τις σπάνιες ευεργετικές ιδιότητες!
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, έγινε κάποτε στην κορυφή του Ολύμπου ένα συμβούλιο όπου οι δώδεκα Θεοί καθόρισαν ποια φυτά της Γης θα είχαν θεραπευτικές ικανότητες. Οι θεοί λοιπόν με βάση το μύθο αποφάσισαν πως ο Κίστος θα θεραπεύει τους πολεμιστές που πληγώνονταν στις μάχες. Ωστόσο, αυτή η επιλογή ενόχλησε ιδιαίτερα τις θεές καθώς ήταν σίγουρες ότι το συγκεκριμένο φυτό με τα λεπτά ρόδινα άνθη θα ήταν ιδιαίτερα κατάλληλο για την εσωτερική και εξωτερική γυναικεία ομορφιά. Συνέπεια ήταν να αποδωθούν στον Κίστο τον «Κρητικό» και οι δύο στόχοι. Τόσο η μοναδική θεραπευτική ιδιότητα όσο και η ενισχυμένη καλλυντική δράση!
Μπορεί τα παραπάνω να αποτελούν μύθο, αλλά οι διάσημες ευεργετικές ιδιότητες του αειθαλούς, πολυετούς θάμνου Κίστου (ή αλαδανιά, λαδανιά, αγκίσαρος ή ατζίκαρος όπως αλλιώς ονομάζεται ανά περιοχή στην Κρήτη) αποτελούν πλέον αποδεδειγμένη αλήθεια με επιστημονικά στοιχεία κατά την διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών.
Ο Κίστος «Ο Κρητικός» (Cistus creticus) που αποτελεί ένα από τα πέντε αυτοφυή είδη του φυτού, ξεχωρίζει ως εκείνο με τις περισσότερες φαρμακευτικές, θεραπευτικές και καλλυντικές ιδιότητες. Συναντάτε σε ολόκληρη την γεωγραφική ζώνη της Μεσογείου Θάλασσας αλλά σε ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες και με την καλύτερη ποιότητα στις παραθαλάσσιες περιοχές της Βόρειας Κρήτης. Γενικά έχει φυσική προτίμηση στα καλά στραγγιζόμενα εδάφη, έχει την δυνατότητα να αναπτυχθεί ακόμη και σε θρεπτικά φτωχά εδάφη (βραχώδες ή και ελαφρά αργιλώδες), χρειάζεται το πολύ φως και παρουσιάζει ιδιαίτερη αντοχή σε συνθήκες ξηρασίας και έκθεσης στα θαλάσσια στοιχεία.
Τα άνθη του Κίστου έχουν ένα ιδιαίτερο φούξια χρώμα, πέντε πλατιά πέταλα που μοιάζουν σαν τσαλακωμένα και αρκετούς στήμονες με χαρακτηριστικά κίτρινα στίγματα που είναι πολύ πλούσια σε γύρη. Τα φύλλα του φυτού είναι αντίθετα, λογχοειδή, τριχωτά, νευρώδη στην πάνω επιφάνεια και γυρισμένα προς την βάση με χρώμα ανοιχτοπράσινο. Όλα τα μέρη του φυτού καλύπτονται από μονήρεις ή αστεροειδείς αδενώδεις τρίχες οι οποίες παράγουν την κομμεορητίνη.
Το θαυματουργό βότανο όπως το έχουν αποκαλέσει αμέτρητες γενεές, έχει δράση στυπτική, αποχρεμπτική, αντικαταρροϊκή και αντιδυσεντερική. Ο Κίστος βρασμένος έχει επίσης σπουδαία αποτελέσματα κατά της αϋπνίας, του έντονου πονόδοντου, της διάρροιας ακόμη και του τέτανου!
Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως τα παλιά χρόνια ορισμένοι αρτοποιοί (κυρίως στην Κρήτη) το έβαζαν στο φούρνο τους για να αρωματίζουν τα παξιμάδια, ενώ με το θυμίαμα της ρητίνης θύμιαζαν τις εικόνες τόσο στο Μυλοπόταμο της Κρήτης, όσο και στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης!