Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Κρήτη: Έπεσαν οι υπογραφές στην «ιστορική» συμφωνία της ηλεκτρικής διασύνδεσης

Δημοσιεύτηκε

στις

ηλεκτρικη διασυνδεση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Παρουσία Χατζηδάκη «πανηγυρικές» υπογραφές των συμβάσεων της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, με τις οποίες ξεκινά να παίρνει “σάρκα και οστά” ένα οραματικό έργο, ύψους 1 δισ. Ευρώ.

Με μία ξεχωριστή  τελετή σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο Ηράκλειο,  έπεσαν οι υπογραφές των συμβάσεων για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής ανάμεσα στην “Αριάδνη Interconnection”, 100% θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ που υλοποιεί το έργο ύψους 1 δισ. ευρώ, και τις ανάδοχες εταιρείες.

Ανάδοχοι των συμβάσεων για τα καλωδιακά τμήματα της διασύνδεσης, ύψους 615 εκατ. ευρώ, είναι οι εταιρείες NEXANS, PRYSMIAN και Ελληνικά Καλώδια-ΝΚΤ και ανάδοχος της σύμβασης για τους σταθμούς μετατροπής, ύψους 370 εκατ. ευρώ, είναι η κοινοπραξία Siemens-TEΡNA (μέλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ).

Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός κ. Χατζηδάκης «Νιώθω συγκίνηση γιατί θυμάμαι να συζητείται το θέμα αυτό, από τότε που εγώ ήμουν μαθητής.

Γι’ αυτό το μεγάλο έργο να μπαίνουν υπογραφές και εγώ να είμαι στη θέση του υπουργού . Δεν είναι ένα έργο που ανήκει σε εμένα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η στήριξη της κυβέρνησης μας στη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ.

Ένα έργο εθνικό στο οποίο συνέβαλε και ο κ. Σταθακης.

Γιορτάζουμε αυτό το μεγάλο εθνικό έργο, μίας ιδιαίτερης οικονομικής σημασίας,  1 δις ευρώ.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα. Ένα έργο αναπτυξιακό ιδιαίτερα για την Κρήτη. Θα έχει άμεση αντανάκλαση στην τοπική κοινωνία και στις ανανεώσιμες πήγες ενέργειας. Οι συμβάσεις που υπογράφουμε θα οδηγήσουν σε ένα έργο υπέρ των καταναλωτών.

Η Κρήτη μόνο απορροφά λίγα από τα 800 εκατομμύρια ευρώ. που δίνουν οι καταναλωτές για το ρεύμα. Θα κάνει απόσβεση σε 2 χρόνια αυτό το έργο.

Θα έπρεπε να είμαστε περήφανοι γι’ αυτό το έργο που μας πάει ένα βήμα μπροστά. Θα υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη 9 εκατομμυρίων ευρώ για το Δήμο Μαλεβίζιου.

Εμείς  έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε μπροστά.

Το έργο έχει ενταχθεί στα έργα του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία του ΕΣΠΑ 2014-2020”.

Μετά την τελετή θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στο περιθώριο της τελετής υπογραφής των συμβάσεων για τη διπλή ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, ο ΑΔΜΗΕ αναμένεται να ανακοινώσει και μια σειρά αντισταθμιστικών κοινωφελών έργων, με επίκεντρο τόσο την περιοχή του Μαλεβιζίου (που θα υποδεχτεί το “μεγάλο” καλώδιο), αλλά και ευρύτερα του Ηρακλείου, όπως και για την περιοχή Κισσάμου-Χανίων, όπου έχουμε το έτερο έργο της μικρής ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου.

Μεγαλόπρεπο-αναπτυξιακό

Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, έργο που μετά τις σημερινές ιστορικές υπογραφές μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023, αποτελεί ένα μεγαλόπνοο αναπτυξιακό έργο.

Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής αποτελεί ένα από τα πλέον σύγχρονα και καινοτόμα έργα διασύνδεσης συνεχούς ρεύματος παγκοσμίως, σχεδιασμένο στη βάση των αυστηρότερων προτύπων.

Το έργο περιλαμβάνεται στο “top 5” των πιο καινοτόμων έργων διασύνδεσης συνεχούς ρεύματος (DC) πανευρωπαϊκά, με το μεγαλύτερο βάθος πόντισης στην Ευρώπη, χρησιμοποιώντας τάση 500 Kv DC και την πλέον σύγχρονη τεχνολογία (Voltage Source Converter – VSC).

Σημαντικές προοπτικές

Όπως αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ, με την υλοποίηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, το νησί απαλλάσσεται από την ενεργειακή απομόνωση, εξασφαλίζοντας τον ενεργειακό του εφοδιασμό και βάζοντας stop στην εξάρτησή του από τους Αυτόνομους Σταθμούς Ηλεκτροπαραγωγής. Η απελευθέρωση αυτή αποτελεί βασικό κίνητρο προσέλκυσης επενδύσεων, καθώς το όποιο αναπτυξιακό και στρατηγικό πλάνο θα διαθέτει πλέον όλες τις προοπτικές υλοποίησης. Παράλληλα, το έργο φέρνει στο κέντρο του ενεργειακού χάρτη τόσο της Ευρώπης, όσο και της ευρύτερης Νοτιοανατολικής Μεσογείου την Κρήτη, δημιουργώντας σημαντικά πλεονεκτήματα για την τοπική οικονομία. Επί της ουσίας, απελευθερώνει όλες εκείνες τις δυναμικές συνθήκες που θα αποτελέσουν τη βάση ανάπτυξης της οικονομίας του νησιού.

Ανθρώπινο δυναμικό

Η εκτίμηση του συνολικού προϋπολογισμού ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά projects διεθνώς, που βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης. Εκτός της μακροπρόθεσμης στρατηγικής του αξίας, το έργο επιφέρει άμεσα και ορατά αποτελέσματα και σε επίπεδο απασχόλησής ανθρώπινου δυναμικού. Συγκεκριμένα, κατά το διάστημα κατασκευής του αναμένεται να δημιουργηθούν 300 νέες θέσεις εργασίας, ενισχύοντας σημαντικά την τοπική απασχόληση.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες

Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική αποτελεί και το έναυσμα υλοποίησης έργων ΑΠΕ στο νησί. Η διασύνδεση δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης αιολικών και φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Συνοπτικά αναφέρεται ότι:

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής συμβάλλει με 600 MW δυναμικότητα ΑΠΕ από το 2030 και μετά, ενώ σε συνδυασμό με τη διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο αναμένεται να δημιουργήσουν συνολική δυναμικότητα ΑΠΕ περί τα 870 ΜV.

Πολλαπλασιαστικά οφέλη

Χωρίς αμφιβολία, η διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική χαρακτηρίζεται ως ένα εξαιρετικού ενδιαφέροντος έργο για:

– την εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού του νησιού,

– τη βελτίωση της ποιότητας της ηλεκτροδότησής του,

– τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Με την υλοποίησή του εξασφαλίζεται η αξιοπιστία του δικτύου της Κρήτης και συνακόλουθα αναπτύσσονται οι κατάλληλες συνθήκες για την ενίσχυση της κοινωνικής, οικονομικής και τουριστικής δραστηριότητας του νησιού.

Την ίδια στιγμή, άμεσα ωφελούμενο από το έργο είναι και το σύνολο των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, οι οποίοι καταβάλλουν ετησίως 400 εκατ. ευρώ για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), ποσό που αντιστοιχεί στο κόστος ηλεκτροδότησης της Κρήτης από τους τρεις ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της ΔΕΗ.

Το έργο συντελεί στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα τρία εργοστάσια ΑΗΣ στην Κρήτη. Μειώνεται δε κατά 60% των εκπομπών CO2 από το σβήσιμο των “βρόµικων” εργοστασίων (μείωση κατά 500.000 τόνους CO2 από το 2023).

Ο ΑΔΜΗΕ υπογραμμίζει ότι βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με την τοπική κοινωνία και τους τοπικούς φορείς, με σκοπό την υλοποίηση ανταποδοτικών έργων, προκειμένου να επιτευχθεί η ελαχιστοποίηση της όχλησης κατά τη διάρκεια υλοποίησης των εργασιών, με συστηματική συντήρηση του εξοπλισμού των εγκαταστάσεων του συστήματος και εξασφαλίζοντας την αξιόπιστη και ασφαλή λειτουργία του προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Πηγή: neakriti

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ