ΗΡΑΚΛΕΙΟ
«Προσοχή! Μην κάνετε άλλα παιδιά στις Μεσαμπελιές!»
«Προσοχή! Μην κάνετε άλλα παιδιά στις Μεσαμπελιές!»... Με καυστικό τρόπο, και ιδιαίτερο χιούμορ, οι γονείς των μαθητών του 7ου Γυμνασίου Ηρακλείου, στην περιοχή των Μεσαμπελιών, εκφράζουν την αγανάκτησή τους για το τεράστιο πρόβλημα σχολικής στέγης που αντιμετωπίζει η σχολική μονάδα.
Το σχολείο, όπως λένε, μπορεί να φιλοξενήσει βάσει των αιθουσών του 120 παιδιά για την Α’ γυμνασίου – και αυτά στοιβαγμένα σε αίθουσες των 30+ μαθητών – όμως οι νέες εγγραφές είναι 184! Από τον Δήμο, όπως υποστηρίζουν σε επιστολή τους, τους είπαν πως το πρόβλημα θα τακτοποιηθεί με λυόμενες αίθουσες. Ένα μήνα, όμως, πριν το πρώτο κουδούνι και οι αίθουσες δεν έχουν ακόμη φτάσει!
Αναλυτικά στην επιστολή τους οι γονείς αναφέρουν τα εξής:
«Ξεκινώντας θέλω να απολογηθώ. Έσφαλα! Όταν αποφάσισα να κάνω οικογένεια και έκανα τρία παιδιά, δε γνώριζα τις δυνατότητες της περιοχής… Δε γνώριζα ότι στις Μεσαμπελιές οι δυνατότητες υποδοχής μαθητών στα σχολεία της περιοχής είναι περιορισμένες. Είμαι ένας από τους γονείς λοιπόν που επιβάρυνε και γέμισε τα σχολεία με μαθητές!
Η αλήθεια είναι ότι με τον πρώτο μου γιο πρόβλημα δεν υπήρξε. Όλα καλά από το νηπιαγωγείο μέχρι και τη Γ’ γυμνασίου. Από τον δεύτερο και μετά, όμως, τα δεδομένα άλλαξαν. Κλήρωση στο νηπιαγωγείο για το ποια παιδιά θα φοιτήσουν στο σχολείο που ανήκουν, μετατροπή εργαστηρίων σε αίθουσες στο δημοτικό για να χωρέσουν τα παιδιά… Στο γυμνάσιο, δε, πέρυσι πρώτη χρονιά, ενημερωθήκαμε αφενός ότι τα παιδιά δε χωράνε και να ψάξουμε για άλλα σχολεία (στον Κατσαμπά, στη Θέρισο, στο Τάλως – δίπλα δηλαδή), αλλά τελικά πήγαμε στο σχολείο που ανήκουμε σε τμήματα με 30-31 παιδιά (27 επιτρέπει ο νόμος), τα οποία φιλοξενήθηκαν σε εργαστήρια (εννοείται), στην αίθουσα πολλαπλών και σε διαδρόμους που έγιναν αίθουσες.
Φέτος όμως, αγαπητοί μου γείτονες όσων τα παιδιά σας θα πάνε στην Α’ γυμνασίου του 7ου Γυμνασίου Ηρακλείου, μην ανησυχείτε! Δε θα φύγει κανένα παιδί από το σχολείο μας. Θα φιλοξενηθούν όλα. Το μόνο πρόβλημα είναι το… πού; Το σχολείο έχει τη δυνατότητα βάσει αιθουσών (και εννοείται σε τμήματα των 30+) να φιλοξενήσει 120 παιδιά. Εσείς όμως – όπως κι εγώ – το παρακάνατε: 184 παιδιά οι νέες εγγραφές! Να μας ζήσουν! Αλλά με απλά μαθηματικά δε χωράμε…
Η λύση από τον Δήμο μας απλή… Θα φέρουμε λυόμενες. Αρχικά από το Καστέλι, αλλά τελικά δόθηκαν σε άλλα σχολεία που επλήγησαν από τον σεισμό. Λογικό και σεβαστό. Στη συνέχεια η λύση δόθηκε από την ΚΤΥΠ Α.Ε. με δελτία Τύπου στα διάφορα ΜΜΕ: “Δόθηκε λύση στο πρόβλημα στέγασης του 7ου Γυμνασίου”. Τις περιμένουμε, με αγωνία, αλλά… Υπάρχει βέβαια και ο διαγωνισμός του Δήμου μας για προμήθεια σχολικών αιθουσών, που όμως ακόμη δεν έχει κατακυρωθεί – ίσως υπογραφεί σύμβαση μέχρι τον Σεπτέμβρη, αλλά χρειάζεται, φαντάζομαι, χρόνος για να κατασκευαστούν και να τοποθετηθούν. Τις περιμένουμε κι αυτές με αγωνία…
Οπότε, αγαπητοί γονείς, τον Σεπτέμβρη δεν μπορούμε να έχουμε και την απαίτηση να ξεκινήσουν τα παιδιά μας κανονικά το σχολείο. Θα περιμένουμε… ίσως τον Οκτώβρη αν όλα πάνε καλά! Θα περιμένουμε να εγκατασταθούν οι λυόμενες αίθουσες, στην ούτως ή άλλως μικρή μας αυλή, γιατί το σχολείο είχε σχεδιαστεί για 300 παιδιά, όχι για 450.
Κι εκεί θα μείνουν στα “κλουβιά” τους, για χρόνια πολλά, μέχρι να το καταλάβετε και να σταματήσετε να γεννάτε! Ένα σχολείο για να σχεδιαστεί και να χτιστεί, αγαπητοί μου, χρειάζεται τουλάχιστον 8 χρόνια. Εμένα ο γιος μου βέβαια (ο δεύτερος είπαμε) είναι 13 και ήδη 8 χρόνια στην υποχρεωτική εκπαίδευση, αλλά μάλλον κάπου κάτι ξέφυγε και σχεδιασμός για νέο σχολείο στην περιοχή ακόμη δεν υπάρχει».
«Δεν πρόσεξα και έκανα τρία παιδιά»
Και η επιστολή καταλήγει ως εξής: «Οπότε μία είναι η λύση! Μην κάνετε άλλα παιδιά στις Μεσαμπελιές! Εγώ έσφαλα και θα το πληρώσω. Ο μικρός μου ίσως να κάνει μάθημα σε τμήμα με 35 παιδιά και σίγουρα σε λυόμενη αίθουσα, αλλά θα το δεχτώ γιατί δεν πρόσεξα κι έκανα τρία.
Ραντεβού τον Σεπτέμβρη – σε λίγες μέρες δηλαδή – στην αυλή του 7ου περιμένοντας τις λυόμενες…».
Την επιστολή υπογράφουν εκ του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου Γυμνασίου Ηρακλείου, όπως αναφέρονται σε αυτήν, «η Μαρούλλα Σχίζα, πρόεδρος του Δ.Σ. και μητέρα τριών παιδιών, ο αντιπρόεδρος πατήρ Στυλιανός Σαβοϊδάκης, πατέρας τριών παιδιών, ο γραμματέας Λευτέρης Μελισσουργάκης, πατέρας τριών παιδιών, το μέλος Δ.Σ. Μιχάλης Μπιτσακάκης, πατέρας τριών παιδιών, κι αυτοί που δε φταίνε τόσο πολύ: ο ταμίας Μύρων Κόρσαββας, πατέρας δύο παιδιών, το μέλος του Δ.Σ. Μανόλης Μαρκάκης, πατέρας δύο παιδιών και το μέλος Δ.Σ. Όλγα Ξηροτύρη, μητέρα δύο παιδιών».