Βρειτε μας στα Social Media

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Ο ιδιαίτερος ναός της Αγίας Αικατερίνης στην Κρήτη | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Αγία Αικατερίνη
Διαφήμιση
Διαφήμιση
306 Shares

Ένας περίτεχνα κατασκευασμένος πετρόχτιστος ναός, που βρίσκεται ανάμεσα στις Μοίρες και την Πόμπια Δήμου Φαιστού, με το ένα κλίτος του αφιερωμένο στην Αγία Αικατερίνη εορτάζει κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου την εορτή της Μεγαλομάρτυρος Αγίας.

Ο ναός με την πέτρινη θολωτή στέγη που εντυπωσιάζει με την άψογη κατασκευή της και με τα δύο πετρόχτιστα κλίτη (το αριστερό αφιερωμένο στην Αγία Αικατερίνη και το δεξιό στους Αγίους Θεοδώρους), κατασκευάστηκε το 2012 από την οικογένεια του Αδάμ Φανουράκη, Προέδρου της Αθλητικής Ένωσης Μοιρών (ΑΕΜ) στον αύλειο χώρο της επιχείρησης του «Αλευρόμυλοι Φανουράκη» που βρίσκεται στο 1ο χιλιόμετρο Μοιρών-Πόμπιας.

 

Το τάξιμο της μητέρας

Όπως μας είπε ο ίδιος ο κτήτορας, ένα τάξιμο της μητέρας του για την υγεία του συζύγου της Θόδωρου ήταν η αφορμή για το κτίσιμο του ναού με την προσθήκη και δεύτερου κλίτους αφιερωμένου στην Αγία Αικατερίνη, το όνομα της  θυγατέρας του Α. Φανουράκη που έχει και γιό Θόδωρο.

“Την πανεύφημον νύμφην Χριστού υμνήσωμεν”:

Ο ναός εορτάζει κάθε χρόνο παραμονή και ανήμερα της εορτής της Αγίας Αικατερίνη, ιερουργούντος του ιερέα της ενορίας Αγίου Κωνσταντίνου του Κοιμητηρίου Μοιρών , Μπαριτάκη Εμμανουήλ.

Η Αγία Αικατερίνη γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια και μαρτύρησε κατά την εποχή των βασιλέων Μαξιμιανού, Μαξεντίου και Μαξιμίνου (305-313). Ήταν κόρη του Ηγεμόνα της Αλεξανδρείας φημισμένη για το κάλλος της και τη σοφία της, διότι είχε μορφωθεί με ελληνική παιδεία. Η Αγία Αικατερίνη θεωρείται προστάτης των Μηχανικών καθώς αποτελούσε για την εποχή της πρότυπο σοφίας και μόρφωσης αλλά και διότι, για την πίστη της, μαρτύρησε σε τροχό.

Επί τη ευκαιρία να πούμε πως η εορτή των Αγίων Θεοδώρων που τιμούνται στο δεύτερο κλίτος του ναού (Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων & Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης) είναι κινητή γιορτή η οποία εξαρτάται από την ημερομηνία που πέφτει το Πάσχα. Γιορτάζεται πάντα μέρα Σάββατο και συγκεκριμένα το Σάββατο της πρώτης εβδομάδος των Νηστειών, που είναι γνωστό και ως ψυχοσάββατο των Αγίων Θεοδώρων. Η επόμενη εορτή τους θα είναι στις 12 Μαρτίου του 2022.

Πηγή: apopsilive

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση CRETANPHYSIS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap