Βρειτε μας στα Social Media
Διαφήμιση minoan
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Τα δύο χρόνια της επιδημικής κρίσης και η επιθυμία των πιστών που είχαν τάμα να πάνε μέχρι εκεί με τα πόδια , βοήθησε ώστε το φετινό πανηγύρι της Αλμυρής πανηγύρι να είναι ένα από τα μεγαλύτερα των τελευταίων ετών . Πλήθος πιστών ακόμα κι από την πόλη του Ηρακλείου αλλά και από τα γύρω χωριά πήραν το δρόμο πεζοί από νωρίς χθες Τετάρτη και μέχρι το απόγευμα έφτασαν στην εκκλησία αποκαμωμένοι αλλά και ικανοποιημένοι για την υλοποίηση της υπόσχεσης τους.

Αμέτρητες είναι και οι γυναίκες που έσπρωχναν καρότσια με μωρά, διανύοντας χιλιόμετρα για να φτάσουν με τα πόδια μέχρι τη μικρή εκκλησία…Κύριο χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς η έντονη παρουσία νέων παιδιών που με μιά μεγάλη ή μικρή λαμπάδα στα χέρια κατέφθασαν στην εκκλησία για την εκπλήρωση του τάματος τους.

Το απόγευμα έγινε ο πανηγυρικός εσπερινός όπου πλήθος κόσμου παρέμεινε μέχρι και το επόμενο πρωί για τη σημερινή θεία λειτουργία.

Ένα ιστορικό εκκλησάκι

Η Παναγία η Αλμυρή αποτελεί σημείο αναφοράς για τους πιστούς της Μεσαράς και όχι μόνο. Μύθοι και δοξασίες που υπάρχουν αλλά και τα ιστορικά στοιχεία που έχει ανακαλύψει η αρχαιολογική σκαπάνη συνθέτουν μια εικόνα μοναδική για το μικρό εκκλησάκι που χτίστηκε πρώτη φορά στα χρόνια του Απόστολου Τίτου.

Η εκκλησία χτίστηκε με αλμυρό νερό «κατά θεία παραχώρηση» όπως μας είπε ο παπά- Γιώργης Ξανθάκης που μας διηγήθηκε όλη την ιστορία ενώ στα σπλάχνα του υπάρχει ακόμα και ένα μικρό πηγάδι που με μια προσευχή στο παρελθόν ανέβλυζε νερό το οποίο οι πιστοί θεωρούν αγίασμα. Η εκκλησία που στην αρχική της μορφή είχε τρία κλίτη και σήμερα έχει δύο – ένα αφιερωμένο στην Ανάληψη και το άλλο στο γενέσιο της Θεοτόκου- έχει ακόμα μέσα τοιχογραφίες από τον 9ο αιώνα και τον 11ο αιώνα.

Όμως η Παναγία η Αλμυρή συνδέεται και με εκείνες τις γυναίκες που θέλουν να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί. Προσευχές, λάδι από τα καντήλια και μεγάλη πίστη αποτελούν τον ιδανικό συνδυασμό ενώ υπάρχουν και ιστορίες, τις οποίες μας διηγήθηκαν, που θέλουν πολλές γυναίκες να επισκέπτονται με την …κοιλιά στο στόμα το εκκλησία για να ευχαριστήσουν την Παναγία για την ευτυχία της μητρότητας.

Πηγή: apopsilive

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ