Βρειτε μας στα Social Media
Διαφήμιση minoan

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Ιστορική στιγμή για την Κρήτη η παραλαβή του PET scan!

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μια πραγματικά ιστορική στιγμή από την έναρξη λειτουργίας του ΠΑΓΝΗ αποτελεί η παραλαβή και εγκατάσταση του PET scan στο νοσοκομείο, που έρχεται να γλιτώσει από τεράστια ταλαιπωρία τους ογκολογικούς ασθενείς της Κρήτης, οι οποίοι ως τώρα προσέτρεχαν σε ιδιωτικά νοσοκομεία της Αθήνας για να εξεταστούν. Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, το μηχάνημα παρελήφθη και πραγματικά ούτε οι άνθρωποι που πάλεψαν γι’ αυτό δεν το πίστευαν!

Ψυχή του εγχειρήματος είναι η καθηγήτρια Πυρηνικής Ιατρικής και διευθύντρια της Πυρηνικής Ιατρικής του ΠΑΓΝΗ, Σοφία Κουκουράκη, ενώ σημαντική προσπάθεια κατέβαλλε και η πρώην διοικήτρια της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη, ώστε η δωρεά του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος», που στοίχισε περίπου 2 εκατ. ευρώ να εγκατασταθεί στο ΠΑΓΝΗ. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι το διεκδικούσε για επίσης ερευνητικούς λόγους και το ΙΤΕ.

Ήδη στο νοσοκομείο έχει επιλεγεί και διαμορφωθεί ειδικός χώρος για την εγκατάστασή του. Πρόκειται για τον χώρο της παλιάς βιβλιοθήκης, πίσω από το κυλικείο του ΠΑΓΝΗ στο υπόγειο, όπου θα πρέπει να υπάρχουν ειδικές προδιαγραφές για τη λειτουργία του λόγω ακτινοβολίας.

Το PET scan αποτελεί μια μέθοδο που συνδυάζει, θα μπορούσε να πει κάποιος, τον αξονικό τομογράφο και την ποζιτρονική τομογραφία και ανιχνεύει κάποιους τύπους καρκίνου ακόμη και σε πολύ πρώιμο στάδιο, ενώ είναι χρήσιμο και για άλλες ειδικότητες, όπως Νευρολογία, Αιματολογία, ΩΡΥΛΑ ακόμη και Καρδιολογία.

Μέχρι τώρα, οι ασθενείς από την Κρήτη έπρεπε να ταξιδεύουν στην Αθήνα προκειμένου να μπορούν να πραγματοποιήσουν μια εξέταση σε ΡΕΤ scan. Μάλιστα, η εξέταση αυτή στα ιδιωτικά νοσοκομεία – μόνο ο «Ευαγγελισμός» έχει τέτοιο μηχάνημα και προσφάτως και ένα νοσοκομείο στον Πειραιά – ήταν και αρκετά ακριβή ωστόσο αναγκαία, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις αποτελεί εξέταση εκλογής. Πλέον οι Κρητικοί που έχουν ανάγκη την εξέταση αυτή θα μπορούν να την πραγματοποιούν στο ΠΑΓΝΗ χωρίς ταλαιπωρία και κόστος, αν και στην αρχή η λειτουργία του θα γίνει σταδιακά.

Υπενθυμίζεται ότι η «ΝΚ» με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της τον Αύγουστο του 2017 είχε αποκαλύψει ότι το πολύτιμο αυτό μηχάνημα – ειδικά για τους καρκινοπαθείς – γνωστό ως ΡΕΤ/CT, επρόκειτο να έρθει στο νησί μας με σκοπό να ανακουφίσει πολλούς ασθενείς.

Το μεγάλο βήμα για την ενίσχυση της υγειονομικής αυτάρκειας της Κρήτης και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας έγινε με την κύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων της σύμβασης δωρεάς με το κοινωφελές Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», για την προμήθεια του πρώτου στην Κρήτη PET/CT.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ