Βρειτε μας στα Social Media
Διαφήμιση minoan

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Εικόνες αποκάλυψης από οστεοφυλάκιο χωματερή στην Κρήτη

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έκπληκτοι μένουν όλοι όσοι αντικρίζουν το παλιό οστεοφυλάκιο που βρίσκεται στον προαύλιο χώρου του ιερού ναού του Αιγίου Γεωργίου στο Φόδελε.

Οι εικόνες που φέρνει στο φως το neakriti.gr παγώνουν, καθώς όπως φαίνεται στο βίντεο που ακολουθεί, πρόκειται για ένα ασεβές και παράλληλα μακάβριο θέαμα για τους τεθνεώτες σε ένα ανοιχτό και εύκολα προσβάσιμο χώρο.

Το συγκεκριμένο οστεοφυλάκιο πίσω από το Ηρώο του ναού, φέρει την μορφή μικρής εκκλησίας και τοποθείται χρονικα την περίδο που χτίστηκε ο ναός, με σκοπό την τοποθέτηση οστών, όταν γινόταν μια εκταφή από το κοιμητήριο του χωριού. Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του neakriti.gr, τα μεταγενέστερα χρόνια, πιστοί φέρονται να τοποθετούσαν στο συγκεκριμένο χώρο πλαστικά στεφάνια, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της Θείας Λατρείας στους ιερούς ναούς της ενορίας.

Σήμερα, μόνο ντροπή προκαλούν οι εικόνες, με οστά από διάφορα μέλη του σώματος να στοιβάζονται παρατημένα, ξεκλείδωτα και αφύλακτα, δίπλα σε πλαστικά στεφάνια και μαύρες σακούλες, τα οποία προφανώς είχαν εκταφεί. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η συγκεκριμένη τακτική έχει πάψει εδώ και 40 χρόνια και πλέον οι ενορίτες, ανοίγουν αυτό το «άτυπο» οστεοφυλάκιο, προκειμένου να ανάψουν ένα κερί για τις ψυχές των προγόνων τους.

 

Ωστόσο, εύλογα αναρωτιέται κάποιος, με δεκάδες πλαστικά στεφάνια (σ.σ. χωρίς τα άνθη τους) και σακούλες σκουπιδιών τιμώνται οι μεταστάντες; Ότι «απέμεινε» από τους ανθρώπους που δεν είχαν την τύχη ή/και την οικονομική δυνατότητα ούτε συγγενείς ή φίλους που να μεριμνήσουν για την «μετά θάνατον» κατοικία τους και δεν είχαν την πολυτέλεια να τοποθετηθούν σε οικογενειακούς τάφους, βρίσκονται βορά στις ορέξεις των ανενδοίαστων.

Μπορεί τα παλαιότερα χρόνια να μην υπήρχε ο στοιχειώδης σεβασμός στα οστά των εκλιπόντων. Ωστόσο, ο κανονισμός εκταφής και ανακομιδής λειψάνων είναι συγκεκριμένος και τα ερωτήματα που τίθενται από την τοπική κοινωνία βέβαια παραμένουν. Ποσό καιρό βρίσκονται εκεί οι σάκοι με τα οστά; Ποιοι έχουν πρόσβαση σε αυτόν τον χώρο; Γιατί δεν έγιναν εγκαίρως οι απαραίτητες ενέργειας μεταφοράς των οστών στο νέο οστεοφυλάκιο στο Κοιμητήριο του χωριού; Γιατί οι εκταφές δεν έγιναν μετά το πέρας του νέου οστεοφυλακίου; Τηρούνται οι διαδικασίες σύμφωνα με τις υγειονομικές διατάξεις;

 

 

Τα οστά δεν βρίσκονται σε μεταλλικές οστεοθήκες και η πόρτα του οστεοφυλακίου χωρίς λουκέτο

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ