ΚΡΉΤΗ
θερίζει η γρίπη στην Κρήτη
Έτσι, ο αριθμός των νεκρών ανεβαίνει σε 36, ενώ σημειώνεται ότι μόνο το 22% ήταν εμβολιασμένοι. Η γρίπη έχει χτυπήσει και στο Ηράκλειο, με την απουσία των μαθητών να φτάνει ως και το 50%.
Η γρίπη πραγματικά «σαρώνει» το Ηράκλειο και την Κρήτη γενικότερα. Τις τελευταίες ημέρες, οι εκπαιδευτικοί προσέρχονται στα σχολεία τους και δεν γνωρίζουν πόσα παιδιά θα βρίσκονται στις θέσεις τους! Ο λόγος είναι τα αυξημένα κρούσματα γρίπης που εντοπίζονται στα σχολεία, από όπου μπορεί να λείπουν ακόμα και οι μισοί μαθητές.
Από τον ιό δε φαίνεται να ξεφεύγουν ούτε οι εκπαιδευτικοί αφού κι εκείνοι απουσιάζουν συχνά από τα καθήκοντά τους. Ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών
πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος», κ. Γιώργος Μακράκης, αναφέρει στην «Πατρις» πως τις τελευταίες δύο εβδομάδες λείπουν πολλά παιδιά από το σχολείο. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που συναντάται σε πολλές σχολικές μονάδες.
Στην Ελλάδα
Πιο αναλυτικά, πρόκειται για 21 άνδρες και 15 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 38 έως 92 έτη. Τα 35 (97,2%) από τα 36 προαναφερθέντα κρούσματα, ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη και εξ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 7 (20%). Οι 29 θάνατοι αφορούσαν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και οι 7 θάνατοι, ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ.
Συνολικά έχουν καταγραφεί 168 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 156 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 104 άνδρες και 52 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 1 έως 98 έτη. Τα 147 (94,2%) από τα 156 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου και εξ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 34 (23,1%).
Όσον αφορά στα κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 6 άνδρες και 6 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 71 έως 95 έτη. Τα 11 (91,7%) από τα 12 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου και εξ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 2 (18,2%).
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα συνεχίζει να παραμένει σε υψηλά επίπεδα και επικρατών υπότυπος είναι ο Α(Η3Ν2). Υπενθυμίζουν δε, ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, κυρίως στα άτομα με παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, ανεξαρτήτως του ιστορικού εμβολιασμού, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.
Πηγή:creteplus