ΚΡΉΤΗ
Τα εγκλήματα κατά των γυναικών που συγκλόνισαν την Κρήτη
Ωραία. Κι αφού έδωσα ένα «πιασάρικο» τίτλο και τράβηξα την προσοχή σου, ας περάσουμε κατευθείαν στην ουσία του πράγματος.
Ναι, θα διαβάσεις, λίγο παρακάτω, και τα 91 εγκλήματα κατά γυναικών που σόκαραν την Κρήτη (κάποια από αυτά, δηλαδή, γιατί δεν είναι όλα «παιγμένα» στις ειδήσεις ή στα sites), όμως πρώτα, θέλω να σου «συστήσω» ένα πολύ πρόσφατο εύρημά μου.
Είναι μια ιστοσελίδα, για την ακρίβεια ένας χάρτης, που καταγράφει περιστατικά (γνωστά ή άγνωστα, καταγγελμένα στις Αρχές ή μη) κάθε μορφής βίας κατά γυναικών στην Ελλάδα.
Οι καταγραφές ξεκινούν από το 2011 (έχουν καταγραφεί, ωστόσο, και μερικά περιστατικά από το 1997) και – μέχρι τις 21 Νοεμβρίου – έφταναν έως και τη 17η Νοεμβρίου, δηλαδή ελάχιστες ημέρες πιο πριν.
Πρόκειται για περιστατικά που θύματά τους είναι γυναίκες (κάθε ηλικίας), οι οποίες έχουν υποστεί από trafficking έως βιασμούς, από διακρίσεις στους εργασιακούς τους χώρους έως ξυλοδαρμούς, από άδικες δικαστικές αποφάσεις έως λεκτική παρενόχληση, από εκδικητική πορνογραφία έως και θάνατο.
Δεν έχεις ενημερωθεί στο παρελθόν για όλα τα περιστατικά, είτε γιατί κάποια δεν είχαν καταγγελθεί στην αστυνομία, είτε γιατί ο δράστης δε συνελήφθη ποτέ, είτε γιατί κανένα δικαστήριο δεν τον έκρινε ένοχο, είτε, ακόμη, γιατί τα ΜΜΕ δεν τα έκριναν ως «είδηση».
Από την άλλη, οι διαχειρίστριες της ιστοσελίδας δεν έχουν καταγράψει όλες τις υποθέσεις που έχουν συμβεί (έχουν, ωστόσο, καταγράψει ένα μεγάλο μέρος τους), επειδή πέραν του ότι – όπως φαντάζεσαι – αυτό είναι από εξαιρετικά δύσκολο έως ανέφικτο, αλλά, κυρίως, επειδή τα θύματα δε μιλούν! Ούτε καν σε μία ιστοσελίδα που θα καταγράψει το βίωμά τους και που θα προστατεύσει άλλες γυναίκες από το να τους συμβεί το ίδιο, ΑΝΩΝΥΜΑ.
Επομένως, αυτά τα 91 περιστατικά που συνέβησαν στην Κρήτη τα τελευταία – ούτε 10 – χρόνια και θα διαβάσεις ακολούθως, αν με ρωτάς, δεν αποτελούν ούτε το 1/5 των όσων πραγματικά έχουν συμβεί.
Γιατί; Γιατί τα θύματα σιωπούν!
Γιατί, ακόμη κι αν έχουν περάσει χρόνια, τα θύματα πονούν. Γιατί τα έμφυλα στερεότυπα που δεσπόζουν – ακόμη – στην κοινωνία, ρίχνουν την ευθύνη εξίσου – αν όχι περισσότερο – στα θύματα και στους θύτες (τα κλασικά «ποιος ξέρει τι του έκανε;», «ποιος ξέρει τι θα φορούσε;») και, ως εκ τούτου, δημιουργούν αισθήματα ενοχής και ντροπής στα θύματα. Γιατί τα θύματα φοβούνται. Φοβούνται του θύτες, φοβούνται τον ενδεχόμενο στιγματισμό, την απαξίωση, την κοινωνική κατακραυγή και απομόνωση. Γιατί – σε κάποιες περιπτώσεις – δεν καταλαβαίνουν πως έπεσαν (ή πέφτουν) θύματα. Θύματα πραγματικών εγκλημάτων.
Τα στοιχεία για την Κρήτη σε αριθμούς
Σύμφωνα με τις καταγραφές του Χάρτη καταγραφής σεξιστικής/έμφυλης βίας, από πριν το 2011, στην Κρήτη, καταγράφηκαν 2 περιστατικά βιασμού/ξυλοδαρμού. 1 περιστατικό βιασμού/ξυλοδαρμού καταγράφει ο Χάρτης το 2012 και 2 το 2013. Ακόμη 2 περιστατικά βιασμού/ξυλοδαρμού καταγράφονται το 2013. 3 περιστατικά βιασμού/ξυλοδαρμού παρουσιάζει ο Χάρτης το 2014, καθώς και 1 περιστατικό διάκρισης/παρενόχλησης στο χώρο εργασίας. Το 2015 δεν έχει καταγραφεί κάποιο περιστατικό που να αφορά την Κρήτη.
Ωστόσο, από το 2016 και έπειτα (όποτε και τα δεδομένα του Χάρτη είναι περισσότερα για ολόκληρη τη χώρα), καταγράφονται: 1 γυναικοκτονία, 5 περιστατικά βιασμού/ξυλοδαρμού, 1 περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, 4 υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και 1 άδικη δικαστική απόφαση.
Το 2017 στην Κρήτη σημειώθηκε, επίσης, 1 γυναικοκτονία, 7 περιστατικά βιασμού/ξυλοδαρμού, 3 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, 2 περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, 1 υπόθεση διάκρισης/παρενόχλησης στο χώρο εργασίας, 2 άδικες δικαστικές αποφάσεις και ένα περιστατικό trafficking.
Για το 2018 ο Χάρτης καταγράφει: 11 περιστατικά βιασμού/ξυλοδαρμού, 1 περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, 3 περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, 1 υπόθεση παρενόχλησης στα social media, καθώς και 1 άδικη δικαστική απόφαση.
Για τις γυναικοκτονίες στην Κρήτη, το 2019 εμφανίζεται ως η χειρότερη χρονιά, αφού – όχι μία και δύο – αλλά 5 υποθέσεις καταγράφονται στο Χάρτη. Στο Χάρτη, επίσης, παρουσιάζονται 8 περιστατικά βιασμού/ξυλοδαρμού, 3 υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, 1 περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης, 1 άδικη δικαστική απόφαση και 1 υπόθεση trafficking.
Τέλος, μέχρι τις 17 Νοεμβρίου του 2020, έχουν καταγραφεί: 3 υποθέσεις γυναικοκτονίας, 5 περιστατικά βιασμού/ξυλοδαρμού, 4 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, 3 περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, καθώς και 2 υποθέσεις παρενόχλησης στα social media. Και εύχομαι να σταματήσουν εκεί…
Συνολικά, στα δεδομένα που παρουσιάζει ο Χάρτης για την Κρήτη, καταγράφονται:
- 10 γυναικοκτονίες
- 44 υποθέσεις βιασμού/ξυλοδαρμού
- 12 υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας
- 13 υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης
- 3 υποθέσεις παρενόχλησης στα social media
- 2 υποθέσεις διάκρισης/παρενόχλησης στο χώρο εργασίας
- 5 άδικες δικαστικές αποφάσεις
- 2 υποθέσεις trafficking
Δυστυχώς, όμως, είναι πολλά, πολλά περισσότερα, τόσο σε τοπικό, όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο. Και συμβαίνουν ακόμη πιο κοντά σου από ότι φαντάζεσαι, ακόμη πιο συχνά από ότι πιστεύεις.
Σημείωση 1: Έχοντας διατηρήσει, σχεδόν, αυτούσιες τις περιγραφές των περιστατικών που δίνει ο ίδιος Χάρτης, παρατηρείται πως όλα τα περιστατικά θεωρούνται ως τετελεσμένα, ανεξάρτητα από το εάν πρόκειται για απόπειρες ή από τη δικαστική απόφαση, ή οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη.
Σημείωση 2: Οι διαχειρίστριες του Χάρτη αναφέρουν τους θανάτους των γυναικών ως «γυναικοκτονίες» (όρο τον οποίο εκουσίως διατηρώ). Γιατί, όμως όχι «ανθρωποκτονία»; Γιατί ως γυναικοκτονία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων, «ορίζεται η δολοφονία γυναικών και κοριτσιών εξαιτίας του φύλου τους». «Ο όρος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δολοφονία γυναίκας ως αποτέλεσμα άσκησης βίας από ερωτικό σύντροφο, τον βασανισμό και τη δολοφονία γυναίκας ως αποτέλεσμα μισογυνισμού, τη δολοφονία γυναικών και κοριτσιών ως “εγκλήματα για λόγους τιμής” και λοιπές μορφές δολοφονίας», συμπληρώνεται – μεταξύ άλλων – στον ορισμό. Επομένως, συμπεραίνεται πως το φύλο του θύματος διαδραματίζει (εξέχων) ρόλο στη συγκεκριμένη ανθρωποκτονία.
Σημείωση 3: Ορισμένα περιστατικά δεν έχουν αρίθμηση. Αυτό συμβαίνει γιατί προέκυψαν κατά τη διάρκεια προσωπικής μου (πολύ μικρής) έρευνας και δεν συμπεριλαμβάνονται στα 91 περιστατικά που καταγράφει ο Χάρτης για την Κρήτη.
Και οι ιστορίες…
- Ιεράπετρα – 2001
Ένοχος για βιασμό κατ’ εξακολούθηση κρίθηκε από το μικτό ορκωτό δικαστήριο Ηρακλείου, με καθυστέρηση 14 χρόνων, ο 54χρονος προπονητής και μέλος της Χρυσής Αυγής από την Ιεράπετρα που κατηγορείτο για τον βιασμό αθλήτριας του, όταν εκείνη ήταν 14 χρονών.
- Ηράκλειο – 2006
49χρονη κακοποιείται σεξουαλικά με ξύλο από 4 άντρες μέσα στο σπίτι της.
- Ρέθυμνο – Νοέμβριος 2012
29χρονος εισβάλλει στο σπίτι 27χρονης, την ξυλοκοπάει και αποπειράται να τη βιάσει. Η 27χρονη τον απώθησε, κάλεσε σε βοήθεια και, όταν ο άνδρας συνειδητοποίησε πως έρχονται προς το σπίτι γείτονες της κοπέλας, διέφυγε με αυτοκίνητο προς άγνωστη κατεύθυνση. Ο δράστης συνελήφθη και δικάστηκε τον Οκτώβρη του 2013 με ποινή 13 χρόνων κι ενός μήνα, χωρίς κανένα ελαφρυντικό. Ο άνδρας φυλακίστηκε 4,5 χρόνια και έχοντας εκτίσει το 1/3 της ποινής του, έκανε αίτηση αποφυλάκισης η οποία έγινε δεκτή. Η επανάληψη της δίκης έγινε το Νοέμβρη του 2018 αλλά είναι άγνωστο αν ο δράστης γύρισε στη φυλακή ή όχι.
- Δήμος Μινώα Πεδιάδος – Ιούλιος 2013
25χρονη βιάζεται από 2 άνδρες.
- Ηράκλειο – Μάρτιος 2013
8χρονη βιάζεται από 67χρονο. Ο δράστης συλλαμβάνεται και καταδικάζεται με ποινή κάθειρξης συνολικά 12 ετών για την αποπλάνηση κατ’ εξακολούθηση και το βιασμό κατ’ εξακολούθηση, αλλά αφήνεται ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.
Μάιος 2013: Καθηγητής μουσικής παρενόχλησε σεξουαλικά μαθήτρια σε ωδείο του Ηρακλείου. Ο άνδρας κρίθηκε ένοχος.
- ΒΟΑΚ Ηρακλείου Ρεθύμνου – 8 Φεβρουαρίου 2014
35χρονος, προσφερόμενος να οδηγήσει 29χρονη στον προορισμό της, την βιάζει σε παράδρομο του ΒΟΑΚ.
- Ηράκλειο – 6 Αυγούστου 2014
48χρονος παρακρατεί με τη βία την 27χρονη πρώην σύντροφο του και την κακοποιεί, τη βιάζει, την σέρνει έξω από το αυτοκίνητο με τη βία, την χαράζει με μαχαίρι και της κόβει τα μαλλιά. Το 2016 του επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης 9 ετών και 3 μηνών, αλλά αφέθηκε ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, το 2019.
- Ηράκλειο – Νοέμβριος 2014
Εργαζόμενη σε εταιρεία εκβιάζεται με απόλυση από την εργοδοσία, εφόσον δεν κάνει έκτρωση, και απειλείται με χειροδικία όταν ζητάει δεδουλευμένα.
- Αρκαλοχώρι – Δεκέμβριος 2014
51χρονος βιάζει κατ’ εξακολούθηση την 8χρονη εγγονή του. Οι γονείς κατήγγειλαν τους βιασμούς στην αστυνομία και ο δράστης καταδικάστηκε πρωτόδικα σε κάθειρξη 25 ετών για τα κακουργήματα του βιασμού κατ’ εξακολούθηση, της αποπλάνησης παιδιού που δεν έχει συμπληρώσει τα 12 έτη κατ’ εξακολούθηση, και της ασέλγειας μεταξύ συγγενών κατ’ εξακολούθηση.
Νοέμβριος 2015: Μητέρα στο Ηράκλειο κατήγγειλε για σεξουαλική παρενόχληση το σχολικό φύλακα του σχολείου της 15χρονης κόρης της, αφότου είδε απρεπή σχόλια για την ανήλικη στο λογαριασμό της στο Facebook.
- Ιεράπετρα – Φεβρουάριος 2016
8χρονη κακοποιείται σεξουαλικά από 54χρονο δάσκαλο. Ο δράστης καταδικάζεται το 2017 για 4 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, με 54 χρόνια κάθειρξη, από τα οποία θα εκτίσει τα 25.
Διάβασε περισσότερα στο neakriti.gr