Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Φαράγγι της Σαμαριάς: Το απίθανο αξιοθέατο της Κρήτης που οφείλεις να επισκεφτείς! | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα απίθανο αξιοθέατο της Κρήτης που παράλληλα αποτελεί μια αναζωογονητική διαδρομή ή ακόμη και μια… εξοντωτική άσκηση για κάποιους, είναι το Φαράγγι της Σαμαριάς. Διανύοντας όλο αυτό το μονοπάτι μέσα σε ένα απόλυτα φυσικό τοπίο είναι μια καταπληκτική εμπειρία για κάθε φυσιολάτρη. Η συνήθης διαδρομή ξεκινάει από την “είσοδο” που βρίσκεται στο οροπέδιο Ομαλός και σε υψόμετρο 1.227 μέτρα, ενώ απολήγει νότια σε εκτεταμένη ξερή κοιλάδα περίπου στο επίπεδο της θάλασσας, πριν το παράλιο χωριό, Αγία Ρουμέλη.

Γράφει η Ιωάννα Καψάλη 

Τα 14,5 χιλιόμετρα αφορούν την απόσταση μεταξύ του οικισμού του Ομαλού στο ομώνυμο οροπέδιο και το χωριό Αγία Ρουμέλη. Στην πραγματικότητα όμως, το φαράγγι είναι 13 χιλιόμετρα και για όποιον επιθυμεί να συνεχίσει μέχρι την ακτή του χωριού, χωρίς να πάρει το μικρό λεωφορείο, είναι ακόμη 3 χιλιόμετρα, δηλαδή συνολικά 16,5 χιλιόμετρα.

Η απόσταση του φαραγγιού φαίνεται ολοένα και μεγαλύτερη καθώς τη διανύει κάποιος, λόγω της δυσκολίας που υπάρχει σε κάποιες αποστάσεις. Ιδιαίτερα τις πολύ θερμές ημέρες, συνιστάται ένα καπέλο που είναι απαραίτητο αξεσουάρ, ενώ καλό είναι να διατηρείται υγρό με κάθε ευκαιρία, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδρομή κατά το δυνατόν πιο ανώδυνα. Επίσης το μπαστούνι ορειβασίας, είναι ιδιαίτερα εξεζητημένο, κυρίως για πιο οργανωμένους και εξοικειωμένους με τέτοιες διαδρομές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν βοηθάει και τους υπόλοιπους.

Κατά τα άλλα, η πλούσια φύση και τα σπάνια ενδημικά πουλιά και ζώα, όπως είναι ο κρητικός αίγαγρος, γνωστός και ως κρι-κρι, αποτελούν μια ευχάριστη έκπληξη και για αυτό το λόγο, κάθε φορά η διαδρομή μπορεί να είναι λίγο διαφορετική. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τα 3 πρώτα χιλιόμετρα ξεκινάει το τοπίο να γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον, ενώ καλό είναι να γίνει μια μικρή στάση στο ιστορικό χωριό Σαμαριά, για μια μικρή περιήγηση.

Το φαράγγι της Σαμαριάς, αποτελεί μια μοναδική διαδρομή που χιλιάδες επισκέπτες διανύουν καθημερινά, ακόμη και από τα πιο μακρινά μέρη, αφού αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο φαράγγι της Ευρώπης. Το όνομά του φαραγγιού πηγάζει από το εγκαταλελειμμένο χωριό της Σαμαριάς, που με τη σειρά του οφείλει το όνομα του στην εκκλησία της Οσίας Μαρίας, ενώ αξίζει να γίνει αναφορά στο ότι κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, το χωριό αποτέλεσε κρησφύγετο επαναστατών και του τοπικού πληθυσμού.

Ωστόσο, για λόγους προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, υπάρχουν κάποιοι κανόνες που πρέπει να τηρούνται από κάθε επισκέπτη κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, όπως είναι η απαγόρευση του καπνίσματος και οι δυνατοί ήχοι. Παρ’ όλα αυτά για όσους δεν αντέχουν αρκετές ώρες χωρίς την κακή συνήθεια του καπνίσματος, δίδεται μια μικρή εξαίρεση στις στάσεις που παρέχεται νερό από πηγές του Ομαλού, τραπέζια με καθίσματα, καθώς επάνω τους είναι τοποθετημένα και τα αντίστοιχα… τασάκια.

Καθώς τα χιλιόμετρα λιγοστεύουν αρκετά και πλησιάζει κάποιος στην έξοδο, θα μείνει έκθαμβος μπροστά στη θέα του στενότερου σημείου σε όλη τη διαδρομή που έχει πλάτος 3 μέτρα και τοιχώματα να υπερβαίνουν σε ύψος τα 100 μέτρα. Τα τοιχώματα αυτά ονομάζονται Επιβλητικές Πόρτες ή αλλιώς Σιδερόπορτες και το πέρασμα αυτό θεωρείται το εντυπωσιακότερο όλης της διαδρομής, όμως επικίνδυνο τις πρώτες πρωινές και βραδινές ώρες το καλοκαίρι. Η πληροφορία αυτή, αφορά και όσους έχουν επιλέξει να ακολουθήσουν την εύκολη διαδρομή, γνωστή ως Lazy Way ή Easy Way, που ξεκινάει κάποιος το φαράγγι ουσιαστικά από την έξοδο του, διανύει λίγα χιλιόμετρα και επιστρέφει. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να βρεθεί κάποιος τις πρώτες πρωινές ώρες στις Επιβλητικές Πόρτες, ενώ με την κανονική διαδρομή είναι αδύνατο να συμβεί αυτό.

Σε κάθε περίπτωση, το φαράγγι της Σαμαριάς είναι μια εξαιρετική φυσιολατρική εμπειρία για τον καθένα, αρκεί να έχει προετοιμαστεί σωστά για να απολαύσει όλη αυτή την απόσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ