ΚΡΉΤΗ
Κρήτη: Η υπεραιωνόβια μυρτιά που «κουβαλάει» εκατοντάδες τάματα! | ΦΩΤΟ
Ένα δένδρο, το οποίο δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο, γιατί είναι μια Μυρτιά, βρίσκεται στην Κρήτη , και μάλιστα σε κάποια ιερά Μονή, την πιο παλιά ίσως της Κρήτης, που δεν είναι άλλη από αυτή της Μονής Παλιανής, κοντά στο Βενεράτο.
Το θεόρατο αυτό δένδρο, βρίσκεται εντός της Μονής δίπλα σε πηγή, και πολύ κοντά στο ιερό του ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου, και από ότι μας είπε κάποια μοναχή της Μονής, είναι το μοναδικό δένδρο μυρτιάς στον κόσμο!
Όλοι φυσικά ξέρουμε, πως η μυρτιά είναι θάμνος, και όχι δένδρο!
Το δένδρο αυτό της «Αγίας Μυρτιάς», όπως την αποκαλούν οι μοναχές της Μονής , εντυπωσιάζει τον κάθε επισκέπτη. Σύμφωνα με την παράδοση, στις ρίζες του δένδρου υπάρχει η εικόνα της «Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας».
Ο κορμός και τα κλαριά μαρτυρούν την ηλικία του δένδρου το οποίο είναι υπέρ αιωνόβιο, δηλαδή από χιλίων ετών και πάνω!
Πολλά θαύματα έχουν γίνει κατά καιρούς, χάριν της Θείας Χάρις της Αγίας Μυρτιάς, για αυτό καθημερινά γίνονται παρακλήσεις από τις αδερφές της Μονής, και ακοίμητο καντήλι, μένει πάντα αναμμένο στη ρίζα του δένδρου!
Οι επισκέπτες θαυμάζουν το μεγαλείο και την ομορφιά του δένδρου, και το αποθανατίζουν φωτογραφίζοντας το. Φεύγοντας οι επισκέπτες συνήθως κόβουν ένα κλαράκι, για να το φυτέψουν, μήπως αποχτήσουν και εκείνοι ένα παρόμοιο δένδρο!
Άλλοι επισκέπτες παίρνουν μαζί τους σαν ενθύμιο, κάποιο σταυρουλάκι ξύλινο, από εκείνα που σκαλίζουν οι μοναχές, σαν φυλαχτό, και τα κρεμάνε στο δένδρο.
Πράγματι, εντυπωσιάζουν τα εκατοντάδες τάματα, που κρέμονται κάτω από το δένδρο, και είναι τα θαύματα σε αρρώστους, που με τη Χάρη του Άγιου αυτού δένδρου, έγιναν καλά.
Τα μέρτα, δηλαδή ο καρπός του δένδρου, είναι μεγάλα, εύρωστα και εντυπωσιακά, σαν μικρά άγρια αχλάδια!
Στις 24 Σεπτεμβρίου γίνεται πανηγύρι στο Μοναστήρι, και γιορτάζει η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα, αξίζει να επισκεφτεί κανείς το μοναστήρι αυτό, διότι βρίσκεται σε κάποιο υψόμετρο με σπουδαία θέα στη γύρω περιοχή, και είναι μόλις ένα χιλιόμετρο από το χωριό Βενεράτο.
Κείμενο – φωτογραφίες: Γεώργιος Χουστουλάκης
Πηγή: apopsilive.gr