Βρειτε μας στα Social Media
Διαφήμιση minoan

ΚΡΉΤΗ

Πήγαμε στο Φραγκοκάστελο όπου δεσπόζουν οι θρυλικοί Δροσουλίτες! | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το Φραγκοκάστελο βρίσκεται σε μια μικρή πεδιάδα νοτιοανατολικά των Λευκών Ορέων.

Εκεί βρίσκεται το διάσημο κάστρο των Φράγκων από την ενετική περίοδο και συνδεδεμένο με έναν από τους πλέον όμορφους θρύλους της Κρήτης.

Φωτορεπορτάζ της Ιωάννας Καψάλη

Συγκεκριμένα, ο θρύλος αυτός αφορά ένα φαινόμενο αντικατοπτρισμού που συμβαίνει σε ημέρες νηνεμίας και αποκαλείται “Δροσουλίτες“.  Άνθρωποι έχουν ισχυριστεί ότι τις πρωινές ώρες κάθε δεύτερου δεκαπενθήμερου του Μαΐου εμφανίζονται σκιές καβαλάρηδων στον κάμπο του Φραγκοκάστελλου, από τις γύρω ορεινότερες περιοχές, που οι ντόπιοι ονόμασαν “Δροσουλίτες” δηλαδή “μορφές της πρωινής δροσιάς”.

Η τοπική παράδοση συνδέει το φαινόμενο με τη φονική μάχη που διεξήχθη στην περιοχή τον Μάιο του 1828 ανάμεσα στους εξεγερμένους κατοίκους της περιοχής και σε τουρκικό στρατιωτικό σώμα. Λέγεται πως μια στρατιά από νεκρούς πολεμιστές προελαύνει προς τη θάλασσα πάνω απ΄ το Φραγκοκάστελο.

Το φρούριο χτίστηκε από του Ενετούς μεταξύ 1371 και 1374 για να προστατευτούν από τους ανυπότακτους Σφακιανούς και την πειρατεία. Τα οικοδομικά υλικά που χρησιμοποίησαν ήταν λαξευμένες πέτρες από τη διπλανή ερειπωμένη αρχαία πόλη Νικήτα.

Το Φραγκοκάστελο βρίσκεται στην νότια ακτή του νομού Χανίων, σχεδόν στα σύνορα με τον νομό Ρεθύμνου, στα Σφακιά της Κρήτης. Η απόσταση από τα Χανιά είναι 75 χιλιόμετρα και από την Χώρα Σφακίων 15 χιλιόμετρα.

Σήμερα, το φρούριο διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση και αποτελεί πόλο έλξης εκατοντάδων επισκεπτών επί καθημερινής βάσεως, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.

Γύρω από το βενετσιάνικο φρούριο διαδραματίστηκαν γεγονότα της ιστορίας τόσο κατά την περίοδο της βενετοκρατίας, όσο και την περίοδο της κατάκτησης της Κρήτης από τους Οθωμανούς.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ