ΚΡΉΤΗ
Κρήτη: Έχετε ακούσει για το Παλατάκι των Αορίων! | ΒΙΝΤΕΟ
Η Εθιά μπορεί να μην είναι από τα πιο γνωστά κρητικά χωριά, είναι όμως σίγουρα από τα πιο όμορφα.
Πρόκειται για ένα ορεινό χωριό στα Αστερούσια όρη, σε υψόμετρο 740 μέτρων, απέχει 58 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο και με βάση την απογραφή του 2001 έχει 32 κατοίκους, που ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και τη γεωργία.
Το όνομα του χωριού είναι φυτωνυμικής προέλευσης, όπως αρκετά χωριά της Κρήτης. Οι θρύλοι λένε για ένα μεγάλο δέντρο με πελώρια κλαδιά, που πρόσφερε τον ίσκιο του σε ντόπιους και περαστικούς, και κάτω από τη φυλλωσιά του στήνονταν φαγοπότια και γλέντια. Σήμερα δεν υπάρχουν τα ίχνη του θρυλικού αυτού δέντρου, παίρνοντας όμως τον ανηφορικό δρόμο που σκαρφαλώνει στο γυμνό πέτρινο βουνό πάνω από το Ροτάσι, η ματιά του επισκέπτη πέφτει πρώτα στα νεαρά καταπράσινα πεύκα που αλλάζουν απότομα το τοπίο.
Μέσα στο χωριό, ο επισκέπτης συναντά πέτρινα σπίτια, καλντερίμια για ατελείωτες βόλτες, εκκλησίες και η σημερινή όμορφη εικόνα του χωριού οφείλεται κατά πολύ στον Σύνδεσμο Ανάπλασης Εθιάς, που φύτεψε σε περιφραγμένη έκταση πολλές χιλιάδες δενδρύλια, ανάπλασε τους κοινόχρηστους χώρους και πλακόστρωσε τα στενάκια του χωριού. Επιπλέον, στην Εθιά μπορεί κανείς να βρει τις εκκλησίες του Προφήτη Ηλία, της Παναγίας, του Αγίου Γεωργίου, των Αγίων Πάντων και των Αγίων Αναργύρων και στο χωριό γίνεται κάθε χρόνο μεγάλο πανηγύρι προς τιμή του Προφήτη Ηλία. Στο κέντρο του χωριού κτίστηκε και εγκαινιάστηκε το 2007 ξενώνας προς τιμήν του Αγίου Ευμενίου, όπου φιλοξενούνται εκτός των άλλων και πολλές εκδηλώσεις που γίνονται με τη βοήθεια των φιλόξενων κατοίκων του
Ένα ντοκιμαντέρ για την ανάπλαση του χωριού Εθιά, στα Αστερούσια, από τους ίδιους τους κατοίκους του. Το χωριό ζωντάνεψε χωρίς κρατική στήριξη, από τους ντόπιους που, εκτός από τις οικονομίες τους, χρησιμοποίησαν δωρεές από τις κηδείες και τα μνημόσυνα όσων συγχωριανών τους έφευγαν από τη ζωή. Το ντοκιμαντέρ του Βασίλη Παναγιωτακόπουλου κέρδισε το 1ο βραβείο στον 1ο Διαγωνισμό Ταινιών Τεκμηρίωσης για το Περιβάλλον και την Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών, του Ιδρύματος Ανάπτυξης του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π. Ο διαγωνισμός ήταν αφιερωμένος στον Θόδωρο Αγγελόπουλο.
Πηγή:apopsilive.gr