ΚΡΉΤΗ
Παγκόσμια αναγνώριση για το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης!
Ένα Ίδρυμα που έχει βάλει την υπογραφή του σε ορισμένες από τις πιο σημαντικές στιγμές της επιστήμης σε παγκόσμια κλίμακα, που έχει μετατραπεί σε μια κυψέλη δημιουργικότητας και καινοτομίας, που έρχεται όλο και πιο κοντά στην κοινωνία, που αγκαλιάζει τους νέους ανθρώπους, που σχεδιάζει το μέλλον, που ανοίγει ξανά το δρόμο της επιστροφής στην Ελλάδα σε επιστήμονες που έχουν ξενιτευτεί και που συνεχίζει να “ξεκλειδώνει” ολοένα και μεγαλύτερα μυστικά από το διάστημα ως τη Γη και από τη μικροσκοπική ύλη ως τις απαρχές της ίδιας της Ιστορίας.
Τα 30 χρόνια του ΙΤΕ σηματοδοτούν μια νέα εποχή με ολοένα και καινούριους τομείς έρευνας, με όλο και πιο υψηλούς στόχους και με συνεχώς μεγαλύτερη καταξίωση στις πιο σημαντικές τεχνολογικές “περιοχές” αιχμής.
Η λίστα με τις βραβεύσεις, τα αριστεία, η επιβράβευση με χρηματοδοτικά προγράμματα και κυρίως η αναγνώριση από την κοινωνία και την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα είναι ατέλειωτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δημοσιεύσεις σε κορυφαία διεθνούς κύρους επιστημονικά περιοδικά στο διάστημα 2010-2014 έφτασαν τις 2.294, ενώ ο αριθμός των αναφορών στην ερευνητική δουλειά των Ινστιτούτων του ΙΤΕ το ίδιο διάστημα άγγιξε τις 20.029.
Εξίσου εντυπωσιακό είναι ότι με βάση τα οικονομικά στοιχεία της περιόδου 1983-2016 με κρατική επένδυση 46,13% (τακτικός προϋπολογισμός 18,10%, δημόσιες επενδύσεις και συγχρηματοδοτήσεις έργων 21,74% και εθνικά ανταγωνιστικά προγράμματα-ΕΣΠΑ, 6,29%) το ΙΤΕ κατάφερε να προσελκύσει έσοδα από εξωτερική χρηματοδότηση της τάξης του 53,87%, χωρίς να συνυπολογιστεί η αξία των υποδομών, του ερευνητικού έργου και του ανθρώπινου κεφαλαίου πάνω στο οποίο έχει επενδύσει τα μέγιστα το ΙΤΕ.
Στα εργαστήρια και τις δομές του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας απασχολούνται (με βάση τα στοιχεία ως τις 31/12/2016) 1.149 μέλη, 75 ερευνητές, 135 συνεργαζόμενα μέλη ΔΕΠ, 547 εξειδικευμένοι επιστήμονες, τεχνικό διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, 346 μέλη τακτικού προσωπικού, ενώ έχουν δοθεί 392 υποτροφίες το χρόνο (συμπεριλαμβανομένων των μεταδιδακτορικών).
Όμως η πιο καθοριστικής σημασίας επένδυση του ΙΤΕ είναι εκείνη που αφορά στο μέλλον με την προσπάθεια επιστροφής Ελλήνων επιστημόνων από το εξωτερικό ξανά στη χώρα, μαζί με την εξωστρέφειά του, που αποτελεί το νέο μεγάλο στοίχημα αναπτύσσοντας στρατηγικές συνεργασίας με τα άλλα Ιδρύματα του νησιού μας και τη διασύνδεση με την κοινωνία, φέρνοντας την έρευνα κοντά στον απλό κόσμο και αποδεικνύοντας τη σημασία που έχει για την καθημερινότητα και το μέλλον του.
Το ΙΤΕ έχει ήδη κατακτήσει μια θέση στην καρδιά των Κρητικών και κυρίως των νέων ανθρώπων, αποτελώντας το υγιές πρότυπο για το μέλλον, ένα μελίσσι απ’ όπου θα προκύψουν οι επιστήμονες τού αύριο, και έχει καταξιωθεί διεθνώς προσελκύοντας κονδύλια όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά ακόμα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, από ερευνητικά προγράμματα, με το σχετικό ποσοστό να φτάνει το εντυπωσιακό 36,7% του προϋπολογισμού του Ιδρύματος στο διάβα αυτών των τριών δεκαετιών.
Η στήριξή του στην τοπική κοινωνία αποτελεί μια άλλη σημαντική παράμετρο με ανοίγματα που έχουν οδηγήσει σε έσοδα από παραγωγικές δραστηριότητες της τάξης του 14,17% και εταιρείες τεχνοβλαστούς με συνεχή ανάπτυξη, ενώ ο ρόλος του ΙΤΕ σε σημαντικούς τομείς της ζωής, και κυρίως την υγεία, είναι επίσης κορυφαίος. Αξίζει να θυμηθούμε ενδεικτικά τη δωρεά που θα κάνει το Ίδρυμα ενός μηχανήματος που χωρίς υπερβολή θα σώσει ζωές και θα ανακουφίσει χιλιάδες ασθενείς, το ΡΕΤ/CT.
Σήμερα πλέον το ΙΤΕ έχει έξι ερευνητικά Ινστιτούτα με παρουσία σε τέσσερις πόλεις (Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Πάτρα, Ιωάννινα) και πιο συγκεκριμένα τα Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ), Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχολογίας (ΙΜΒΒ), Πληροφορικής (Ι.Π.), Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΕΧΜΗ), Υπολογιστικών Μαθηματικών (ΙΥΜ) και Μεσογειακών Σπουδών (ΙΜΣ). Επίσης μονάδες του ΙΤΕ δραστηριοποιούνται σε έξι πόλεις και πιο συγκεκριμένα οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης (ΠΕΚ) σε Ηράκλειο και Αθήνα, το Επιστημονικό & Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης στο Ηράκλειο, το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ σε Αθήνα, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Βόλο και το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα στον Ψηλορείτη.
Πηγή: www.neakriti.gr