Βρειτε μας στα Social Media

XANIA

Καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση βιασμού του 19χρονου – Συγκλονίζουν νέες μαρτυρίες

Δημοσιεύτηκε

στις

βιασμός
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την υπόθεση της κατ’ εξακολούθηση σωματικής – ψυχικής κακοποίησης μα -και σύμφωνα με την ιατροδικαστική και ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη – βιασμού του 19χρονου σήμερα Γιάννη, από τις Βουκολιές Χανίων.

Τι λένε οι άνθρωποι που γνωρίζουν και βοηθούν τον Γιάννη – Η ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη

Στην ΕΡΤ Χανίων μίλησαν άνθρωποι που γνωρίζουν τον Γιάννη από παιδί, που παρακολουθούσαν ανήσυχοι την εγκατάλειψη, την κακομεταχείριση και, τελικά την κακοποίηση που έχει υποστεί ένα παιδί, που σύμφωνα με το ψυχιατρικό πόρισμα της 15ης Ιουλίου 2021: «…πάσχει από μέτρια νοητική στέρηση.

Δεν εμφανίζει διαταραχές του συναισθήματος, ούτε ψυχωσικές εκδηλώσεις. Κατά την προφορική εξέταση επιβεβαίωσε πλήρως τις αναφορές των κοινωνικών υπηρεσιών σχετικά με την τραυματική παρά φύσει σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη προ τετραετίας περίπου από….».

Στο πόρισμα ο ψυχίατρος τονίζει ότι «ο δείκτης νοημοσύνης του δεν τον βοηθά στην αυτοπροστασία του από παρόμοια συμβάντα, αλλά και ότι ενδεχομένως να αποκρύψει τα ανωτέρω συμβάντα, προκειμένου να διαφυλάξει την όποια σχέση έχει με τον πατέρα του».

Ο Γιάννης έμεινε μόνος με τον πατέρα και τον παππού του από την τρυφερή νηπιακή του ηλικία, λέει ένας από τους ανθρώπους που τον έχει γνωρίσει. Δεν μεγάλωσε στο σπίτι του, αλλά στα σπίτια γειτόνων που του πρόσφεραν ένα ρούχο, ένα γάλα και ένα ζεστό πιάτο φαΐ…

Όσο μεγάλωνε ο Γιάννης, τόσο τα σημάδια της κακοποίησης γίνονταν πιο εμφανή, τόσο ο ίδιος απέφευγε το «σπίτι» του…

Ένα παιδί που κοιμόταν σε ένα παλιό, ρημαγμένο αυτοκίνητο, πάνω σε ελιές, στα χωράφια, στην αυλή του σχολείου του χωριού. Ένα παιδί που είναι ευγενικό και καλοσυνάτο, ένα παιδί που του αρέσει να βοηθά και που αποζητούσε απεγνωσμένα πολλές φορές, μια ζεστή κουβέντα, την αίσθηση ότι κάποιος το αγαπά.

Ένα αγόρι που ζούσε με τον φόβο της τιμωρίας και με τη λαχτάρα να ζήσει μακριά από όλα αυτά που τον στοίχειωναν κάθε στιγμή.

Πόσοι και ποιοι είναι οι δράστες κακοποίησης του 19χρονου;

Ο Γιάννης έχει μιλήσει για την σεξουαλική κακοποίηση που έχει υποστεί από περισσότερους από δύο – τρεις ενήλικες. Οι καταθέσεις του, στις κοινωνικές υπηρεσίες, στον ψυχίατρο, στον ψυχολόγο, στην αστυνομία και στον εισαγγελέα είναι σαφείς, χωρίς ανακρίβειες ή αντιφάσεις.

Και ενώ για την υπόθεση έχουν κληθεί να καταθέσουν στην Ασφάλεια δύο ιερείς, ενώ έχει ήδη προφυλακιστεί ο πατέρας του -για ενδοοικογενειακή βία- και ο 67χρονος φίλος του για τον κατ’ εξακολούθηση βιασμό του ανυπεράσπιστου Γιάννη, οι άνθρωποι που νοιάζονται γι αυτόν, ζητούν να μην υπάρξει συγκάλυψη, να μην ξεχαστεί αυτή η ιστορία.

Πότε άρχισε ο Γιάννης να μιλά για τα βασανιστήριά του;

Ήταν Μεγάλη Πέμπτη πέρυσι το Πάσχα, όταν ο Γιάννης άρχισε να μιλά για την πολλαπλή, απερίγραπτη, σεξουαλική, σωματική και ψυχολογική κακοποίησή του.

Τί ήταν αυτό που τον ώθησε;

Ίσως η επίγνωση, όσο μεγάλωνε, ότι κάποιοι τον χρησιμοποιούσαν σαν σκεύος.
Ίσως γιατί δεν είχε άλλη αντοχή.
Ίσως γιατί πια φοβόταν ακόμα και για τη ζωή του.

Σε σχετικό υπηρεσιακό έγγραφο με ημερομηνία 09/08/21, το παιδί ανέφερε ότι «ο…. συχνά τον επιβίβαζε στο αυτοκίνητό του, από το σπίτι του στην Γλώσσα και τον οδηγούσε σε άλλο, στον Ταυρωνίτη. Εκεί βρισκόταν ο εφημέριος των… και ο αδερφός του (που σύμφωνα με τις περιγραφές πρόκειται επίσης για ΑΜΕΑ).

Μετά από λίγο ερχόταν και ο… επίσης ιερέας, και εναλλασσόμενα αυτά τα τέσσερα πρόσωπα τον κακοποιούσαν σεξουαλικά. Μετά το πέρας των πράξεων αυτών, τον απειλούσαν προκειμένου να μην αποκαλύψει όλα αυτά, καθώς, όπως ισχυρίζεται του έλεγαν ότι «θα τον σταυρώσουν σαν τον Χριστό και θα τον κάψουν ζωντανό σαν τον Ιούδα».

Μήνυση σε βάρος του παιδιού για… συκοφαντική δυσφήμιση

Και ενώ ο 19χρονος βρίσκεται ήδη σε ασφαλή χώρο, δύο από τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους σε σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος του, φαίνεται ότι κατέθεσαν μήνυση στον Γιάννη με την κατηγορία της… συκοφαντικής δυσφήμισης!

Πώς έγινε γνωστή η υπόθεση

Η πιο πρόσφατη ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία (16/06/64) που ανέφερε ότι το παιδί διαμένει μόνο με τον πατέρα του, καθώς είναι διαζευγμένος και ότι είχε πληροφορίες ότι για παραμέληση και σωματική κακοποίηση, στάθηκε η αιτία, το παιδί να απομακρυνθεί από ένα περιβάλλον που κάθε άλλο παρά οικογενειακό θυμίζει. Συγκεκριμένα, ο καταγγέλλων ανέφερε στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Πλατανιά ότι ο πατέρας είναι αλκοολικός, ενώ πριν δύο χρόνια περίπου ο Γιάννης κακοποιήθηκε και σεξουαλικά (παρά φύση) από άτομο εκτός του οικογενειακού του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο με αιμορραγία.

Έγγραφα «φωτιά» για τον διαχρονικό βασανισμό του 19χρονου

Τα έγγραφα των κοινωνικών υπηρεσιών και των ειδικών που πραγματοποίησαν αυτοψία στο «σπίτι» που έμενε το παιδί, είναι αποκαλυπτικά των άθλιων συνθηκών που διαβιούσε επί σειρά ετών ο Γιάννης.

Αποτροπιασμό προκαλεί το γεγονός, ότι αντίστοιχες καταγγελίες υπήρξαν το 2011, 2013, 2014 και 2017 (!) χωρίς ωστόσο να υπάρξει αποτέλεσμα.

Στις 28 Ιουνίου, αποστέλλεται στην εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων, το πόρισμα της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Πλατανιά, μετά από αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του παιδιού.

«Το σπίτι φανερά παραμελημένο, με έντονη ρυπαρότητα εντός και εκτός αυτού, με λιγοστά και σπασμένα έπιπλα, έδινε την εικόνα εγκαταλελειμμένης οικίας, χωρίς ανθρώπινη παρουσία σε αυτό.

Στην αυτοψία του εσωτερικού χώρου, παρατηρήσαμε πληθώρα σκουπιδιών και ακατάλληλων προς κατανάλωση τροφίμων. Το δωμάτιο του Γιάννη είχε πολύ υγρασία και υπήρχε μέσα μόνο ένα παλιό κρεβάτι, χωρίς στρώμα, μόνο με τις τάβλες και μία μάλλινη κουβέρτα που κάλυπτε τη μισή επιφάνεια του κρεβατιού και λειτουργούσε ως στρώμα».

Στο ίδιο πόρισμα, γίνεται εκτενής αναφορά τόσο στην στάση του (προφυλακισμένου σήμερα) πατέρα του παιδιού, όσο και του ίδιου, αφού ήταν προφανές ότι φοβόταν να μιλήσει.

Η κοινωνική λειτουργός, περιγράφει την προσωπική συνομιλία που είχε με το παιδί, αποχωρώντας από το σπίτι: «Διστακτικός και πολύ φοβισμένος αρχικά μας εξομολογήθηκε, ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά προ 3-4 ετών (όντας τότε ανήλικος, περίπου 14 ετών), από άτομο που κατονόμασε, στην αγροτική κατοικία του τελευταίου».

Αφού περιγράφεται πώς το παιδί πείσθηκε από τον φερόμενο ως δράστη να τον ακολουθήσει, έρχεται η εφιαλτική περιγραφή του θύματος: «Το γύμνωσε και το κακοποίησε σεξουαλικά για περίπου 20 λεπτά. Το παιδί μάταια προσπάθησε να αμυνθεί, φώναζε, έκλαιγε και εκλιπαρούσε να το αφήσει…».

«Με την ολοκλήρωση της αποτρόπαιης πράξης, το παιδί αιμόφυρτο επέστρεψε στο σπίτι του, αναφέροντας στον πατέρα του ό,τι είχε συμβεί. Ημιλιπόθυμο, μεταφέρθηκε από τον πατέρα του σε δύο νοσοκομεία με ακατάσχετη αιμορραγία. «ήμουν σχεδόν νεκρός…»

Στο νοσοκομείο μας είπε ότι εξήγησε στους γιατρούς τι ακριβώς συνέβη, παρόλα αυτά δεν νοσηλεύτηκε, γεγονός που μας προκαλεί πολλά ερωτηματικά», σημειώνουν στο πόρισμά τους οι κοινωνικοί λειτουργοί.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Γιάννης είχε μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Χανίων στις 26 Φεβρουαρίου του 2017, αλλά ο συνοδός έσπευσε να τον πάρει πριν να εξεταστεί από τους γιατρούς, αφού στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Ιδρύματος, φαίνεται ότι πήγε στις 11:10, για να αποχωρήσει στις 11:20, χωρίς φυσικά αιτιολογία αποχώρησης!

Ο Γιάννης σήμερα είναι ένας νέος που αρχίζει να ελπίζει

Η κοινωνική λειτουργός της Ομάδας Προστασίας Ανηλίκων Δήμου Πλατανιά, με ενημερωτικό της έγγραφο προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χανίων και ημερομηνία, 29 Σεπτεμβρίου 2021, περιγράφει τη θεαματική βελτίωση της ψυχολογίας του 19χρονου παιδιού που έχει ξεκινήσει τα μαθήματά του σε Ειδικό Γυμνάσιο, αλλά και τις συνθήκες διαβίωσής του: «Με «φιλοξένησε» στον προσωπικό του χώρο, όπου πρέπει να ομολογήσω, ότι εξεπλάγην!. Καθαριότητα, τάξη, χαρούμενα χρώματα, κλιματισμός, τηλεόραση, θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν το δωμάτιο σαν ένα «μικρό παράδεισο», σε σχέση με το ανύπαρκτο οικογενειακό και οικιακό περιβάλλον που βίωνε τόσα χρόνια…».

Η κοινωνική λειτουργός τον περιγράφει ως πολύ χαρούμενο, με μάτια που λάμπουν με καθαρά ρούχα και με εμφανή την αύξηση βάρους.

«Όπως μου είπε εμπιστευτικά, «βρήκα επιτέλους την ησυχία μου… Έχω κανονικό κρεβάτι, τηλεόραση στο δωμάτιό μου, κλιματιστικό και δεν βρωμάω!».

Πηγή: ertnews.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ