Βρειτε μας στα Social Media
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

87 Shares

Οι περισσότεροι κρητικοί και μη γνωρίζουν τα πιο διάσημα μέρη του νησιού. Μεγάλες πόλεις και χωριά, εντυπωσιακές παραλίες και άλλα πολλά αξιοθέατα με ιστορικό και φυσικό ενδιαφέρον. Ωστόσο, πολλά είναι ακόμη εκείνα τα μέρη που έχουν επισκεφτεί λίγοι και «κρύβουν» ομορφιές και άλλες αξίες. Ένα από αυτά είναι σίγουρα το ακρωτήριο Σπάθα, το βορειότερο έδαφος της Κρήτης που έχει σύγχρονη ιστορία και ιδιαίτερο συμβολισμό.

Γράφει ο Αντώνης Τσαλίκης για το Daynight.gr

Το Ακρωτήριο Σπάθα που βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του Νομού Χανίων, «εισχωρεί» στο Κρητικό Πέλαγος προς το Βορρά έχοντας συνολικό μήκος 25 χιλιομέτρων. Η ονομασία «Σπάθα» προέρχεται από το γεγονός πως αν το κοιτάξεις από ψηλά από αεροπλάνο μοιάζει με σπαθί. Όσοι έχουν βρεθεί στο ευρύτερο τοπίο, γνωρίζουν πως αποτελεί ένα σημείο πολύ κακοτράχαλο από άποψη εδάφους αλλά παράλληλα και αξεπέραστης άγριας ομορφιάς.

Οι λίγες πεδινές περιοχές μικρής έκτασης σε συνδυασμό με τη θέα στο βαθύ μπλε της θάλασσας, συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο. Δεν είναι τυχαίο βεβαίως ότι η περιοχή είναι κηρυγμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους Νatura. Πέρα από την φυσική ομορφιά του, το ακρωτήριο Σπάθα όπως είπαμε όμως έχει ιστορία και συμβολισμό.

Το βόρειο αυτό άκρο τη Κρήτης όπως είναι λογικό αποτελούσε ανέκαθεν στρατηγικό σημείο και αυτό δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο στους Γερμανούς κατακτητές κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Γερμανοί εγκατέστησαν ένα μεγάλο σύμπλεγμα από πολυβόλα, οχυρωματικά έργα, κανόνια, παρατηρητήρια, στοές, κ.α. τα οποία στοιχειώνουν ακόμη την απόμερη αυτή περιοχή. Σε όποιον μάλιστα φτάσει μέχρι την άκρη, δέος προκαλούν οι γιγάντιες βάσεις των κανονιών που ελέγχαν την περίοδο του πολέμου το πέρασμα των Κυθήρων.

Το ακρωτήρι εκτός από την άγρια ομορφιά που ανέκαθεν είχε και την ιστορική σημασία τον προηγούμενο αιώνα, τις τελευταίες δεκαετίες έχει αποκτήσει και συμβολικό χαρακτήρα όπως φαίνεται και από την δεύτερη ονομασία του. Ονομάστηκε «Ακρωτήριο της Ειρήνης» μετά την πρωτοβουλία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίου να γίνει σε εκείνο το σημείο συνάντηση ηγετών παγκοσμίου κύρους με κεντρικό θέμα την Παγκόσμια Ειρήνη.

Ένας από τους αμέτρητους λάτρεις των τοπίων της Κρήτης έφτασε μέχρι ακρωτήριο Σπάθα και κατέγραψε μοναδικά εναέρια πλάνα γύρω από την ιστορική αυτή «γωνιά» του νησιού.

Το αποτέλεσμα, ένα εξαιρετικό βίντεο στο youtube κανάλι Subatour…

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση CRETANPHYSIS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap