ΚΡΉΤΗ
Αυτός είναι ο πρώτος Κρητικός αστροναύτης που ετοιμάζεται να κατακτήσει το διάστημα !
Η πρώτη αποστολή στο διάστημα από την Κρήτη δεν αποτελεί πλέον ένα όνειρο!
Μια ομάδα φοιτητών στη Κρήτη, ασχολείται με ένα πρότζεκτ, το Cretan Astronaut, στο οποίο ετοιμάζουν τον πρώτο Κρητικό Αστροναύτη που θα πετάξει και θα κατακτήσει το διάστημα! Ο Βασίλης Κόττας, Marketing and Communications Manager του πρότζεκτ μίλησε για το καινοτόμο και πρωτοποριακό αυτό εγχείρημα.
Τι είναι ο Cretan Astronaut; Τι ακριβώς είναι το πρότζεκτ αυτό; Ποια είναι τα άτομα που κρύβονται πίσω από το όλο εγχείρημα;
Η ομάδα του Cretan Astronaut είναι μια ομάδα νέων, οι οποίοι στόχο έχουν να “κατακτήσουν” το διάστημα. Αλλά πιο συγκεκριμένα, είναι μια ‘επένδυση’ στο χώρο των Τεχνολογιών Αεροδιαστημικής, ένας χώρος ανεξερεύνητος μέχρι τώρα στην Κρήτη και την Ελλάδα. Πρώτο εγχείρημα της ομάδας, αφορά την αποστολή ενός καινοτόμου σκάφους με τη βοήθεια ενός μετεωρολογικού μπαλονιού μέχρι τη στρατόσφαιρα. Το ταξίδι αυτό θα καταγραφεί με μια κάμερα γωνίας λήψης 360 μοιρών και πρωταγωνιστής η μινιατούρα του Κρητικού Αστροναύτη (Cretan Astronaut).
Το εγχείρημά μας έχει παρουσιαστεί σε τρία τηλεοπτικά κανάλια, ενώ αρκετές είναι και οι online δημοσιεύσεις δελτίων τύπου από γνωστούς ιστότοπους. Επίσης έχει συμμετάσχει σε συνέδρια επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, όπως το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Startup Europe Week Crete και το TedxUOC.
Φυσικά, ένα τέτοιο πρότζεκτ απαιτεί τεχνογνωσία και ικανότητες διαχείρισης. Το πρώτο κομμάτι το έχουν αναλάβει ο Δημήτρης Θεοδοσίου, με καθήκοντα Manufacturing Engineer, δηλαδή σχεδιασμός και κατασκευή όλων των μηχανικών μερών του σκάφους, καθώς και τον Αλέξανδρο Πουπάκη, με καθήκοντα Chief Technology Officer, δηλαδή σχεδιασμός, κατασκευή και επίβλεψη όλων των διαδικασιών σχετικά με τα ηλεκτρονικά μέρη του σκάφους. Στο δεύτερο απαραίτητο κομμάτι, εγώ (Βασίλειος Κόττας), με καθήκοντα Marketing and Communications Manager, πιο συγκεκριμένα διαχείριση των Social Media, της επαφής με φορείς επικοινωνίας και χορηγούς, η Μαρία Μετοχιανάκη, με καθήκοντα Project Administrator και Marketing Assistant, πιο συγκεκριμένα οργάνωση των εργασιών, δημιουργία χρονοδιαγράμματος και συνεργάζεται με εμένα στον τομέα της επικοινωνίας της πρώτης αποστολής στο διάστημα από την Κρήτη. Tα γραφικά και το web design έχουν γίνει από τον Γιάννη Αντωνίου, Art Director της ομάδας μας.
Πολύ σημαντική είναι η βοήθεια του Θάνου Παράσχου από τον Youth Entrepreneurship Club, που μας παρέχει τις απαραίτητες κατευθύνσεις για την ανάπτυξη του πρότζεκτ, επιβλέπει το έργο, δίνει το απαραίτητο κίνητρο για να εργαστούμε σκληρά και διαθέτει στην ομάδα τις γνώσεις και το δίκτυο, αναγκαία συστατικά, για την πραγματοποίηση του πρότζεκτ.
Ποια ήταν η ιδέα, η έμπνευση πίσω από την δημιουργία αυτού του πρότζεκτ;
Εμπνευστές του εγχειρήματος είναι ο Δημήτρης και ο Θάνος, οι οποίοι είχαν την ιδέα να φτάσουν μέχρι το διάστημα, να αποτελέσουν την εξαίρεση από τον κανόνα ως φοιτητές και να μυήσουν αργότερα και εμάς τους υπόλοιπους.
Παρόλα αυτά, οι στόχοι μας ως ομάδα είναι οι εξής, τους οποίους θα αναφέρω από το γενικό προς το ειδικό:
Η τοποθέτηση της Κρήτης στον παγκόσμιο χάρτη του τομέα της Αεροδιαστημικής. Η έμπνευση και επιρροή στην τοπική κοινωνία, ότι στην Ελλάδα της κρίσης, οι νέοι καινοτομούν και επιτυγχάνουν Η γνωριμία και ενασχόλησή μας με την Αεροδιαστημική Η μείωση του κόστους αυτού του είδους πτήσεων, δημιουργώντας μια διάταξη η οποία είναι πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμη. Τέτοιες πτήσεις πραγματοποιούνται από όλες τις μετεωρολογικές εταιρείες όπως την ΕΜΥ, ακόμα και την NASA. Πώς ακριβώς έχει σχεδιαστεί να πραγματοποιηθεί η πτήση στο διάστημα; Ποιος θα είναι ο μηχανισμός; Σε τι υψόμετρο υπολογίζεται πως θα φτάσει;
Για να κατανοήσετε καλύτερα και να δημιουργήσετε μια εικόνα θα σας περιγράψω τα κομμάτια του σκάφους από κάτω προς τα πάνω.
Αρχικά, θα βρίσκεται η φιγούρα του Κρητικού Αστροναύτη, η οποία θα συνδέεται με το σκάφος, με μια ράβδο. Η κάμερα 360 μοιρών, προστατευόμενη από μια ειδική θήκη, θα είναι προσαρτημένη στο σκάφος. Το σκάφος αυτό είναι, ουσιαστικά, ένα μικρό κιβώτιο στο οποίο θα εμπεριέχονται τα ηλεκτρονικά του σκάφους για τις μετεωρολογικές μετρήσεις, η κεραία τηλεπικοινωνίας και ο υπολογιστής πτήσης του σκάφους, ενσωματωμένα σε μια πλακέτα. Συνεχίζοντας θα υπάρχει ένα μικρό αλεξίπτωτο, απαραίτητο για την ομαλή προσεδάφιση του σκάφους. Τέλος θα υπάρχει ένα μετεωρολογικό μπαλόνι που θα περιέχει ήλιο για την ανύψωση της διάταξης. Το μπαλόνι θα προσπαθήσουμε να το διατηρήσουμε ανέπαφο για μελλοντικές αποστολές χρησιμοποιώντας μία βαλβίδα για την εκκένωσή του σε ένα προκαθορισμένο υψόμετρο.
Η πτήση σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί από ένα μέρος στο οποίο δεν υπάρχουν εμπόδια κατά την εκτόξευση του σκάφους. Ένα πιθανό σημείο είναι ο Κίσσαμος στα Χανιά, αρκετά μακρυά από το αεροδρόμιο. Ο επιθυμητός καιρός είναι μια ηλιόλουστη μέρα, χωρίς αέρα. Το υψόμετρο στο οποίο στοχεύουμε να φτάσει ο Κρητικός Αστροναύτης είναι 30.000 μέτρα και η πτήση θα διαρκέσει περίπου δύο ώρες.
Πώς εμπνευστήκατε την φιγούρα του Κρητικού Αστροναύτη;
Η ιδέα πίσω από την φιγούρα ήταν ακριβώς όπως είναι ο τίτλος του πρότζεκτ ένας Κρητικός Αστροναύτης. Εκεί σταματήσαμε εμείς και ανέλαβε ο Γιάννης Αντωνίου, ο γραφίστας και Web designer της ομάδας.
Αυτό που δημιούργησε είναι μια φιγούρα με κλασσική στολή αστροναύτη, της οποίας το πρόσωπο θυμίζει έναν λεβέντη μουστακαλή Κρητικό.
Πες μας δυο λόγια και για την υποστήριξη του YEC (Youth Entrepreneurship Club) στο πρότζεκτ, όπως αναφέρθηκες και πιο πριν.
Ο Youth Entrepreneurship Club (Σύλλογος Νεανικής Επιχειρηματικότητας) (YEC) θα μπορούσε να παρομοιαστεί ως η κόλλα της ομάδας. Το σημείο έναρξης και το σημείο αναφοράς μας, αποτελεί ο YEC. Τι εννοώ με αυτό;
Όλοι μας γνωριστήκαμε χάρη κάποιας ενασχόλησης με τον YEC. Ο Θάνος, συνιδρυτής του YEC, ο Δημήτρης ένα από τα πρώτα μέλη, εγώ πραγματοποίησα την πρακτική μου άσκηση το περασμένο καλοκαίρι, ο Γιάννης πραγματοποίησε την πρακτική του σε συνεργαζόμενο φορέα του Οργανισμού, η Μαρία πήρε μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του YEC School of Innovation & Entrepreneurship και ο Αλέξανδρος είχε πάρει μέρος σε ενημερωτική δράση του.
Ο Youth Entrepreneurship Club έχει τη δυνατότητα και το υπόβαθρο να υποστηρίξει το εγχείρημα αυτό. Καθώς βεβαίως και η ανεκτίμητη βοήθεια του Θάνου στο πρότζεκτ λόγω των γνώσεών του στο χώρο της επιχειρηματικότητας.
Πόσο καιρό σας πήρε να ετοιμάσετε την πτήση του Κρητικού Αστροναύτη και πότε αναμένεται να πραγματοποιηθεί με το καλό;
Τον σχεδιασμό της αποστολής τον ξεκινήσαμε τον Ιούνιο του 2017. Όλοι μας και ιδιαίτερα τα παιδιά στο κατασκευαστικό κομμάτι, έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα να φτάσουμε σε ένα στάδιο στο οποίο μπορούμε να λέμε ότι η πρώτη αποστολή στο διάστημα από την Κρήτη δεν αποτελεί πλέον ένα όνειρο αλλά ένα υπαρκτό σχεδόν ολοκληρωμένο πρότζεκτ.
Εάν δεν δημιουργηθούν παραπάνω καθυστερήσεις (αστοχίες εξοπλισμού, καιρός κτλ.) ευελπιστούμε ότι μέσα στον επόμενο μήνα η πρώτη αποστολή θα είναι έτοιμη και ο πρώτος Κρητικός Αστροναύτης που θα πάει στο διάστημα θα είναι γεγονός.
Γιατί θα προέτρεπες κάποιον νέο να ασχοληθεί με πρότζεκτ αντίστοιχο του Κρητικού Αστροναύτη;
Για την απόκτηση εμπειρίας Για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας του Για εντρύφηση σε κλάδο που ενδιαφέρεται Για την καλλιέργεια της ομαδικότητας και συνεργασίας Για την επίλυση προβλημάτων κατά τη διάρκεια του πρότζεκτ Προσωπική πρόκληση για την επίτευξη των στόχων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα Για το Cretan Astronaut μίλησε και ο Ιδρυτής του YEC, Θάνος Παράσχος: Ως Youth Entrepreneurship Club ειμαστε περήφανοι που υποστηρίζουμε την ομάδα του Κρητικού Αστροναύτη. Έτσι συνεισφέρουμε έμπρακτα στην υλοποίηση της ιδέας και του οράματος της ομάδας, βοηθώντας την να μάθει να ξεπερνά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που υπάρχουν, δημιουργώντας υπεραξία στην τοπική κοινωνία. Δημιουργώντας από την Ελλάδα για όλο τον κόσμο!