Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Αναδεικνύονται διεθνώς Χρυσή, Σελάκανο και όρος Θρύπτη

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την ερχόμενη Κυριακή φτάνει στην Ιεράπετρα ένας ειδικός επιστήμονας στη χαρτογράφηση, που θα επισκεφτεί τη νήσο Χρυσή, το Σελάκανο και το όρος Θρυπτή για να χαρτογραφήσει  περιοχές και φυσικά μνημεία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Η δράση αυτή εντάσσεται στα  πλαίσια του προγράμματος: «Φυσικό περιβάλλον και καινοτόμες δράσεις» του Πράσινου Ταμείου – Μέτρο «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες», που έχει αναλάβει η Διεθνής Οργάνωση Βιοπολιτικής, σε συνεργασία με το Ν.Π.Δ.Δ. «Περιβάλλον» του Δήμου Ιεράπετρας, με στόχο την προβολή και διάσωση του ιδιαίτερου φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.

«Το έργο με τίτλο «Φυσικό περιβάλλον Ιεράπετρας και Καινοτόμες δράσεις στον Βιοτουρισμό» στοχεύει επίσης στην ανάπτυξη και εφαρμογή του Βιοτουρισμού ως καινοτόμου περιβαλλοντικής πολιτικής για την διαχείριση των φυσικών μνημείων περιοχών του Δήμου Ιεράπετρας που παρουσιάζουν ειδικό περιβαλλοντικό ενδιαφέρον», μας λέει ο πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. «Περιβάλλον» Ιεράπετρας κ. Μιχάλης Σπυριδάκης (κτηνίατρος).

Η διεθνής Οργάνωση Βιοπολιτικής διαφημίζει και προβάλει την Ιεράπετρα αναφέροντας στην ιστοσελίδα της, ότι, «ο Δήμος Ιεράπετρας βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του Νομού Λασιθίου. Τόπος εξαίσιας φυσικής ομορφιάς, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, περιοχές υψηλής οικολογικής αξίας και προστατευόμενες περιοχές ΝΑTURA 2000 όπως: τη Νήσο Χρυσή (Γαϊδουρονήσι), έναν κατάσπαρτο τόπο με κέδρους και χρυσές αμμουδιές που φιλοξενεί περισσότερα από 120 είδη μεταναστευτικών πουλιών, τη μοναδική κοιλάδα του Σελάκανου, που συγκαταλέγεται σε ένα απ’ τα σπουδαιότερα πευκόφυτα οικοσυστήματα της Μεσογείου, καθώς και τη Λίμνη Μπραμιανών που αποτελεί έναν απ’ τους σημαντικότερους σταθμούς αποδημητικών πουλιών της Νότιας Ευρώπης. Τη μοναδικότητα της περιοχής συμπληρώνουν σπήλαια και φαράγγια, όπως εκείνο του Χα, με καταπληκτικούς γεωλογικούς σχηματισμούς, καθώς και υπέροχα δάση και εντυπωσιακές οροσειρές, όπως για παράδειγμα το όρος Θρυπτή».

Δυστυχώς, η περιοχή δέχεται έντονες φυσικές αλλά και ανθρωπογενείς πιέσεις, ειδικά κατά τη θερινή περίοδο, οι οποίες οδηγούν σε πολλές περιπτώσεις σε μη αναστρέψιμη υποβάθμιση. Ολοένα και περισσότερες έρευνες καταδεικνύουν την ανάγκη ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης για την ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων της περιοχής, όπως και την ανάπτυξη μηχανισμών πρόληψης, παρακολούθησης και ελέγχου των αρνητικών επιπτώσεων.

Ο εναλλακτικός τουρισμός

Η προσέγγιση του Βιοτουρισμού – τουρισμός που σέβεται τον βίο και το περιβάλλον –  είναι ένα καινοτόμο μοντέλο ανάπτυξης, για την διαχείριση περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και αποτελεί μία σημαντική διάσταση για το μέλλον.

«Με κοινή συνισταμένη την βιώσιμη διαχείριση του φυσικού πλούτου,  και έχοντας κατασταλάξει πια ότι, θα πρέπει να στραφούμε σε εναλλακτικές μορφές Τουρισμού,  έχουμε πειστεί ότι , ο Βιοτουρισμός, προάγει θετικές συνέργειες της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, οι οποίες είναι αλληλένδετες και με άλλους αναπτυξιακούς τομείς όπως ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, το εμπόριο αλλά και η αλιεία, η κτηνοτροφία, η γεωργία. Επιπλέον, η προστασία του περιβάλλοντος διαμέσου του βιοτουρισμού, αναβαθμίζει το ίδιο το τουριστικό προϊόν και συμβάλλει στην διεύρυνση των ευκαιριών και των δυνατοτήτων αξιοποίησης και προβολής του τουριστικού δυναμικού. Με αυτόν τον τρόπο αμβλύνονται οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από το μαζικό τουρισμό και αυξάνονται τα οικονομικά οφέλη για την τοπική κοινωνία, ενώ δημιουργούνται και περαιτέρω κίνητρα για την προστασία και διαφύλαξη της περιοχής», προσθέτει ο κ Μιχάλης Σπυριδάκης.

Η υλοποίηση  αυτού του προγράμματος στην Ιεράπετρα, προϋπολογισμού 50.000 ευρώ, έχει ξεκινήσει από πέρυσι και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Φεβρουάριο του 2019.

Στις δράσεις που έχουν σχεδιαστεί περιλαμβάνονται:

  1. Ένα κιόσκι πληροφοριών στο κέντρο της Ιεράπετρας.
  2. Δημιουργία εφαρμογής κινητών τηλεφώνων για τον βιοτουρισμό.
  3. Πρόγραμμα ηλεκτρονικής μάθησης έξι εβδομάδων.
  4. Οδηγός βιοτουρισμού (έντυπη και ηλεκτρονική μορφή) στα Ελληνικά και Αγγλικά.
  5. Χάρτης βιοτουρισμού στα Ελληνικά και τα Αγγλικά.
  6. Τρία διαφημιστικά βίντεο στα Ελληνικά και τα Αγγλικά.
  7. Συνέδριο-Ημερίδα και συνέντευξη Τύπου στην Ιεράπετρα, και
  8. Πολιτιστική έκθεση στην Ιεράπετρα.
Από: Πετάσης Νίκος
Πηγή: neakriti.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ