ΚΡΉΤΗ
Αλλαγή φύλου με δικαστική απόφαση στο Ηράκλειο
Γεννήθηκε κορίτσι όμως ποτέ δεν αισθάνθηκε έτσι. Από τότε που θυμάται τον εαυτό του ήξερε ότι είναι αγόρι. Ποτέ δεν αμφέβαλε γι’ αυτό. Πέρασε επώδυνα παιδικά και εφηβικά χρόνια και δύσκολη ενηλικίωση. Του άρεσε να φοράει παντελόνια, να παίζει playmobil και να κάνει ποδήλατο. Τις κούκλες τις απεχθανόταν. Τις αποκεφάλιζε, όπως περιγράφει ο ίδιος χαρακτηριστικά στην «Π». Ήθελε να συναναστρέφεται μόνο με αγόρια και ένιωθε έλξη για τα κορίτσια. Όσο μεγάλωνε και έβλεπε το σώμα του να αλλάζει, τρελαινόταν.
Του έφταιγαν όλοι και όλα. Δεν μπορούσε να το δεχθεί, ένιωθε μίσος για τον ίδιο του τον εαυτό και προσπαθούσε με κάθε τρόπο να «θάψει» τα θηλυκά χαρακτηριστικά του. Δεν υπήρχε ισορροπία στη ζωή του παρά μόνο ντροπή και απομόνωση…Περίεργα βλέμματα και ψίθυροι…Μεγάλωσε, σπούδασε σε ένα δύσκολο αντικείμενο, προσπάθησε να ανοίξει τα φτερά του, όμως πάντα σκόνταφτε σε ένα μεγάλο αλλά…Σε ό,τι και να έκανε στην καθημερινότητα του, από το να συστηθεί σε κάποιον άγνωστο, να κάνει μία νέα γνωριμία, μία συναλλαγή σε τράπεζα ή δημόσια υπηρεσία, να ταξιδέψει αεροπορικώς μέχρι να στείλει βιογραφικό για την δουλειά του, τον καθόριζε η θηλυκή του ταυτότητα και όχι το πώς αισθανόταν ή το πώς έδειχνε εμφανισιακά. Είχε κλειστεί στον εαυτό του και είχε απομονωθεί στο σπίτι του. Απέφευγε να κάνει νέες γνωριμίες για να μην συστήνεται και «καθηλώθηκε» επαγγελματικά ακριβώς για τους ίδιους λόγους.
«Έσπασε» τα δεσμά
Έφθασε στα 39 του χρόνια για να μπορέσει να «σπάσει» τα δεσμά του καθώς με μία σημαντική απόφαση που εξέδωσε πρόσφατα το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου είναι πλέον σε θέση να επαναπροσδιορίσει το φύλο του, να κάνει δηλαδή αλλαγή φύλου και να διορθώσει τη ληξιαρχική πράξη γέννησης-βάπτισης, χωρίς να υποβληθεί σε αφαίρεση γεννητικών οργάνων.
Πρόκειται για μία απόφαση που ανοίγει στην Κρήτη το δρόμο για ανάλογες περιπτώσεις-οι πληροφορίες της «Π» αναφέρουν ότι ήδη έχουν υποβληθεί αιτήσεις και απ’ άλλους Κρητικούς, οι οποίοι επιθυμούν να κάνουν αλλαγή φύλλου χωρίς να υποβληθούν σε υστερεκτομή.
Την υπόθεση χειρίστηκε δικαστικώς ο δικηγόρος Απόλλωνας Καλογερόπουλος. «Η απόφαση αυτή δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους που για λόγους υγείας, ψυχολογικούς ή οικονομικούς, αδυνατούν να υποστούν την χειρουργική επέμβαση, να τακτοποιήσουν ένα κυρίαρχο θέμα για τη ζωή τους, όπως αυτό. Να επισημανθεί ότι άτομα που τακτοποιήθηκαν ληξιαρχικά έως τώρα, έχουν δρομολογήσει τη ζωή τους και ζουν πλέον φυσιολογικά και αυτό οφείλω να το τονίσω γιατί πολλές φορές και χωρίς περίσκεψη κατατάσσουμε ως κοινωνία τους ανθρώπους που γεννήθηκαν με αυτό το πρόβλημα στο περιθώριο και ταυτόχρονα αποτελούν αντικείμενο σχολίων και ενίοτε και χλεύης».
Σύμφωνα με τον κ. Καλογερόπουλο, με βάση τις δικαστικές αποφάσεις που εκδίδονταν μέχρι τώρα, οι αιτήσεις διόρθωσης της ληξιαρχικής πράξης γέννησης, γίνονταν δεκτές εφόσον είχε προηγηθεί εκτός των άλλων και αφαίρεση γεννητικών οργάνων.
Τώρα πια, επειδή τα δικαστήρια θεωρούν ότι είναι υπέρμετρα επαχθές για την ψυχολογία και την υγεία του ατόμου να προβεί σε υστερεκτομή, αρκούνται στη μαστεκτομή και στην ορμονοθεραπεία, όπως συνέβη και στην περίπτωση του 39χρονου.
Στην απόφαση μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Περαιτέρω κατά την κρίση του δικαστηρίου δεν μπορεί να τίθεται ως προϋπόθεση για την αλλαγή φύλλου η αφαίρεση των αναπαραγωγικών οργάνων διότι έτσι αφενός παραβιάζεται το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σύμφωνα με την οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα στο σεβασμό της προσωπικής και οικογενειακής του ζωής, αφετέρου είναι δικαίωμα του ατόμου χωρίς περαιτέρω αστερίσκους στον αυτοπροσδιορισμό του και στα επίσημα έγγραφα, όπως και το δικαίωμα του για ισότητα και μη επιβολή διακρίσεων σε βάρος του».
«Ελεύθερος»
Ο ίδιος δεν βλέπει, όπως εξομολογείται στην «Π», την ώρα που θα πάρει στα χέρια του τα διορθωμένα έγγραφα στα οποία θα αναγράφεται ως άρρεν ώστε να μπορεί πλέον να κινείται ελεύθερος όπου επιθυμεί, χωρίς ντροπή και άγχος.
«Πολλές φορές με έχουν σταματήσει στην ίδια πτήση για να ελέγξουν ξανά και ξανά τα χαρτιά μου, βλέποντας με. Σε αυτές τις περιπτώσεις δείχνω κατανόηση, αντιλαμβανόμενος ότι είναι θέμα ασφάλειας με όσα συμβαίνουν γύρω μας. Πολλές φορές επίσης έχω έρθει σε αμηχανία στην καθημερινότητα μου, σε μία συναλλαγή στην τράπεζα, στην εργασία μου, σε έναν απλό έλεγχο της Αστυνομίας. Βλέπουν μία γυναικεία ταυτότητα και απέναντί τους έναν άνθρωπο με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά και φωνή. Καταλαβαίνετε ότι στην αρχή υπάρχει μία «παγωμάρα». Προβλήματα υπάρχουν και στη δουλειά μου. Κάποιοι κουτσομπολεύουν πίσω από την πλάτη μου, με κατακρίνουν και προσπαθούν να βάλουν εμπόδια στην επαγγελματική μου διαδρομή, θεωρώντας ότι δεν είμαι φυσιολογικός.
Τώρα πια θα μπορώ επιτέλους να στείλω οπουδήποτε το βιογραφικό μου καθώς μέχρι σήμερα λόγω της κατάστασης είχα χάσει πολλές ευκαιρίες για δουλειά. Και φυσικά τώρα θα μπορέσω να κάνω τη δική μου οικογένεια».
Πηγή: patris