ΚΡΉΤΗ
Αλεξάνδρα Σπανάκη: Μια γυναίκα στην «πρώτη γραμμή» σε έναν ανδροκατούμενο χώρο!
“Είναι εξαιρετική δικηγόρος και άνθρωπος” – μου είπε συνάδελφος μου. “Δίνει … πόνο καθημερινά!” – μου είπε συνάδελφός της. Και κάπως έτσι βρέθηκα … τετ-α-τετ με την γνωστή ποινικολόγο Αλεξάνδρα Σπανάκη και με χαρά διαπίστωσα ότι η επιτυχία δεν έχει φύλο! Έχει όμως απαιτήσεις: ζητά το χρόνο σου, την αφοσίωσή σου και φυσικά ικανότητα.
Η γνωστή δικηγόρος δραστηριοποιείται επαγγελματικά και σε πολύ υψηλό επίπεδο, τα τελευταία 20 χρόνια, σε ένα χώρο ανδροκρατούμενο. Αναλαμβάνει δύσκολες υποθέσεις, αυτές που στην καθομιλουμένη χαρακτηρίζουμε ως “βαριές”, αυτές που σοκάρουν, που μονοπωλούν το ενδιαφέρον, που – αναπόφευκτα – τραβούν τη δημοσιότητα. Κι αν σε κάποιους “κλωτσάει” ως και σήμερα η εικόνα μιας γυναίκας δικηγόρου στις φυλακές, φανταστείτε τα βλέμματα, δύο δεκαετίες πίσω.
“20 χρόνια πριν, ήταν ακόμη πιο δύσκολο και λιγότερο συχνό να εμφανίζεται μια γυναίκα δικηγόρος στις φυλακές, στις “βαριές” ποινικές υποθέσεις. Αντιλαμβάνεστε ότι ήταν ένας χώρος καθαρά ανδροκρατούμενος. Ήταν μεμονωμένες οι περιπτώσεις των γυναικών, οι οποίες ασχολούνταν με το ποινικό δίκαιο” – λέει η κ.Σπανάκη και δεν παραβλέπει τα έμφυλα στερεότυπα που κατέτρεχαν – πολύ περισσότερο τότε, από ότι σήμερα – την κοινωνία: “Ήταν πολύ δύσκολο η κοινωνία να το αποδεχτεί – υπό το καθεστώς το οποίο επικρατεί ειδικά στην Κρήτη. Θα ήταν πολύ δύσκολο να εμπιστευθούν μια γυναίκα οι άνθρωποι, οι οποίοι διαχειρίζονται με ένα πολύ συγκεκριμένο τρόπο τις ποινικές τους υποθέσεις. Οι σχέσεις, οι ισορροπίες είναι πολύ εύθραυστες. Κατά συνέπεια ήταν, θεωρώ, και για τους ίδιους πρόβλημα να εμπιστευθούν μία γυναίκα”.
Κανένας, ποτέ, δεν της το είπε κατά πρόσωπο, όμως η ίδια μπορούσε να διακρίνει τη δυσπιστία. Κι αυτό μόνο λόγω του φύλου της! Άλλωστε δεν είχε ακόμη δοκιμαστεί! “Εγώ ποτέ δεν το έθεσα αυτό στην αξιολόγηση των κριτηρίων μου, για την ενασχόλησή μου με το ποινικό” – αναφέρει, καθώς αυτό που εξαρχής την ενδιέφερε, ήδη από την έναρξη των σπουδών της μέχρι και σήμερα, “ήταν το καθαρά επιστημονικό κομμάτι, και ενδεχομένως – αφελώς – δεν είχα αξιολογήσει αρχικώς το πόσο δύσκολο θα ήταν να έρθεις αντιμέτωπος με ανθρώπους που απείχαν πάρα πολύ από την επιστημονική αξιολόγηση”.
Ωστόσο, όπως σημειώνει η κ.Σπανάκη, “ένα στοιχείο της προσωπικότητας ενός δικηγόρου που ασχολείται με το ποινικό δίκαιο πρέπει να είναι το να μπορεί να αξιολογεί τις συμπεριφορές των ανθρώπων, στο πλαίσιο της ανάθεσης της εντολής, να γνωρίζει πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες σε αυτό τον τομέα, να γνωρίζει επίσης πόσο μεγάλη ευθύνη έχει για τη διεκπεραίωση”.
Στην αρχή της καριέρας της, η ίδια δεν είχε δοκιμαστεί ακόμη, γι’αυτό και ο προσωπικός της αγώνας έγκειτο στην διαχείριση της υπόθεσης στο ακροατήριο – εκεί άλλωστε δίνουν, καθημερινά “εξετάσεις” οι δικηγόροι. “Η πλευρά της προετοιμασίας της υπόθεσης δυστυχώς μένει αθέατη. Στον κόσμο μένει το αποτέλεσμα. Μπορεί να έχεις χειριστεί άψογα μια υπόθεση, η οποία τελικώς να μην έχει την προσδκομώμενη εξέλιξη για την πλευρά την οποία υπερασπίζεσαι” – προσθέτει.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου της Κατερίνας Παντινάκη στο cretalive