Υψηλόβαθμα στελέχη της Αστυνομίας κάνουν λόγο για «μία αρπαγή που είναι άψογα σχεδιασμένη, με δράστες που έχουν σημαντικές επιχειρησιακές δυνατότητες, με ειδική μέριμνα ώστε να αποφευχθούν λάθη προηγούμενων απαγωγών με αραιές ειδικές επικοινωνίες και με εντυπωσιακά μεγάλες απαιτήσεις».
Παράλληλα έχει ήδη επιχειρηθεί να δημιουργηθεί ένας «αχνός» κύκλος υπόπτων κυρίως από την Κρήτη αλλά και εκτός αυτής, ενώ δεν αποκλείουν και συμμετοχή αλλοδαπών στην αρπαγή του επιχειρηματία. Με κύριο μέλημα και στόχο του σχεδιασμού να υπάρξει αίσια έκβαση, χωρίς εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις. Να αποφευχθεί οποιαδήποτε αιφνιδιαστική κίνηση και το συντομότερο δυνατόν ο 54χρονος να επιστρέψει στην οικογένειά του. Ακολουθώντας τον τυποποιημένο οδηγό ενεργειών που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις.
Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης είναι ένας εκ των δύο γιων του Γιάννη Λεμπιδάκη, ιδρυτή της εταιρείας Πλαστικά Κρήτης και της Παγκρήτιας Τράπεζας, και είναι χημικός μηχανικός. Τα Πλαστικά Κρήτης έχουν συνεργασία με εταιρείες στη Γαλλία, στη Ρουμανία, στην Πολωνία, στη Ρωσία, στην Τουρκία και στην Κίνα και εξαγωγές σε περισσότερες από 50 χώρες σε όλον τον κόσμο.
Περιγράφεται ως ένας επιχειρηματίας χαμηλών τόνων, με σημαντική κοινωνική παρουσία, ο οποίος δεν λάμβανε κανένα μέτρο ασφαλείας. Και αυτό ακριβώς φαίνεται ότι παρατήρησαν οι δράστες οι οποίοι στο πρόσωπό του βρήκαν τον ιδανικό στόχο. Σημειωτέον ότι σε πολλές απαγωγές έχει διαπιστωθεί ότι οι δράστες δημιουργούσαν για χρόνια «άλμπουμ» δραστηριοτήτων, κοσμικών εμφανίσεων ή ακόμη και διακοπών δεκάδων επιχειρηματιών, ενώ παρακολουθούσαν περιστασιακά αρκετούς από αυτούς.
Η αρπαγή έγινε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης 30 Μαρτίου, όταν ο 54χρονος επιχειρηματίας βρισκόταν καθ’ οδόν από το Ηράκλειο προς έναν οικισμό έξω από την πόλη.
Εκεί φαίνεται να κτύπησαν – με ένα αγροτικό στο οποίο επέβαιναν τρεις έως έξι δράστες – και ακινητοποίησαν το όχημά του, ένα BMW. Τα οχήματα που αργότερα πυρπολήθηκαν φέρεται να είχαν κλαπεί (ένα εξ αυτών τον Δεκέμβριο του 2016) από άλλη περιοχή της Κρήτης. Σημειώνεται ότι ο επιχειρηματίας είχε επιστρέψει πρόωρα από ταξίδι του σε χώρα της Ανατολικής Ευρώπης ενώ είχε προγραμματίσει, για λίγες ημέρες αργότερα, ταξίδι στη Μέση Ανατολή.
Μετά από μια πολυήμερη «σιωπή»-σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΒΗΜΑτος- οι δράστες φέρεται να έστειλαν SMS (δεν μπορεί να αποκλεισθεί ότι αυτό έγινε και από το κινητό του ομήρου ή άλλο «μιας χρήσης») στην οικογένεια του κ. Λεμπιδάκη όπου όρισαν τις απαιτήσεις τους που ανέρχονται σε δυσθεώρητο ποσό.
Ο συγκεκριμένος τρόπος επικοινωνίας φέρεται ότι γίνεται προκειμένου οι απαγωγείς να μη δώσουν στις Αρχές «δείγμα φωνής» από το οποίο μπορεί να αντιληφθούν την ταυτότητά τους.
Ακόμη οι δράστες έχουν συνεκτιμήσει ότι πολλές απαγωγές, όπως αυτές του επιχειρηματία Γιάννη Ζώνα το 2001, της εννιάχρονης Μαρκέλλας Χατζάκη το 2002, του βιομηχάνου Γιώργου Μυλωνά το 2008 και άλλες, έχουν αποκαλυφθεί από λάθη των δραστών στη χρήση κινητών, στις αλλαγές καρτών σε συσκευές, από μαζική αγορά καρτών κινητής τηλεφωνίας κ.λπ.
Πιθανολογείται ότι παρόμοια τρικ – ίσως και με τη χρήση ιντερνετικών κλήσεων που δεν εντοπίζονται – θα παρουσιασθούν και στην πορεία των μακρόσυρτων διαπραγματεύσεων, στη διάρκεια παράδοσης των λύτρων αλλά και στη διαδικασία απελευθέρωσης του ομήρου, σε μια προσπάθεια «τελειοποίησης» όλων των προηγούμενων εγχειρημάτων απαγωγών.
Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ακόμη ότι
«η οικογένεια του ομήρου έχει την κύρια ευθύνη των διαπραγματεύσεων για τη σχετική ικανοποίηση των απαιτήσεων των δραστών με χρηματικά ποσά που επιχειρείται να προέλθουν από πολλές κατευθύνσεις και με δεδομένα τα capital controls στη χώρα μας. Η οικογένεια, όπως και όλοι, θέλουν ίχνη ζωής από τον 54χρονο και επιζητούν μόνο την απελευθέρωσή του πέρα από πιέσεις και τακτικές σε βάρος των δραστών.
.
Το ευχάριστο είναι ότι ο κ. Λεμπιδάκης δεν παρουσίαζε προβλήματα υγείας, δεν ακολουθούσε φαρμακευτική αγωγή. Όλοι ελπίζουν, ανά πάσα στιγμή, να υπάρχει το αίσιο τέλος». Οσον αφορά τη διάρκεια της ομηρείας οι αστυνομικοί υπενθύμιζαν ότι η απαγωγή του εφοπλιστή κ. Περικλή Παναγόπουλου είχε διαρκέσει το 2009 οκτώ ημέρες, του κ. Γιώργου Μυλωνά 12 ημέρες αλλά υπήρχαν άλλες όπως αυτές της Μαρκέλλας Χατζάκη και του Ιωάννη Ζώνα που διήρκεσαν αντιστοίχως 26 ημέρες και δύο μήνες.
.
Για την προέλευση της συγκεκριμένης εγκληματικής επιχείρησης τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. επισήμαιναν ότι «μας έχει προβληματίσει η υπέρβαση των δραστών να προχωρήσουν σε απαγωγή σε ένα νησί και σ’ έναν νομό μικρότερο σε έκταση από την Αττική και με πληθυσμό μόλις 330.000 κατοίκων, ενώ συνολικά στη Κρήτη διαμένουν 650.000 κάτοικοι.
.
Στο νησί υπάρχει σαφώς οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα με τουλάχιστον 100-120 ποινικούς που επιδεικνύουν μεγάλες επιχειρησιακές δυνατότητες, έχουν τη δυνατότητα προμήθειας οπλισμού ενώ γνωρίζουν όλα τα “κόλπα” με τα κινητά για να μην εντοπίζονται από την Αστυνομία. Πολύ δε περισσότερο που τώρα έχουν τις δυνατότητες της διαδικτυακής επικοινωνίας. Ακόμη και σε περιπτώσεις “βεντετών” και εγκλημάτων μίσους έχουμε διαπιστώσει ότι οι… ορεσίβιοι δράστες ήξεραν όλα τα μυστικά των… κινητών, με “φροντιστήρια” ακόμη και από αστυνομικούς συνεργούς ή και συγγενείς τους.
.
Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά την υπόθεση της δράσης κακοποιών στην περιοχή του Μυλοποτάμου το 2007, των ληστειών που οργάνωναν σε τράπεζες και χρηματαποστολές, στις δεκάδες βομβιστικές επιθέσεις που έχουν γίνει – ακόμη και εναντίον αστυνομικών – στο νησί. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση των Ζωνιανών έχουν πλέον αποφυλακισθεί ενώ εκτός φυλακής είναι πλέον αρκετοί Κρητικοί που είχαν εμπλακεί και στις απαγωγές των επιχειρηματιών Μυλωνά, Παναγόπουλου κ.λπ. Χωρίς, ωστόσο, βεβαίως να υπάρχει οποιοδήποτε στοιχείο για εμπλοκή τους σε εγκληματική δραστηριότητα.
.
Επιπλέον πρέπει να αναφερθεί ότι στην Κρήτη υπάρχουν περίπου 10 περιοχές-ζώνες δύσβατες ή και “άβατα” με προβληματική πρόσβαση της Αστυνομίας και αλληλοεπικάλυψη των κακοποιών. Χωρίς βεβαίως να μπορεί να αποκλεισθεί το κρησφύγετο να είναι εντός αστικού χώρου. Είναι προφανές ότι οι απαγωγείς έχουν σκεφθεί ιδιαίτερα τις ιδιοτυπίες του εγχειρήματός τους στο νησί και πιθανόν έχουν λάβει αντίμετρα».
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν αποκλείουν σε καμιά περίπτωση τον σχεδιασμό της αρπαγής από ομάδα κρατούμενων ποινικών που είχαν οργανώσει παλαιότερα τις απαγωγές των Ζώνα και Παναγόπουλου και οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε νέες στρατολογήσεις ατόμων από την Κρήτη. Επιπλέον δεν μπορεί να αποκλεισθεί εμπλοκή του καταζητούμενου Βασίλη Παλαιοκώστα ή συνεργών του.
Ο Παλαιοκώστας το 2010 είχε αποστείλει δέμα-βόμβα που σκότωσε τον υπασπιστή του κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ενώ έναν χρόνο αργότερα είχε πυροβολήσει αστυνομικούς σε μπλόκο στη Λιβαδειά. Οι αστυνομικοί συνυπολογίζουν ότι η αρπαγή του 54χρονου στην Κρήτη έχει ομοιότητες με εκείνη του Γ. Μυλωνά στη Θεσσαλονίκη από συνεργασία ποινικών με αντιεξουσιαστές.
Ωστόσο εστιάζουν την προσοχή τους στο γεγονός ότι και οι επονομαζόμενοι «ληστές του Διστόμου» που σχετίζονταν με τον Βασίλη Παλαιοκώστα αποδείχθηκε ότι ήταν αυτοί που είχαν οργανώσει τον Δεκέμβριο του 2013 την απόπειρα αρπαγής του επιχειρηματία Κίκου Μαρτίνου στη Βούλα.
Πηγή: kourdistoportocali.com-iscreta.gr