Κόσμος
Σάλος με τον Βρετανό ΥΠΕΞ: Απολάμβανε διακοπές στην Κρήτη την ώρα που προέλαυναν οι Ταλιμπάν
Έντονες επικρίσεις δέχεται ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντομινίκ Ράαμπ ο οποίος σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ενώ βρισκόταν σε διακοπές στην Κρήτη, αρνήθηκε να κάνει ένα κρίσιμο τηλεφώνημα, για να βοηθήσει τους διερμηνείς που εργάζονταν για τη Βρετανία να φύγουν από το Αφγανιστάν που τελικά έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών συνέστησαν στις 13 Αυγούστου, ήτοι δύο ημέρες πριν από την πτώση της Καμπούλ, στις υπηρεσίες του Ράαμπ, ο Βρετανός ΥΠΕΞ να τηλεφωνήσει στον Αφγανό ομόλογό του Χανίφ Ατμάρ, προκειμένου να επιταχύνει την απομάκρυνση των Αφγανών εργαζομένων, που είχαν βοηθήσει τους Βρετανούς στρατιωτικούς.
Όπως μεταδίδουν βρετανικά ΜΜΕ, ο υπουργός, που βρισκόταν σε διακοπές στην Κρήτη, αρνήθηκε να κάνει αυτό το τηλεφώνημα και το ανέθεσε σε έναν από τους υφυπουργούς του. Τελικά, το τηλεφώνημα δεν έγινε ποτέ, προκαλώντας σφοδρή κριτική προς το πρόσωπο του υπουργού, με πολλούς να ζητούν την παραίτησή του.
Ντομινίκ Ράαμπ: Φταίει η ταχεία επέλαση των Ταλιμπάν
Σήμερα, ο Ντομινίκ Ράαμπ υπεραμύνθηκε των αποφάσεών του σε ένα δελτίο τύπου. Χαρακτηρίζοντας τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στα ΜΜΕ «ανακριβείς», εξήγησε ότι το τηλεφώνημα δεν μπόρεσε να γίνει, διότι η ταχεία επέλαση των Ταλιμπάν κατέστησε κάθε επαφή αδύνατη.
«Ο υπουργός Εξωτερικών του Αφγανιστάν είχε αποδεχθεί το τηλεφώνημα, όμως δεν μπόρεσε να γίνει λόγω της ταχείας επιδείνωσης της κατάστασης», τόνισε.
Επιβεβαίωσε δε ότι ανέθεσε σε άλλον το τηλεφώνημα, καθώς εκείνος «έδινε προτεραιότητα στην ασφάλεια και τις υποδομές» του αεροδρομίου της Καμπούλ, ακολουθώντας τις συμβουλές εκείνων που επέβλεπαν την απάντηση σε αυτήν την κρίση.
«Το σύνολο της κυβέρνησης εργάστηκε αδιάκοπα την τελευταία εβδομάδα για να βοηθήσει όσους το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να απομακρυνθούν από το Αφγανιστάν», συμπλήρωσε, διαβεβαιώνοντας πως η «απόλυτη προτεραιότητά» του τη δεδομένη στιγμή ήταν να «εγγυηθεί την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ ώστε τα αεροσκάφη να μπορούν να φύγουν».
Μια απόφαση που ήταν «η σωστή», εκτιμά ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας εξηγώντας πως αυτή επέτρεψε την απομάκρυνση από τη Δευτέρα το πρωί «204 Βρετανών υπηκόων και των οικογενειών τους, Αφγανών εργαζομένων και υπαλλήλων άλλων χωρών». Έκτοτε, 1.635 άνθρωποι απομακρύνθηκαν αεροπορικώς, πρόσθεσε.
Η Λίζα Νέιντι, η εκπρόσωπος τύπου του Εργατικού Κόμματος, τον κατηγόρησε πως παρέμεινε «ξαπλωμένος στη σεζλόνγκ του, την ώρα που οι Ταλιμπάν προέλαυναν».
«Ο υπουργός Εξωτερικών πρέπει να ντρέπεται και ο πρωθυπουργός πρέπει να απαντήσει σε σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τον λόγο για τον οποίο παραμένει στη θέση του», υπογράμμισε.
Πηγή: cnn.gr